پزشکیان خطاب به مسئولان فرهنگی: چرا بر راهی که شکست خورده، پافشاری میکنیم؟
در جلسه اخیر شورایعالی انقلاب فرهنگی، مسعود پزشکیان از لزوم بازنگری در مسیرهای آزموده و بینتیجه در نظام آموزشی و فرهنگی کشور سخن گفت.

جلسه شورایعالی انقلاب فرهنگی به ریاست دکتر مسعود پزشکیان، رئیسجمهور و با حضور اعضای این شورا برگزار شد. در این نشست، یکی از موضوعات اصلی مورد بحث، تأثیر معدل بر نتایج آزمون سراسری سال ۱۴۰۴ بود که با توجه به اختلافنظر نهادهای مسئول، به بررسی مجدد در صحن شورا کشیده شد.
براساس گزارش منتشر شده از سوی پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، رئیسجمهور در این جلسه با اشاره به تصمیم دولت چهاردهم برای اصلاح ساختار نظام آموزشی، به نابرابریهای موجود در شرایط تحصیل دانشآموزان در کشور پرداخت. او گفت: «ما از یک دانشآموز در مناطق محروم، با حداقل امکانات، انتظار داریم با دانشآموزی که در بهترین مدارس غیرانتفاعی آموزش دیده رقابت کند. این رقابت منصفانه نیست و این مدل آموزش و سنجش باید دگرگون شود.»
پزشکیان همچنین بر ضرورت استفاده از تجارب بینالمللی برای بازسازی نظام آموزشی ایران تأکید کرد و افزود: گروهی مسئول بررسی سیستمهای آموزشی موفق در دیگر کشورها شدهاند تا از مدلهای موفق برای طراحی برنامه اصلاحی داخلی بهره گرفته شود.
در بخشی از سخنان خود، رئیسجمهور با لحنی انتقادی به ناکارآمدی برخی سیاستهای گذشته در حوزه فرهنگ اشاره کرد و اظهار داشت: «وقتی میبینیم راهی را رفتهایم که نتیجه نداده است، چرا به ادامه آن راه اصرار داریم؟ ما نتوانستهایم در مدرسه، مسجد و نظام آموزشی، فرزندان این مملکت را به شکل صحیح تربیت کنیم و بعد میخواهیم با او در خیابان برخورد کنیم.»
پزشکیان همچنین نسبت به نارضایتیهای موجود در جامعه درباره برخی سیاستگذاریهای فرهنگی هشدار داد و بر لزوم درنظر گرفتن دیدگاه عموم مردم در اتخاذ تصمیمات تأکید کرد. او در این رابطه گفت: «شورایعالی انقلاب فرهنگی باید مرجعی برای بررسی نظر مردم نسبت به برخی تصمیمات تعیین کند تا بررسی شود که آیا اکثریت مردم، برخی تصمیماتی را که در حوزه فرهنگی گرفته میشود، قبول دارند یا نه! پیشنهاد من این است که بر اساس نظر اکثر مردم تصمیم بگیریم تا جامعه آن را بپذیرد.»
در ابتدای این جلسه، گزارشی از عملکرد شورایعالی انقلاب فرهنگی در سال گذشته ارائه شد. طبق این گزارش، طی سال ۱۴۰۳، این شورا در مجموع ۱۷ جلسه عمومی و ۵۲ جلسه در قالب شورای معین برگزار کرده که در نهایت منجر به تصویب ۷۷ مصوبه شده است. بخشی از این مصوبات به ایجاد نهادها و سازمانهای جدید، از جمله تأسیس ستاد سلامت اختصاص داشته که پیشتر نیز اطلاعرسانیهایی در خصوص آنها انجام شده بود.
در بخش دیگری از جلسه، موضوع جنجالی تأثیر معدل در کنکور سال ۱۴۰۴ مورد بحث قرار گرفت. با توجه به تفاوت نظر میان شورایعالی آموزش و پرورش و سازمان سنجش، موضوع به صحن اصلی شورا بازگردانده شد تا تصمیم نهایی اتخاذ شود.
در نهایت، طبق مصوبه جدید، برای آزمون سراسری سال ۱۴۰۴ فقط نمرات دروس نهایی پایه دوازدهم با تأثیر قطعی ۶۰ درصد در نتایج کنکور لحاظ خواهد شد. نمرات پایه یازدهم تنها در قالب تأثیر مثبت محاسبه میشوند؛ به این معنی که اگر داوطلب در این دروس نمره مناسبی کسب کرده باشد، این نمرات در ارتقای رتبه مؤثر خواهند بود، اما در صورتی که عملکرد مطلوبی نداشته باشد، نمرات تأثیر منفی نخواهند داشت.
همچنین بر اساس این مصوبه، از سال ۱۴۰۵ به بعد، نمرات دروس نهایی پایههای یازدهم و دوازدهم هر دو با تأثیر قطعی در نتایج کنکور اعمال میشود و در نتیجه، تفاوت میان داوطلبان جدید و داوطلبان سالهای قبل از بین خواهد رفت.