بهترین خبر ممکن برای یارانهبگیران
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اعلام راهاندازی یک سامانه جدید برای بررسی وضعیت مالی خانوارها، خبر از حذف یارانه سه دهک پردرآمد داد.

احمد میدری، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، از طراحی و اجرای سامانهای جدید برای بهروزرسانی اطلاعات اقتصادی خانوارها خبر داد. به گفته او، این اقدام به منظور اجرای دقیقتر سیاست حذف یارانه سه دهک بالای درآمدی و بازتوزیع منابع حاصل از آن میان دهکهای پایین جامعه، صورت گرفته است.
او توضیح داد که در جلسهای که با نمایندگان مجلس برگزار شد، گزارشی جامع از عملکرد این وزارتخانه در حوزههایی چون اشتغال، هدفمندی یارانهها و اجرای بودجه سال ۱۴۰۴ ارائه شده است. بر اساس احکام موجود در بودجه، دولت موظف شده است که نسبت به حذف یارانه دهکهای ثروتمند جامعه اقدام کند و در عوض، درآمدهای آزادشده را برای تأمین کالابرگ اختصاصی دهکهای پایین استفاده کند.
میدری تصریح کرد: «بر اساس قانون، تمرکز اصلی ما بر حذف سه دهک بالای یارانهبگیر است. منابع حاصل از این اقدام نیز بهطور مستقیم برای تأمین کالابرگ اختصاص مییابد تا اقشار ضعیف در خرید کالاهای ضروری حمایت شوند.»
وی با اشاره به اطلاعات موجود در وزارت تعاون درباره وضعیت اقتصادی خانوارها گفت: «سامانهای طراحی شده که اطلاعات خانوارها را بررسی میکند و جایگاه آنها را در دهکبندی اقتصادی مشخص میسازد. در این سامانه مشخص شده که کدام خانوارها در سه دهک بالای درآمدی قرار دارند. این خانوارها در صورتی که اعتراضی ثبت نکنند، یارانهشان حذف خواهد شد. اما اگر اعتراضی وجود داشته باشد، آن را بررسی میکنیم.»
به گفته معاون وزیر، پس از اجرای فاز قبلی حذف یارانهها که موجب کاهش یارانهبگیران به حدود ۱۸ میلیون نفر شد، در حال حاضر حدود ۲۰ میلیون نفر در دهکهای بالای درآمدی شناسایی شدهاند که حذف یارانه آنها میتواند ماهانه تا ۵ هزار میلیارد تومان منابع برای دولت فراهم کند. این درآمد صرف ارائه کالابرگ برای گروههای کمدرآمد خواهد شد.
او همچنین افزود: «طراحی این سامانهها مربوط به سالها قبل است و ما توانستهایم زیرساخت لازم برای اجرای این سیاست را فراهم کنیم. از این ماه، اجرای عملی فرآیند شناسایی و حذف یارانه دهکهای بالا آغاز خواهد شد.»
میدری تأکید کرد که حمایت از دهکهای ضعیف فقط به حذف یارانه دهکهای بالا محدود نمیشود. او یادآور شد که در سه مرحله، براساس مصوبه سران قوا و همچنین با مجوز مستقیم از مقام معظم رهبری، توزیع کالابرگ برای تقویت وضعیت معیشتی این اقشار انجام شده است.
وی درباره منابع مالی دیگر برای حمایت از دهکهای پایین گفت: «ما مذاکراتی با سازمان امور مالیاتی و بانک مرکزی در زمینه برگشت بخشی از درآمد حاصل از مالیات بر ارزش افزوده داشتهایم. اما مشکل اینجاست که سامانههای ما نمیتوانند تشخیص دهند که آیا خرید افراد از کالاهای مشمول مالیات بوده یا نه. ضمن اینکه بسیاری از کالاهای مصرفی اساسی، از جمله لبنیات، اساساً مشمول مالیات بر ارزش افزوده نیستند.»
او در پایان تأکید کرد: «در نتیجه، تنها منبع قابل اتکا برای تأمین منابع کالابرگ، درآمد حاصل از حذف یارانه سه دهک بالای جامعه است. سازمان امور مالیاتی هم اعلام کرده که نمیتوان منابع جدیدی از مالیات بر ارزش افزوده به این طرح اختصاص داد.»