توصیه پیامبر برای استفاده از این میوه | علاوه بر از بین بردن بلغم موجب قوی شدن اعصاب میشود
زیتون میوه ای است که خداوند در شش آیه از قرآن از آن نام برده است و به آن قسم یاد می کند. این میوه صلح دارای خواص و ارزش غذایی بالایی است.
زیتون یک ماده غذایی ارزشمند است که مقدار زیادی چربی مفید، پروتئین، کلسیم، آهن و فسفات را در خود جای داده است و از نظر داشتن ویتامین های «آ»، «ب» و «د» بسیار غنی است. در ادامه به جایگاه و اهمیت این میوه به لحاظ خاصیت فراوانی که دارد، در روایات اشاره خواهیم کرد.
خواص زیتون از منظر ائمه اطهار
زیتون میوه ای مبارک وبهشتی است و روایاتی در این باب وارد شده است.زیتون میوهاى بیضی شکل، سفت و گوشتى به اندازه توت است. درخت زیتون نیز همانند درخت توت می باشد.در روایات، درخت زیتون، درختى مبارک شمرده شده و روغن آن غذاى پیامبران معرفى گردیده است و از آن در باب زکات و تجارت سخن گفته اند.از برخى قدما نقل شده که زکات به روغن و میوه درخت زیتون کاشته شده در زمین عشریه تعلّق مىگیرد.
زیتون در قرآن
۱- وهوالذی انزل من السماء ماء فاخرجنا به نبات کل شیء فاخرجنا منه خضرا نخرج منه حبا متراکبا و من النخل من طلعها قنوان دانیه و جنات من اعناب والزیتون و الرمان مشتبها وغیرمتشابه انظروا الی ثمره اذا اثمر وینعه ان فی ذلکم لایات لقوم یومنون.( انعام / ۹۹ )
” اوست خدایی که از آسمان باران فرستاد و بدان باران هر گونه نباتی را رویانیدیم، و از آن نبات ساقه ای سبز و از آن دانه هایی بر یکدیگر چیده و نیز ازجوانه های نخل خوشه هایی سر فروهشته پدید آوردیم، و نیز بستانهایی از تاکها و زیتون و انار، همانند و ناهمانند. به میوه هایش آنگاه که پدید می آیند و آنگاه که می رسند بنگرید که در آنها عبرتهاست برای آنان که ایمان می آورند. “
۲- و هوالذی انشا جنات معروشات و غیرمعروشات والنخل و الزرع مختلفا اکله و الزیتون و الرمان متشابها و غیرمتشابه کلوا من ثمره اذا اثمر و اتوا حقه یوم حصاده ولا تسرفوا انه لا یحب المسرفین. (انعام / ۱۴۱)
و اوست که باغهایی آفرید نیازمند به داربست و بی نیاز از داربست، و درختخرماو کشتزار، با طعمهای گوناگون، و زیتون و انار، همانند، در عین حال ناهمانند. چون ثمره آوردند از آنها بخورید و در روز درو حق آن را نیز بپردازید و اسراف مکنید که خدا اسراف کاران را دوست ندارد.
۳- ینبت لکم به الزرع و الزیتون و النخیل والاعناب و من کل الثمرات ان فی ذلک لایه لقوم یتفکرون. ( نحل / ۱۱)
و با آن برایتان کشتزار و زیتون ونخلها و تاکستانها و هر نوع میوه برویاند، در این عبرتی است برای مردمی که می اندیشند.
۴- وَ شَجَرَهً تَخْرُجُ مِنْ طُورِ سَیْناء تَنْبُتُ بِالدُّهْنِ وَ صِبْغٍ لِلاکِلینَ. (مومنون / ۲۰)
و درختی است که در طور سینا می روید. روغن می دهد و آن روغن برای خورندگان نان خورشی است.
۵- اللهُ نور السّمواتِ و الارضِ مثلُ نورهِ کمشکوهٍ فیها مصباحٌ المصباحُ فی زُجاجهٍ الزُّجاجهُ کانّها کوکبٌ دریٌ یوقد من شجرهٍ مبارکهٍزیتونهٍ لا شرقیهٍ ولاغریبهٍ یکادُ زَیتها یُضیءُ و لو لم تمسسهُ نارٌ نورٌ علی نورٍ یهدی الله لنورهِ مَن یشاءُ و یضربُ اللهُ الامثالُ للناسِ و الله بکلِّ شیءٍ علیمٌ. (نور / ۳۵)
خدا نور آسمانها و زمین است. مَثَل نور او چون چراغدانی است که در آن چراغی باشد، آن چراغ درون آبگینه ای و آن آبگینه چون ستاره ای درخشنده. از روغن درخت پر برکتزیتونکه نه خاوری است و نه باختری افروخته باشد. روغنش روشنی بخشد هر چند آتش بدان نرسیده باشد. نوری افزون بر نور دیگر. خدا هر کس را که بخواهد بدان نور راه می نماید و برای مردم مثلها می آورد. زیرا بر هر چیز آگاه است.
۶- و زیتونا و نخلاً.( عبس/۲۹)
و زیتون و نخل.
۷- والتّینَ والزّیتون. و طُور سینین. و هذا البلدِ الامین. لقدْ خلقنا الانسانِ فی احسنِ تقویمٍ. (تین / ۱- ۴)
سوگند به انجیر وزیتون، سوگند به طور مبارک، سوگند به این شهر ایمن، که ما آدمی را در نیکوتر اعتدالی بیافریدیم.
نام زیتون شش مرتبه در قرآن آمده است و یک بار در سوره مؤمنون، آیه۲۰ اشاره غیر مستقیم به درختی شده که روغن می دهد و در کوه سینا می روید. نام زیتون به تنهایی فقط دوبار آمده است در حالی که پنج بار همراه با دیگر میوه ها یعنی خرما، انار، انگور و انجیر از آن یاد شده است.
نام علمی زیتون « الیا یوروپیا» است و در سرتاسر منطقه ی مدیترانه ای کاشته می شود. اما مرکز عمده ی تولید آن اسپانیا، ایتالیا، ترکیه، تونس و مراکش می باشد. بر اساس تخمینی در سال ۱۳۴۳/ ۱۹۶۴ حداقل ۲۰۰ میلیون درخت زیتون در اسپانیا و ۱۲۳ میلیون در ایتالیا وجود داشته است.
زیتون میوه ای است که خداوند در شش آیه از قرآن از آن نام برده است و به آن قسم یاد می کند. درخت این میوه در میان مردم جهان معروف به درخت صلح است.تعداد زیادی روایت در رابطه با مصرف زیتون به صورت خوراکی و مصارفی همچون استعمال روغن آن به شکل غیر خوراکی وجود دارد در ادامه احادیث مربوط به این میوه بهشتی و خواص آن را مطالعه کنید.
پیامبر اکرم (ص)
«روغن زیتون بخورید، زیرا صفرا و سودای بدن را متعادل می سازد، بلغم را از بین می برد، اعصاب را قوی و انسان را خوش اخلاق و نیک نفس می کند، غم و اندوه را برطرف می نماید.»
امام صادق(ع) از قول حضرت محمد(ص)
«زیتون بخورید و به بدن خود بمالید که درخت مبارکی می باشد.»
امام صادق(ع)
زیتون، بادهای بدن را بیرون می راند.
امام صادق (ع)
محبوب ترین غذای رنگی بر رسول خدا (ص) سرکه و زیتون بود که غذای انبیاء است.