سفره ایرانی در گرداب گرانی/ قیمتهای جدید کالاهای اساسی اعلام شد
وزیر جهاد کشاورزی از قریبالوقوع بودن اصلاح قیمت سه قلم کالای اساسی خبر داد، اما بررسیها از بازار حکایت از آشفتگی در عرضه برخی اقلام و ابهام در قیمتها دارد.

تازهترین تحولات بازار کالاهای اساسی پرمصرف خانوارهای ایرانی در هفته نخست اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۴ مورد بررسی قرار گرفت.
بازار روغن؛ تداوم کمبود و خلف وعده واردکنندگان؟
در حالی که معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی در ششمین نشست کارگروه تنظیم بازار کالاهای کشاورزی به «شیطنتهایی» در توزیع روغن خوراکی اشاره کرد و از بخش خصوصی و واردکنندگان خواست تا به تعهدات خود عمل کرده و روغنهای خوراکی وارداتی موجود در انبارها را روانه بازار کنند، گزارشهای میدانی حاکی از تداوم عرضه قطرهچکانی این محصول توسط تولیدکنندگان است. این وضعیت به گونهای است که مصرفکنندگان همچنان با قفسههای خالی در فروشگاهها مواجه هستند و کمبود روغنهای سرخکردنی بیش از سایر انواع روغن مشهود است.
بازار گوشت قرمز؛ صفهای طولانی برای دولتی و امید به صادرات «حلال»
تب و تاب خرید گوشت قرمز دولتی همچنان فروکش نکرده و توزیع این محصول به شکل محدود ادامه دارد. در این میان، رایزنیها برای حمایت از تولید داخلی و تامین نیاز بازار از منابع داخلی در جریان است. وزیر جهاد کشاورزی نیز از چشمانداز صادرات گوشت قرمز با برند «گوشت حلال» از ایران در آینده نزدیک خبر داده است. گفتنی است، قیمت گوشت قرمز مخلوط چرخکرده دولتی تولید داخل، هر بسته یک کیلوگرمی به قیمت ۴۰۹ هزار تومان و گوشت قرمز وارداتی (دولتی) نیز به قیمت ۲۷۹ هزار تومان به فروش میرسد.
بازار گوشت مرغ؛ کاهش اندک قیمت با افزایش دما
افزایش دمای هوا در هفته جاری سبب کاهش قیمت کالاهای فسادپذیر شده و بر همین اساس، هر کیلوگرم گوشت مرغ از ۹۰ هزار تومان به ۸۸ هزار تومان کاهش یافته است. شایان ذکر است، بنا بر اعلام وزیر جهاد کشاورزی، به زودی قیمت سه قلم کالای اساسی شامل مرغ، تخم مرغ و شیر خام مورد بازبینی قرار گرفته و نرخهای جدید ابلاغ خواهد شد.
بازار تخم مرغ؛ ثبات نسبی قیمت در سایه گرمای هوا
برخلاف تصورات، قیمت تخم مرغ در سال جدید با کاهش قابل توجهی روبرو شده و به نظر میرسد افزایش دما و گرم شدن هوا تاثیر چندانی بر این بازار نداشته است. در حال حاضر، تخم مرغ با کیفیت مطلوب که در زمستان هر شانه ۱۶۰ هزار تومان به فروش میرسید، در دو هفته اخیر با قیمت ۱۲۰ هزار تومان عرضه میشود. برخی از انواع کموزنتر این محصول پروتئینی نیز به حدود ۷۹ هزار تومان در هر شانه ۳۰ عددی رسیده است.
بازار لبنیات؛ فقدان پنیر دولتی و افزایش قیمت شیر پرچرب
در بازار لبنیات، پنیر با قیمتگذاری دولتی (هر بسته ۴۰۰ گرمی یو اف) به سختی یافت میشود و همین نوع پنیر با افزودن ویتامین D با قیمت ۵۸ هزار تومان به فروش میرسد. برخی از اقلام لبنی از جمله خامه در هفتههای گذشته با تغییر قیمت مواجه شدهاند و در هفته جاری نیز قیمت شیر پرچرب با افزایش ۲ هزار تومانی روبرو شده است. این افزایش قیمت در حالی رخ میدهد که هنوز نرخ جدید شیر خام از سوی وزیر جهاد کشاورزی اعلام نشده است.
بازار حبوبات؛ ثبات قیمت لوبیا چیتی و ابهام در عرضه
قیمت لوبیا چیتی در هفته گذشته برای هر بسته ۵۰۰ گرمی ۲۷۰ هزار تومان بود و در هفته جاری تغییری در این قیمت مشاهده نشده است. با این حال، عرضه این محصولات در بازار به روال سابق انجام نمیشود که به نظر میرسد دلیل آن میتواند کاهش تقاضا به دلیل افزایش قیمتها در اواخر سال گذشته و اوایل سال جاری باشد.
بازار برنج؛ دپوی ۲۰۰ هزار تن برنج وارداتی در گمرک
بنا بر اظهارات دبیر انجمن واردکنندگان برنج، در حال حاضر حدود ۲۰۰ هزار تن برنج به دلیل انقضای مهلت ثبت سفارش و ترخیص اعلام شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی و عدم تمدید آن، در گمرکات کشور دپو شده است.
بازار قند و شکر؛ قفسههای خالی و قیمتهای بدون برچسب!
وضعیت بازار قند و شکر در این هفته نیز چندان مطلوب نیست و قفسههای مربوط به این محصول در بسیاری از فروشگاهها خالی است. بستههای محدود موجود نیز بدون درج قیمت توسط فروشندگان و به قیمت ۵۹ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام میشود که این امر موجب نارضایتی مصرفکنندگان شده است.
بازار چای؛ افزایش قیمت چای خارجی و داخلی
قیمت چای خارجی در دو هفته اخیر روند صعودی داشته است و با آغاز فصل برداشت چای در استانهای شمالی کشور، قیمت چای سیاه بهاره داخلی نیز با افزایش ۱۰ هزار تومانی روبرو شده است.