فرمان جدید طالبان؛ ادامه محدودیتهای شدید علیه زنان افغان
در ادامه محدودیتهای شدید علیه زنان در افغانستان، رهبر طالبان، ملا هبتالله آخندزاده، طی فرمانی جدید حضور زنان در دورههای پرستاری و مامایی را ممنوع کرد. این تصمیم که بدون ارائه دلیل یا توضیحی صادر شده، بار دیگر نگرانیهای بینالمللی را درباره حقوق زنان افغان برانگیخته است.
روز سهشنبه ۱۳ آذر، مقامات ارشد مؤسسات آموزشی بهداشتی در کابل اعلام کردند که این دستور در جلسهای با مقامات وزارت بهداشت طالبان به اطلاع آنها رسانده شده است. به گفته یکی از مدیران این مؤسسات، در این نشست به آنها اعلام شد که زنان و دختران دیگر اجازه شرکت در کلاسهای آموزشی این دورهها را ندارند، اما هیچ نامه رسمی در این زمینه ارائه نشد.
یکی از مقامات وزارت بهداشت که به دلیل محدودیتهای طالبان خواست نامش فاش نشود، به خبرگزاری فرانسه گفت: «این حکم مستقیماً از سوی رهبر عالی طالبان صادر شده و مدیران مؤسسات باید آن را اجرا کنند.» همچنین اعلام شد که مؤسسات ۱۰ روز فرصت دارند تا امتحانات نهایی دانشجویان فعلی را برگزار کنند.
این تصمیم طالبان، که در ادامه سیاستهای محدودکننده علیه زنان پس از بازگشت این گروه به قدرت در سال ۲۰۲۱ است، یکی از معدود فرصتهای باقیمانده برای تحصیل زنان را از بین میبرد. سازمان ملل پیشتر این اقدامات را «آپارتاید جنسیتی» خوانده بود.
در حال حاضر، زنان اکثریت دانشجویان مؤسسات آموزش بهداشتی را تشکیل میدهند. طبق آمار وزارت بهداشت، حدود ۳۵ هزار دانشجوی زن در بیش از ۱۵۰ مؤسسه خصوصی و ۱۰ مؤسسه دولتی فعال در رشتههای مامایی، بیهوشی، داروسازی و دیگر حوزههای بهداشتی مشغول تحصیل هستند. یکی از مدیران این مؤسسات گفت: «اگر این دستور اجرا شود، ما نمیدانیم با ۹۰ درصد دانشجویانمان چه کنیم.»
عایشه، یکی از مدرسان مامایی در کابل، نیز گفت که مدیریت مؤسسهاش از او خواسته است تا اطلاع ثانوی سر کار نرود. او با ناراحتی گفت: «این خبر برای ما مثل یک شوک بود. تنها امید زنان محروم از دانشگاه همین مراکز آموزشی بود.»
این تصمیم با واکنشهای گسترده بینالمللی مواجه شد. کاردار بریتانیا در افغانستان در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این ممنوعیت، ضربهای دیگر به حق زنان برای تحصیل است و دسترسی به خدمات بهداشتی برای زنان و کودکان افغان را دشوارتر میکند.»
یک منبع وزارت بهداشت نیز هشدار داد که این فرمان میتواند بحران کمبود نیروی پزشکی را در افغانستان تشدید کند. او تأکید کرد: «ما همین حالا هم با کمبود نیرو مواجهیم و این تصمیم فشار بیشتری به بخش بهداشت وارد خواهد کرد.»