خبرهای داغ
کدخبر: ۱۳۹۴۴
تاریخ خبر:

پیش‌بینی شوکه‌کننده از بازار خودرو: آیا ریزش قیمت‌ها در راه است؟

بازار خودروی ایران این روزها در سکوتی عمیق فرو رفته و گویی در انتظار یک اتفاق بزرگ است. در حالی که خریداران و فروشندگان، به ویژه کارمندان و خانواده‌های میانسال، با نگرانی به تحولات اقتصادی چشم دوخته‌اند، رئیس اسبق اتحادیه نمایشگاه‌داران خودرو تهران، پیش‌بینی‌های مهمی را مطرح کرده است. آیا بالاخره شاهد ریزش قیمت‌ها خواهیم بود یا این آرامش قبل از طوفان است؟

پیش‌بینی شوکه‌کننده از بازار خودرو: آیا ریزش قیمت‌ها در راه است؟

سعید موتمنی، رئیس اسبق اتحادیه نمایشگاه‌داران خودرو تهران، درباره وضعیت کنونی بازار خودرو اظهار داشت: «بازار خودرو به خواب عمیق رفته و در هفته‌ای که گذشت اصلا خبری در بازار نبود. از چهارشنبه هفته گذشته به این‌ طرف، بازار در رکود مطلق به سر می‌برد و به آن صورت خرید و فروشی انجام نمی‌شود و مراجعه‌کننده‌ای وجود ندارد. معامله در بازار خیلی ضعیف است و قیمت‌ها تقریباً ثابت مانده‌اند.» وی افزود: «بازار خودرو بلاتکلیف است و منتظر نتیجه‌ مذاکرات مانده است و به آن صورت مراجعه‌کننده‌ای وجود ندارد، عرضه ضعیف است و خریداری هم در بازار نیست.» این رکود بی‌سابقه، گویای بلاتکلیفی و انتظار برای آینده‌ای نامعلوم در این بخش از اقتصاد کشور است.

تاثیر مذاکرات و چالش‌های عرضه خودرو:

موتمنی در ادامه به تأثیر احتمالی مذاکرات بر قیمت‌ها اشاره کرد و بیان داشت: «در هر صورت ممکن است موفقیت مذاکرات ایران و آمریکا در روزهای اول، اثر روانی خودش را بگذارد و قیمت‌ها کمی پایین بیاید، اما بعد از آن مشخص نیست که چه اتفاقی بیفتد و به سیاست‌های اقتصادی دولت بستگی دارد.» او همچنین به مشکل ضعف عرضه خودرو در سال گذشته و ماه‌های اخیر اشاره کرد و گفت: «در سال گذشته، آن‌طور که باید ثبت سفارش خودروهای وارداتی انجام نشده است و از طرف دیگر هم عرضه خودروهای داخلی، ضعیف است. در این یکی دو ماه، محصولات سایپا و ایران‌خودرو چه خودروهای مونتاژی و چه داخلی، آن‌طور که باید به بازار عرضه نشده است.»

آیا ریزش قیمت‌ها دائمی خواهد بود؟

رئیس اسبق اتحادیه نمایشگاه‌داران خودرو در خصوص میزان کاهش قیمت‌ها گفت: «نمی‌توان به طور دقیق گفت که در صورت موفقیت در مذاکرات قیمت خودرو چقدر پایین می‌آید. فکر نمی‌کنم قیمت خودرو خیلی پایین بیاید. ممکن است در روزهای اول اثر روانی خودش را بگذارد و چند درصدی کاهش پیدا کند، اما در ماه‌های بعد دوباره بالا می‌رود؛ چرا که نرخ تورم در کشور بالا است و زمان می‌خواهد تا اوضاع اقتصادی ما بهبود پیدا کند.» او با تأکید بر نرخ تورم بالا، اظهار داشت که این عامل در کنار افزایش هزینه‌ها و کاهش قدرت خرید مردم، باعث شده تا تمامی بازارها از جمله بازار خودرو در یک خواب عمیق فرو رود.

مدیریت بازار و انحصار در عرضه:

موتمنی به ریشه‌های محدودیت در عرضه خودروهای داخلی اشاره کرد و دلیل آن را انحصار دانست. او توضیح داد: «تا زمانی که انحصار در بازار خودرو وجود دارد نباید انتظار داشته باشیم خودروسازان بیشتر از نیاز بازار خودرو عرضه کنند. آن‌ها همیشه بازار را مدیریت می‌کنند، چون خودروهایی که تولید کرده‌اند را قبلاً پیش‌فروش کرده‌اند و نمی‌خواهند کسانی که خودرو پیش‌خرید کرده‌اند بفهمند که قیمت‌ها کاهش پیدا می‌کند. اگر این اتفاق بیفتد، مردم برای گرفتن پول‌شان اقدام می‌کنند و شرکت‌ها نمی‌خواهند این اتفاق بیفتد؛ بنابراین بازار را مدیریت می‌کنند.» وی افزود که از حدود ۲۵ فروردین به بعد باید عرضه خودرو به بازار افزایش می‌یافت، اما خودروسازان در هر دو بخش محصولات ارزان‌قیمت سایپا و گران‌قیمت ایران‌خودرو، بسیار ضعیف عمل کرده‌اند.

تاثیر دلار بر بازار خودرو: درس سال ۱۴۰۲:

این کارشناس حوزه خودرو به یک نکته مهم دیگر نیز اشاره کرد: «با وجود این که قیمت دلار به کانال ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان رسید، اما بازار خودرو هیچ واکنشی نشان نداد، چرا که سال گذشته عرضه‌ خودروهای وارداتی زیاد شده بود. در سال ۱۴۰۲ به اندازه‌ کافی ثبت سفارش خودروهای وارداتی انجام شده بود و همین مسئله روی بازار خودروهای داخلی در سال ۱۴۰۳ تأثیر گذاشت.» او افزود که تحت‌تأثیر همین موضوع بود که خودروهای داخلی آن‌چنان افزایش قیمتی نداشتند و حتی برخی خودروهای وارداتی تقریباً هم‌قیمت خودروهای مونتاژی شده بودند. در نهایت، موتمنی بیان کرد که از فروردین تا اسفند سال گذشته، شاهد ۲۰ تا ۲۳ درصد افزایش قیمت خودرو بودیم که در مقایسه با نوسانات اکثر کالاها (حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد)، کمترین نوسان را خودرو داشت.

copied
ارسال نظر
 
  • پربیننده‌ترین‌ها

  • پربحث‌ترین‌ها

وب گردی

    ×

    برای حمایت ما لطفا روی یکی از تبلیغات کلیک کنید

    کلیک