پیش بینی وضعیت آب و هوا امروز ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴
تغییرات ناگهانی دما و شرایط جوی، همواره یکی از بزرگترین تهدیدها برای کشاورزان بوده است. سازمان هواشناسی کشور با صدور هشداری جدی، از احتمال کاهش نسبی و تنش دما در 15 استان کشور خبر داد.

سازمان هواشناسی با بررسی نقشههای همدیدی و آیندهنگری، پیشبینی کرده است که امروز در مناطقی از کشور از جمله آذربایجان شرقی، اردبیل، گیلان، مازندران، برخی نقاط گلستان، خراسان شمالی، نیمه شمالی خراسان رضوی و ارتفاعات البرز، شاهد ابرناکی و بارش باران، گاهی رعدوبرق و وزش باد همراه با کاهش نسبی دما باشیم.
بر اساس این گزارش، فردا پنجشنبه نیز در نیمه شمالی استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و اردبیل، ارتفاعات البرز مرکزی و در شمال خراسان رضوی، افزایش ابر و رگبار پراکنده رخ خواهد داد. همچنین طی دو روز آینده در ارتفاعات شرق سیستان و بلوچستان، افزایش ابر و رگبار و رعدوبرق پیشبینی میشود.
روز جمعه با گذر موج تراز میانی از شمال غرب کشور، در برخی مناطق آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، ارتفاعات البرز مرکزی و در ارتفاعات زاگرس مرکزی در غرب کشور، بهویژه در ساعات بعدازظهر، افزایش ابر، گاهی رگبار و رعدوبرق و وزش باد شدید دور از انتظار نیست.
در روز شنبه هفته آینده نیز در کردستان، جنوب آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، همدان، مرکزی، قم، مازندران، گیلان و برخی مناطق واقع در دامنههای جنوبی البرز، افزایش ابر، وزش باد و رگبار پراکنده پیشبینی میشود. یکشنبه نیز در شمال استانهای آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی و ارتفاعات کرمان، افزایش ابر و بارش پراکنده رخ خواهد داد.
همچنین طی سه روز آینده در نوار شرقی کشور و نیز شنبه و یکشنبه در شرق و برخی مناطق مرکزی کشور، وزش باد شدید و گردوخاک رخ خواهد داد. از روز جمعه تا یکشنبه در اغلب مناطق کشور، افزایش نسبی دما پیشبینی میشود. طی سه روز آینده، خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان مواج خواهند بود.
در همین راستا، سازمان هواشناسی با صدور اخطاریه، نسبت به تشدید فعالیت سامانه بارشی و تقویت ناپایداریهای همرفتی بویژه در ساعات بعدازظهر و اوایل شب هشدار داده است. این وضعیت تا روز چهارشنبه 17 اردیبهشت 1404 ادامه خواهد داشت و مناطقی از شمال اردبیل، شرق مازندران، گلستان، خراسان شمالی و شمال خراسان رضوی را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
این وضعیت میتواند منجر به بالا آمدن ناگهانی آب رودخانهها و سیلابی شدن مسیلها و آبگرفتگی معابر، صاعقه، اختلال در ناوگان حمل و نقل، وزش باد شدید موقتی، کاهش دید افقی، خسارت به سازههای سبک و موقت و شکستن نهال و درختان فرسوده شود.
بر همین اساس، توصیه شده است که از قرارگرفتن و اتراق در حریم و بستر رودخانهها و مسیلها خودداری شود، فعالیتهای کوهنوردی و جابجایی عشایر متوقف شود، از برپا کردن چادرهای مسافرتی در بستر رودخانهها پرهیز شود، از پرواز با هواپیماهای سبک، بالگرد و گلایدر خودداری شود و دستگاههای اجرایی و امدادی آمادگی لازم را داشته باشند، دهانه پلها پاکسازی شود، کانالها لایروبی شود و از توقف در اطراف درختان و دیوارهای فرسوده و ساختمانهای نیمهکاره خودداری شود.
علاوه بر این، سازمان هواشناسی نسبت به نفوذ زبانههای سامانه پرفشار و کاهش نسبی دما نیز هشدار داده است. این وضعیت از روز چهارشنبه 17 اردیبهشت 1404 آغاز شده و تا روز پنجشنبه 18 اردیبهشت 1404 ادامه خواهد داشت.
این وضعیت میتواند منجر به رخداد تنش دمایی (بویژه در هنگام شب و ساعات اولیه صبح) در استانهای کردستان، کرمانشاه، شمال ایلام، غرب و جنوب اصفهان، شمال فارس، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال بختیاری و ارتفاعات استانهای تهران، البرز و مازندران شود.
در روز پنجشنبه نیز ارتفاعات استانهای تهران، البرز، مازندران، گلستان و سمنان، خراسان شمالی و شمال خراسان رضوی تحت تاثیر این وضعیت قرار خواهند گرفت. این وضعیت میتواند احتمال خسارت به محصولات کشاورزی را افزایش دهد.
بر همین اساس، توصیه شده است که کشاورزان از کودهای پتاسه و کودهای کامل میکرو در مزارع صیفی جات استفاده کنند، پوشش گلخانهها را کنترل کرده و دریچهها را جهت جلوگیری از نفوذ سرما ببندند، از هرس درختان باغی خودداری کنند، سوخت و سرویس و راه اندازی وسایل حرارتی را تامین کنند و دما و رطوبت و تهویه در گلخانهها، مرغداریها و دامداریها را با توجه به کاهش دما کنترل کنند، از تأسیسات و سیستمهای آبیاری تحت فشار با توجه به پایین بودن دمای سطح زمین محافظت کنند، کودهای اسید آمینه و پتاسه و ترکیبات بُر و روی به صورت غیر مستقیم در بالای تاج درختان، جهت مقاومسازی درختان به سرما استفاده کنند، تداوم افزایش رطوبت در مزارع و باغات با هدف تعدیل دمای محیط از طریق انجام آبیاری خارج از نوبت را در دستور کار قرار دهند و از جیره غذایی پر انرژی برای دام و طیور استفاده کنند.