افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در سال ۱۴۰۴ چطور محاسبه شد؟+جدول
با صدور احکام جدید برای افزایش حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی در سال ۱۴۰۴، بسیاری از بازنشستگان و مستمریبگیران در انتظار دریافت حقوق جدید خود هستند.

سازمان تأمین اجتماعی در تاریخ ۲۷ اردیبهشتماه، احکام جدید مربوط به افزایش حقوق و اجرای مرحله دوم متناسبسازی حقوق بازنشستگان و مستمریبگیران خود را صادر و در دسترس قرار داد. پرداخت این مبالغ جدید نیز در بازه زمانی ۲۹ تا ۳۱ اردیبهشت انجام میشود. این تصمیم، حدود پنج میلیون نفر از بازنشستگان را در بر میگیرد.
در همین راستا، سازمان تأمین اجتماعی بهمنظور شفافسازی برای ذینفعان، توضیحاتی در خصوص نحوه محاسبه افزایش حقوق سال ۱۴۰۴ و اعمال مرحله دوم متناسبسازی ارائه کرده است. طبق جزء (۲) بند (ر) ماده ۲۸ قانون برنامه هفتم توسعه کشور، این سازمان موظف است ظرف مدت سه سال، نسبت به متناسبسازی مستمری بازنشستگان اقدام کند. دو مرحله از این متناسبسازیها، به ترتیب در سالهای ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ به اجرا درآمده است. گفتنی است حدود دو میلیون نفر مشمول مرحله دوم این طرح بودهاند.
در قالب فرآیندی که شامل سه مرحله مشخص برای افزایش و متناسبسازی حقوق بازنشستگان تدوین شده، ابتدا میزان افزایش مستمری سالانه ۱۴۰۳، سپس افزایش مرحله دوم متناسبسازی همین سال و در نهایت تعیین مبلغ متناسبسازی سال ۱۴۰۴ لحاظ شده است.
افزون بر این، در سال ۱۴۰۴ کمکهزینه معیشتی بازنشستگان با افزایش ۵۰ درصدی به رقم ۶۰۰ هزار تومان رسیده است. همچنین حق عائلهمندی به میزان دو میلیون و ۱۰۰ هزار تومان و حق اولاد نیز با جهشی ۱۰۰ درصدی، به مبلغ یک میلیون و ۷۱۹ هزار تومان تعیین شده است.
در نخستین مرحله از این روند، پس از اجرای ماده ۹۶ قانون تأمین اجتماعی و اعمال مصوبه هیأت وزیران برای افزایش سالیانه مستمری ۱۴۰۳، حقوق بازنشستگان برای سال ۱۴۰۴ مشخص شد. این افزایش بر اساس مصوبه مزدی شورای عالی کار و به استناد آمارهای موجود و فرآیندی شفاف و تعاملمحور تعیین شده است.
برای بازنشستگانی که مستمری آنان به دلیل سابقه و میزان حقوق، پایینتر از حداقل مصوب بوده است و طبق ماده ۱۱۱ قانون تأمین اجتماعی به سطح حداقل دستمزد ترمیم شده، افزایش حقوق برای سال ۱۴۰۴ با ضرب مبلغ مستمری ۱۴۰۳ در عدد ۱.۴۵ محاسبه شده است. این عدد، نمایانگر افزایش ۴۵ درصدی برای این گروه از مستمریبگیران است.
در مورد سایر سطوح، نحوه محاسبه بدین شکل بوده که مستمری سال ۱۴۰۳ در عدد ۱.۳۲ (نرخ افزایش حقوق این گروه در سال جاری) ضرب شده و مبلغ ثابتی معادل ۹۳۱۶۵۰ ریال به آن افزوده شده است.
در مرحله دوم، مبلغ متناسبسازی سال گذشته (۱۴۰۳) با ضریب ۱.۳۲ ضرب شده که منطبق با افزایش عمومی حقوق در سال جاری است و با اجرای ماده ۹۶ قانون، رقم جدید متناسبسازی مشخص شده است.
در گام سوم، مبلغ نهایی متناسبسازی سال ۱۴۰۳ محاسبه شده و سپس اختلاف آن با ۷۰ درصد متناسبسازی هدف به عنوان متناسبسازی سال ۱۴۰۴ تعیین میشود. در واقع، بر اساس قانون، مجموع متناسبسازی مرحله دوم سال ۱۴۰۳ و مرحله سال ۱۴۰۴ باید معادل ۷۰ درصد متناسبسازی کامل برای هر فرد باشد.
در مثالی که از سوی سازمان تأمین اجتماعی برای درک بهتر فرآیند ارائه شده، یک بازنشسته با مستمری اولیه ۱۰۷.۵۸۴ ریال و مستمری سال ۱۴۰۳ معادل ۲۰۸.۳۶۶.۵۳۷ ریال، پس از اعمال افزایشات مرحلهای، در سال ۱۴۰۴ مستمری نهاییاش به ۲۸۴.۳۵۹.۸۷۹ ریال میرسد. همچنین مبلغ متناسبسازی این فرد که در سال ۱۴۰۳ معادل ۳۶.۴۵۲.۹۴۵ ریال بود، با ضرب در عدد ۱.۳۲ به ۴۸.۱۱۷.۸۸۷ ریال افزایش یافته است.
در مرحله سوم نیز، با محاسبه مابهالتفاوت لازم برای تحقق ۷۰ درصد کل متناسبسازی، مبلغ ۵۵.۵۷۵.۶۶۱ ریال به عنوان متناسبسازی سال ۱۴۰۴ این فرد لحاظ شده است. در مجموع، حقوق و متناسبسازی فرد مورد مثال به ۳۸۸.۰۵۳.۴۲۷ ریال خواهد رسید که نشاندهنده رشد قابل توجه نسبت به سال گذشته است.
سازمان تأمین اجتماعی تأکید کرده که متناسبسازی حقوق بازنشستگان، مشابه آنچه در صندوقهای دیگر اجرا میشود، به معنای اعطای رقم یکسان به همه مشمولان نیست؛ بلکه هر فرد براساس وضعیت مستمری خود، مشمول افزایش و متناسبسازی میشود.
بر اساس اعلام این سازمان، افزایشهای اعمالشده برای سال ۱۴۰۴، بیشترین میزان رشد در میان سایر صندوقهای بازنشستگی و حقوق شاغلان به شمار میرود. این در حالی است که نرخ رسمی تورم اعلامشده از سوی مرکز آمار کشور برای سال ۱۴۰۳ معادل ۳۲.۵ درصد بوده است.
همچنین از آبانماه سال گذشته و همزمان با آغاز به کار دولت چهاردهم، احکام مربوط به متناسبسازی سال ۱۴۰۳ صادر شد و معوقات مربوطه نیز در فروردین امسال به حساب مشمولان واریز شده است. این فرآیند در سال ۱۴۰۵ نیز ادامه خواهد داشت تا در پایان سه سال، مجموعاً ۹۰ درصد افت ضریب مستمری نسبت به حداقل دستمزد زمان بازنشستگی جبران شود.
در پایان، سازمان تأمین اجتماعی یادآور شد که تنها مرجع رسمی برای پیگیری اخبار مربوط به این موضوع، ادارهکل روابط عمومی این سازمان است. مخاطبان میتوانند اخبار رسمی را از طریق وبسایت tamin.ir یا صفحات رسمی تأمین اجتماعی در شبکههای اجتماعی با شناسه مشترک Tamin_Media دنبال کنند.