شوک قیمتی گوجهسبز/ از ۱۰ میلیون تومان تا ۱.۵ میلیون!
فصل بهار با نوبرانههای خوشرنگ و خوشمزهاش آغاز شده، اما این بار قیمتها نفسگیرتر از همیشه است!

با شروع فصل بهار و عرضه میوههای نوبرانه، بازار شاهد قیمتهای سرسامآوری است که بسیاری از خانوادهها را از خرید این محصولات محروم کرده است. گوجهسبز، توتفرنگی و چاقالهبادام که از محبوبترین میوههای این فصل هستند، امسال با قیمتهایی بیسابقه عرضه میشوند؛ بهطوری که در برخی موارد، قیمت گوجهسبز به ۱۰ میلیون تومان در هر کیلوگرم رسیده است!
گوجهسبز گلخانهای؛ کالایی لاکچری برای عید!
مجتبی شادلو، عضو هیأت مدیره اتحادیه باغداران، در گفتوگو با تجارتنیوز توضیح داد: «پیش از عید نوروز، گوجهسبزهای گلخانهای با قیمت ۱۰ میلیون تومان به فروش میرسیدند، هرچند میزان عرضه آنها محدود بود. اما با آغاز فصل گوجهسبز نوبرانه، اکنون بهترین نوع آن حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد. با این حال، در بازار گوجهسبز با قیمتهای ۱۵۰ هزار تا ۲۰۰ هزار تومان هم یافت میشود.»
پایان گرانی گوجهسبز در راه است؟
شادلو درباره زمان کاهش قیمت گوجهسبز گفت: «در حال حاضر، گوجهسبزهایی که در مناطق گرمسیر کشت شدهاند، در بازار وجود دارند که ظرف ۱۰ تا ۱۵ روز آینده، گوجهسبز مناطق نیمهگرمسیر نظیر جنوب تهران، شهریار و گرمسار هم وارد بازار میشوند.»
توتفرنگی؛ میوهای نسبتاً مقرونبهصرفهتر
وی درباره قیمت سایر نوبرانهها مانند توتفرنگی افزود: «امسال توتفرنگی بهوفور در بازار یافت میشود و قیمت توتفرنگی ممتاز در بازار در محدوده ۱۳۰ هزار تا ۱۴۰ هزار تومان قرار دارد. در حال حاضر، توتفرنگی مناطقی نظیر گرگان و بهنمیر در بازار موجود هستند و بهزودی محصول سنندج هم وارد بازار میشود.»
چرا نوبرانهها اینقدر گران شدهاند؟
شادلو دلیل اصلی افزایش قیمت میوههای نوبرانه را افزایش هزینههای تولید دانست و گفت: «سالانه هزینههای تولید، نگهداری، حملونقل و … افزایش مییابند و این عامل اصلی افزایش قیمت میوه است. بهطور مثال در بحث حملونقل، به دلیل اعتصاب کامیونداران، هزینه حملونقل افزایش یافت. در نتیجه، این افزایش قیمتها گریبانگیر تولید شده است.»
آیا دولت باید وارد شود؟
وی درباره نقش دولت در تنظیم بازار میوه توضیح داد: «میدان مرکزی نماینده تولید است و بعد از قیمتگذاری، میتوان آن را در سطح بازار رصد کرد. اما بهجای کنترل دستوری قیمتها، باید هزینههای تولید کاهش یابد تا قیمت کالا هم تا حدی کاهش پیدا کند.»
نتیجهگیری:
هرچند قیمت میوههای نوبرانه پس از مدتی کاهش مییابد، اما این چالش هر سال تکرار میشود. افزایش هزینههای تولید، حملونقل و توزیع، فشار مضاعفی بر دوش تولیدکنندگان و مصرفکنندگان گذاشته است. در چنین شرایطی، بسیاری از خانوادهها ترجیح میدهند به جای خرید میوههای گرانقیمت، بودجه خود را به اقلام ضروریتر اختصاص دهند.