موج جدید واریز سود سهام عدالت با رقم ۴۵۷ هزار تومان؛ بالاخره پولها کی به حساب مینشیند؟
در حالیکه بسیاری از سهامداران عدالت ماههاست چشمانتظار دریافت کامل سود خود هستند، حالا خبر جدیدی از آغاز دور تازه پرداختها منتشر شده که میتواند مسیر پرداختها را تغییر دهد. اما آیا اینبار هم وعدهها عملی میشود؟

با وجود گذشت چند مرحله از توزیع سود سهام عدالت، همچنان بخش قابلتوجهی از مبالغ وعده دادهشده به حساب بسیاری از مشمولان واریز نشده است. در این میان، شرکت سپردهگذاری مرکزی اعلام کرده که فرآیند تجمیع و پرداخت سودهای باقیمانده همچنان در جریان است و در صورت تسویه بدهی شرکتهای سرمایهپذیر، باقیمانده سود در خرداد یا تیر ۱۴۰۴ به حساب مشمولان واریز خواهد شد.
به گزارش «۹ صبح»، پرداخت سود مرحله سوم سهام عدالت نیز به وضعیت بدهی شرکتهای بورسی بستگی دارد و اعداد اعلامشده برای سود نهایی، بسته به نوع سبد سهام افراد متفاوت خواهد بود.
در حالی که شمار زیادی از دارندگان سهام عدالت امیدوار بودند که این سود در پایان سال ۱۴۰۲ یا آغاز ۱۴۰۳ به حسابشان واریز شود، اما بهدلیل تأخیر شرکتها در تسویه حساب با سپردهگذاری مرکزی، توزیع سود کامل به تأخیر افتاده است. اکنون چشمها به ماههای میانی سال دوخته شده تا شاید پس از مدتها انتظار، باقیمانده مطالبات پرداخت شود.
براساس اعلام رسمی، میزان پرداخت سود در مرحله سوم بسته به سبد سهام، به شرح زیر اعلام شده است:
-
سبد ۴۹۲ هزار تومانی: ۳۵۲ هزار تومان
-
سبد ۵۳۲ هزار تومانی: ۳۸۰ هزار تومان
-
سبد یک میلیون تومانی: ۷۱۶ هزار تومان
در این میان، ولیالله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار تأکید کرد: «سود سهام عدالت از محل عملکرد شرکتهای سرمایهپذیر تأمین میشود و تا زمانی که این شرکتها منابع لازم را به حساب شرکت سپردهگذاری مرکزی منتقل نکنند، امکان واریز باقیمانده سود برای برخی از سهامداران وجود ندارد.»
وی همچنین با اشاره به اینکه هنوز بخشهایی از سود مربوط به سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ تسویه نشده، گفت: «هرچه ارزش سبد دارایی مشمولان بیشتر باشد، سود بیشتری به آنها تعلق میگیرد. مبلغ سود از چند صد هزار تومان تا بیش از یک میلیون تومان در نوسان است.»
به گفته جعفری، تا امروز چند مرحله از سود سهام عدالت پرداخت شده اما ادامه این مسیر وابسته به تعهد شرکتهای بدهکار به پرداخت مطالبات است. در صورت همکاری کامل این شرکتها، باقیمانده سود نیز در سریعترین زمان ممکن پرداخت خواهد شد.
کارشناسان اقتصادی نیز هشدار دادهاند که ادامه تأخیر در پرداخت سودها میتواند به اعتماد عمومی نسبت به سیاستهای اقتصادی دولت لطمه بزند. از دید این تحلیلگران، ضروریست نهادهای نظارتی با ابزارهای قاطعتری بر شرکتهای خاطی نظارت کرده و از تضییع حقوق سهامداران جلوگیری کنند.
بررسیها نشان میدهد برخی شرکتها مشکلات نقدینگی، تعویق در تصویب صورتهای مالی یا اختلافات داخلی را دلیل این تأخیر عنوان کردهاند. با اینحال، سازمان بورس به صراحت اعلام کرده است که این توجیهات قابلقبول نیستند و باید تعهدات رسمی رعایت شوند.
جعفری در اینباره تصریح کرد: «هر ساله مجوزی از شورای عالی بورس برای وصول سود و واریز آن به حساب مشمولان دریافت میشد که روندی زمانبر بود، اما امسال این موضوع حل شده و مجوز کلی دریافت شده است تا پیگیری دریافت سود بلافاصله پس از برگزاری مجامع انجام شود.»
وی در پاسخ به اینکه آیا سود مرحله سوم به تمامی سهامداران تعلق میگیرد، گفت: «دو قسط از سود سال ۱۴۰۱ به حساب ۴۹ میلیون سهامدار عدالت واریز شد و قسط سوم نیز باید به همه مشمولان تعلق گیرد، مگر آنکه اطلاعات فرد در سامانه شرکت سپردهگذاری ناقص باشد.»
جعفری همچنین تأکید کرد که پرداخت سودهای آینده نیز نیازمند برنامهریزی دقیق خواهد بود، زیرا ثبت بیش از ۵۰ میلیون رکورد در سامانه بانکی برای هر مرحله پرداخت، فرایندی سنگین است و نمیتوان آن را با دریافت قطرهچکانی سودها انجام داد.
وی در پایان با بیان اینکه باید برخورد جدیتری با شرکتهای بدحساب صورت گیرد، تأکید کرد: «نیاز است که در پیگیریها و برخوردهای بعدی با شرکتهایی که در پرداخت سود سهام عدالت تاخیر دارند، جدیتر عمل شود تا شاهد چنین تاخیراتی نباشیم.»