خبرهای داغ
کدخبر: ۱۱۶۱۱
تاریخ خبر:

آینده مبهم بازار خودرو با سناریوهای متفاوت مذاکرات

در شرایطی که بازار خودرو در رکود به سر می‌برد، بسیاری از خریداران چشم‌انتظار نتایج مذاکرات هستند.

آینده مبهم بازار خودرو با سناریوهای متفاوت مذاکرات

ابراهیم شجاعت، کارشناس حوزه خودرو، با اشاره به شرایط فعلی بازار و تحولات سیاسی پیش‌رو، اعلام کرد: اگر روند مذاکرات ایران و آمریکا به شکست بیانجامد و وضعیت داخلی کشور نیز به همین منوال ادامه یابد، احتمال جهش ۲۰ تا ۳۰ درصدی قیمت خودرو در فصل تابستان بسیار بالا خواهد بود.

وی در ادامه افزود: در صورتی که مذاکرات به نتایج مثبتی ختم شود، شاهد کاهش حدود ۱۰ درصدی قیمت‌ها خواهیم بود. با این حال، تغییرات اخیر در نرخ ارز و سیاست‌های داخلی باعث شده بازار در وضعیت ناپایدار و سردرگم قرار گیرد.

به گزارش خبرآنلاین، شجاعت با اشاره به تغییرات قیمتی اخیر در بازار خودرو گفت: افت قیمت‌هایی که در روزهای اخیر از آن صحبت می‌شود بیشتر از جنس نوسانات مقطعی بوده تا کاهش واقعی. در چند روز گذشته شاهد افت قیمت بین ۲ تا ۵ درصد بوده‌ایم که عمدتاً تحت تأثیر نوسان نرخ ارز رخ داده است. وی تأکید کرد: کاهش چشمگیر و پایدار در قیمت‌ها دیده نشده و خرید و فروش چندانی هم در بازار انجام نمی‌شود.

شجاعت درباره تاثیر مستقیم نتایج مذاکرات بر بازار خودرو گفت: اگر مذاکرات به نتیجه مطلوب برسد و فضای عمومی کشور به سمت ثبات حرکت کند، این امید وجود دارد که بازار از بلاتکلیفی خارج شده و قیمت‌ها روند نزولی به خود بگیرند.

او همچنین خاطرنشان کرد: در حال حاضر خبرهای منفی زیادی از داخل کشور منتشر می‌شود. افزایش تعرفه واردات خودرو و همچنین احتمال بالا رفتن تعرفه واردات قطعات خودروهای مونتاژی از جمله این موارد است. افزون بر این، نرخ ارز نیز افزایش یافته و نرخ پایه گمرکی از ۲۸ هزار تومان به حدود ۷۰ هزار تومان رسیده که تمامی این عوامل سبب آشفتگی بازار شده‌اند.

شجاعت با بیان اینکه رکود سنگینی بر بازار حاکم است، تصریح کرد: وضعیت بازار به‌گونه‌ای است که بسیاری از خریداران، به‌ویژه کسانی که با نیت سرمایه‌گذاری وارد بازار خودرو می‌شدند، فعلاً دست نگه داشته‌اند و با احتیاط بیشتری رفتار می‌کنند. به گفته او، تعداد زیاد متغیرها موجب شده تصمیم‌گیری برای ورود به بازار سخت‌تر شود.

کاهش محدود در صورت توافق

در پاسخ به پرسشی در خصوص میزان احتمالی کاهش قیمت‌ها در صورت انتشار اخبار مثبت از مذاکرات، شجاعت توضیح داد: در کوتاه‌مدت، بیشترین میزان کاهش قیمت‌ها حدود ۱۰ درصد خواهد بود.

او ادامه داد: در صورتی که توافقی واقعی در بلندمدت شکل گیرد و پای شرکت‌های بین‌المللی به بازار ایران باز شود، می‌توان به ثبات نسبی بازار در سال‌های آینده امیدوار بود. در این صورت، وضعیت دو نرخی بازار خودرو از بین خواهد رفت. شجاعت یادآور شد که در سال‌های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ بازار خودرو از چنین ثباتی برخوردار بود؛ زمانی که عرضه افزایش یافت، خودروها عمدتاً به صورت اقساطی عرضه می‌شدند و اختلاف قیمت کارخانه و بازار به حداقل رسیده بود. تولید نیز به ۱.۶ میلیون دستگاه رسیده بود، در حالی که اکنون این رقم به حدود یک میلیون رسیده است.

به گفته این کارشناس، در صورت تکرار آن شرایط، شاهد تغییرات گسترده‌ای در بازار خواهیم بود. با این حال، وی تأکید کرد: در حال حاضر بازار بیش از آنکه در مسیر کاهش باشد، در حالت آماده‌باش برای جهش قیمتی قرار دارد. چنانچه اخبار منفی منتشر شود، احتمال افزایش شدید قیمت‌ها وجود دارد، اما در صورت انتشار اخبار مثبت، صرفاً می‌توان انتظار ثبات نسبی را داشت. وی افزود: کاهش قیمت‌ها در همین حد ۱۰ درصدی محدود خواهد ماند و این میزان هم بسته به نوع خودرو متفاوت خواهد بود. به‌خصوص برای خودروهای وارداتی، کاهش قیمت چندانی پیش‌بینی نمی‌شود؛ بلکه با توجه به ابلاغ تعرفه‌های جدید، احتمال افزایش قیمت بیشتر است.

آیا قیمت خودرو حباب دارد؟

شجاعت در مورد وجود حباب قیمتی در بازار نیز گفت: در حال حاضر، نمی‌توان بازار خودرو را دارای حباب شدید دانست. به گفته او، در بیشترین حالت، قیمت خودروها حداکثر ۱۰ تا ۲۰ درصد حباب دارند که این رقم در خودروهای وارداتی و مدل‌های چینی کمتر است. خودروهای داخلی، به دلیل تقاضای بالاتر، عمدتاً با حباب بیشتری مواجه‌اند، اما خودروهای چینی و مونتاژی که به‌خوبی در بازار عرضه شده‌اند، عملاً بدون حباب یا با حباب اندک هستند.

افزایش قیمت خودرو در تابستان؛ سناریوی شکست مذاکرات

شجاعت در پایان تاکید کرد: اگر مذاکرات بدون نتیجه بماند و تحولی در سیاست‌های داخلی نیز رخ ندهد، بازار خودرو احتمالاً با جهش ۲۰ تا ۳۰ درصدی در قیمت‌ها مواجه خواهد شد که این اتفاق ممکن است از اواخر خرداد ماه آغاز شود. وی افزود: البته این پیش‌بینی در صورتی است که تحولات منفی شدیدتری در بازار ارز یا اقتصاد کلان رخ ندهد، در غیر این صورت، نوسانات و افزایش قیمت‌ها ممکن است شدیدتر و گسترده‌تر باشند.

copied
ارسال نظر
 
  • پربیننده‌ترین‌ها

  • پربحث‌ترین‌ها

وب گردی

    دیگر رسانه ها

    ×

    برای حمایت ما لطفا روی یکی از تبلیغات کلیک کنید

    کلیک