سخنگوی وزارت امور خارجه:
اروپا صلاحیت استفاده از مکانیسم ماشه را ندارد و در صورت استفاده از آن با واکنش قطعی ایران روبرو خواهند شد
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در نشست هفتگی خود با رسانهها به سوالات مختلف درباره مذاکرات ایران و اروپا پاسخ داد. او تأکید کرد که ایران هیچگونه مذاکراتی غیر از موضوعات هستهای و رفع تحریمها در مذاکرات با کشورهای اروپایی نداشته است.

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با رسانهها در پاسخ به سوالی درباره گمانهزنیهایی درباره نتیجه مذاکرات ایران و اروپا تأکید کرد: «در طول مذاکرات با اروپا، هیچ موضوعی جز مسئله هستهای و رفع تحریمها مطرح نشد. منتشر شدن روایت از سوی کشورهای اروپایی، غیرطبیعی نیست. روایت اروپا، روایت ایران نیست. طرفهای اروپایی صلاحیت استفاده از مکانیسم موسوم به سازوکار پسگشت (ماشه) را ندارند و ایران مواضع خود را اعلام کرده است.»
او در پاسخ به تهدید سران کشورهای اروپایی درباره فعالسازی مکانیسم ماشه و احتمال خروج ایران از انپیتی دربرابر این فعالسازی این سازوکار، تصریح کرد: «طرفهای اروپایی مدتهاست که تلاش کردند از مبحثی در قطعنامه ۲۲۳۱ وجود دارد، بهعنوان یک اهرم فشار مذاکراتی استفاده کنند. ایران تأکید کرده که این ابزار کارایی ندارد. اتفاقات اخیر و حمایت اروپا از تجاوز رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران، اعتبار قطعنامه ۲۲۳۱ و صلاحیت کشورهای اروپایی را زیر سوال برد.»
بقائی تأکید کرد: «با توجه به نقض فاحش تعهدات برجامی کشورهای اروپایی توسط این کشورها جای سوال است که چنین کشورهایی میتوانند خود را طرفهای متعهد به برجام بدانند یا خیر. طرفهای اروپایی صلاحیت استفاده از ساز و کار ماشه را ندارند.»
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران افزود: «ما صراحتاً این مسئله را قبل از مذاکرات روز جمعه و حتی در طول مذاکرات اعلام کردیم. آنها میدانند که در صورت استفاده از این ساز و کار، آنها با واکنش قطعی ایران روبرو خواهند شد و شرایط پیچیدهتر خواهد شد. قطعاً مضرات چنین اقدامی متوجه رژیم عدم اشاعه تسلیحات هستهای و کشورهای اروپایی خواهد شد. این تهدیدها واکنشهایی را در جامعه ایران در پی داشته است.»
بقائی تأکید کرد: «امیدواریم طرفهای مقابل متوجه عواقب هرگونه سوءاستفاده از فرآیندهای قطعنامه ۲۲۳۱ باشند و از پیچیدهتر کردن این موضوع پرهیز کنند.»
طرح موضوعاتی غیرهستهای نشاندهنده سردرگمی طرف مقابل است
او در پاسخ به سوالی درباره تلاش فرانسه برای مطرح کردن موضوعاتی غیرهستهای و ایجاد ارتباط بین آن و مسئله مکانیسم ماشه گفت: «این اقدام نوعی ابزار باجخواهی است. هر مذاکرهای ۲ طرف دارد. موضوع مذاکرات ما با طرف اروپایی مشخص است. موضوع آن رفع تحریمها و هستهای است. مطرح شدن موضوعاتی غیرهستهای نشاندهنده سردرگمی طرف مقابل است. از طرفی، اکنون ملت ایران و جمهوری اسلامی ایران بسیار بیشتر از قبل مصمم هستند که از همه داراییهای خود و توانمندیهای دفاعی خود صیانت کنند.»
سخنگوی وزارت خارجه ایران تأکید کرد: «برای همه روشن شد که توانمندیهای دفاعی ایران تنها چیزی است که میتواند از ایران دفاع کند. ایران به هیچ عنوان درباره این توانمندیها مذاکره نخواهد کرد.»
اگر قرار است ایران عضو انپیتی باقی بماند، باید از مزایای آن بهرهمند شود
بقائی در پاسخ به سوالی درباره مسئله غنیسازی اورانیوم تأکید کرد: «موضع ایران در موضوع غنیسازی توسط وزیر امور خارجه ایران اعلام شد. موضوع ساده است. اگر قرار است ایران عضو پیمان عدم اشاعه تسلیحات هستهای بماند، باید از حقوق و مزایای این عضویت بهرهمند شود. نمیتوان هم انتظار عضویت در این پیمان را داشت و هم از حقوق خود محروم شود. آینده برنامه هستهای ایران و برنامه غنیسازی اورانیوم بسیار شفاف است.»
او افزود: «در موضوع میزان خسارت وارد شده به تأسیسات هستهای ایران، منتظر نتیجه تحقیقات سازمان انرژی اتمی هستیم.»
استانبول، انتخاب ما بود
او در پاسخ به سوالی درباره علت انتخاب استانبول بهعنوان محل برگزاری مذاکرات ایران و اروپا گفت: «ما ترجیح دادیم که نشست ایران و سه کشور اروپایی در استانبول برگزار شود.»