سقوط ۵۰۰۰ تومانی دلار در بازار
بازار ارز در آخرین روز فروردینماه ۱۴۰۴ شاهد یک ریزش قابل توجه بود. کاهش ناگهانی قیمت دلار، سیگنالی تازه به فروشندگان داد تا پیش از ریزش بیشتر، وارد میدان شوند.

در روز یکشنبه، ۳۱ فروردینماه، بازار آزاد ارز با نوسانی معنادار روبهرو شد؛ افت چشمگیر نرخ دلار نسبت به روز پیش، تحرکات تازهای را در میان فعالان بازار ایجاد کرد.
طبق گزارش ایسنا، کاهش قیمت دلار پس از برگزاری دور دوم گفتوگوهای غیرمستقیم میان ایران و ایالات متحده در ایتالیا آغاز شد. این افت که از آغاز معاملات روز جاری شدت گرفت، تا زمان تنظیم این گزارش به کاهش حدود ۵۰۰۰ تومانی در بازار آزاد منجر شد.
مشاهدات میدانی خبرنگار از منطقه فردوسی تهران، نشان میدهد که تا پیش از ظهر امروز، دلار توسط دلالان با قیمت ۸۰ هزار تومان خریداری و با نرخهایی بین ۸۱ هزار و ۵۰۰ تا ۸۲ هزار تومان عرضه میشد. روندی که نشاندهنده افزایش تعداد فروشندگان در بازار است.
این نخستین بار در هفتههای اخیر نیست که پس از مذاکرات، نرخ ارز با کاهش مواجه میشود. هفته گذشته نیز، پس از پایان دور نخست مذاکرات میان ایران و آمریکا که در عمان برگزار شد، دلار با افت ۷۰۰۰ تومانی از ۹۳ هزار به ۸۶ هزار تومان رسید.
در کنار دلار، یورو نیز امروز کاهش قیمت داشت. طبق اعلام واسطهها، نرخ فروش یورو بین ۹۲ تا ۹۴ هزار تومان در نوسان بود، در حالی که خرید آن با قیمتی حدود ۸۹ تا ۹۰ هزار تومان انجام میشد. فاصلهای که از اختلاف میان نرخهای خرید و فروش در این بازار حکایت دارد.
گزارشها نشان میدهد که از زمان پایان دور اول مذاکرات تا امروز که یک روز از پایان دور دوم گفتوگوهای ایران و آمریکا گذشته، یورو با کاهش قیمتی بیش از ۱۰ هزار تومان روبهرو شده است.
فضای کلی بازار ارز امروز، به وضوح با افزایش تعداد فروشندگان همراه بود. بسیاری از افراد با توجه به سیگنالهای سیاسی و احتمال ادامه کاهش قیمت ارز، برای فروش داراییهای دلاری خود به بازار آزاد آمدند. به باور برخی واسطهها، این رفتار شتابزده تا حدودی ناشی از اطلاع از برگزاری دور سوم مذاکرات کارشناسی میان ایران و آمریکا در روز چهارشنبه همین هفته است. گفته میشود این پیشبینی از آینده نزولی قیمتها، باعث شتاب فروش شده است.
با این وجود، بازار آزاد هنوز مقاومتهایی در برابر این افت از خود نشان میدهد. روند فعلی نشان میدهد که اگرچه فشار فروش بالا رفته، اما هنوز تقاضا در سطوحی باقی مانده و همین موضوع ممکن است مانعی برای کاهش بیشتر در کوتاهمدت باشد.
در عین حال، تحلیلهایی از سوی برخی فعالان بازار مطرح شده که به شکاف فزاینده میان نرخهای خرید و فروش ارز از سوی واسطهها اشاره دارد. طبق گزارشهای ایسنا از بازار، در ماههای گذشته این فاصله حدود ۱۰۰۰ تومان بود، اما در روزهای اخیر این فاصله گاهی به ۲۰۰۰ تومان هم رسیده است.
کارشناسان اقتصادی و فعالان بازار، افزایش نوسانات ارزی و کاهش قابل توجه نرخ دلار طی هفتههای اخیر را از دلایل اصلی این اختلاف قیمت میدانند. به گفته برخی واسطهها، از ابتدای سال جاری تاکنون، دلار بیش از ۲۵ هزار تومان کاهش قیمت داشته و از سقف ۱۰۷ هزار تومان در تعطیلات نوروز به محدوده ۸۱ تا ۸۲ هزار تومان در روز جاری رسیده است.
بر همین اساس، افزایش دامنه نوسان در بازار ارز، باعث شده تا دلالان با احتیاط بیشتری قیمتگذاری کرده و فاصله میان نرخ خرید و فروش را افزایش دهند. البته این شکاف در زمانهایی که بازار از ثبات نسبی برخوردار بوده، مجدداً کاهش یافته و به حدود ۱۰۰۰ تومان بازگشته است.