وضعیت بحرانی منابع آبی ایران؛ شش سد کشور در آستانه خشکی
آخرین آمارها نشان میدهد که وضعیت منابع آبی کشور بحرانی است و شش سد مهم ایران در شرایطی قرار دارند که میزان پرشدگی آنها به کمتر از ۱۰ درصد رسیده است.
بر اساس آمارهای جدید منتشر شده، از ابتدای سال آبی جاری تا تاریخ ۲۳ دیماه، شش سد مهم کشور به دلیل کاهش شدید بارندگیها به شرایط بحرانی رسیدهاند و میزان آب ذخیرهشده در آنها زیر ۱۰ درصد است. در همین حال، حجم کلی آب موجود در مخازن کشور ۴۴ درصد گزارش شده که نسبت به نیازهای آبی کشور نگرانکننده است.
طبق اطلاعات ارائه شده، میزان ورودی آب به مخازن سدهای کشور از ابتدای مهرماه تا پایان دیماه، معادل ۵.۶۷ میلیارد مترمکعب بوده که این عدد در مقایسه با سال گذشته کاهش سه درصدی را نشان میدهد. از سوی دیگر، خروجی سدها نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته با چهار درصد افزایش مواجه بوده است.
همچنین، میزان حجم آب ذخیرهشده در مخازن سدهای کشور در حال حاضر ۲۲.۴۸ میلیارد مترمکعب است که این میزان نسبت به سال گذشته، افزایش ۹ درصدی را تجربه کرده است. با این حال، همچنان حجم پرشدگی مخازن در سطح ۴۴ درصد باقی مانده و بسیاری از سدها در شرایط نگرانکنندهای قرار دارند.
بررسی وضعیت شش سد بحرانی کشور نشان میدهد که سد ۱۵ خرداد در حوضه قمرود تنها ۱۰ درصد پرشدگی دارد. همچنین، سدهای استقلال و شیمیل و نیان در استان هرمزگان به ترتیب تنها شش و صفر درصد آب دارند. سد ساوه در استان مرکزی نیز با ۷ درصد پرشدگی، در شرایط بحرانی قرار دارد. سد تنگوئه در سیرجان کرمان ۸ درصد و سد رودبال در داراب فارس تنها ۲ درصد آب ذخیره دارند.
در همین حال، آمارها نشان میدهد که ارتفاع کل بارشهای جوی در کشور معادل ۵۱.۵ میلیمتر بوده است. این میزان در مقایسه با میانگین درازمدت مشابه، که معادل ۸۷.۸ میلیمتر است، ۴۱ درصد کاهش یافته است. همچنین نسبت به سال آبی گذشته که میزان بارش ۵۲.۴ میلیمتر بوده، شاهد کاهش دو درصدی بودهایم.
کاهش شدید بارندگیها و کاهش منابع آبی ذخیرهشده در سدهای کشور، نشاندهنده لزوم مدیریت بهینه منابع آب و تلاش برای کاهش مصرف در بخشهای مختلف است.