سخنگوی دولت: احتمال سرمایهگذاری آمریکا در ایران وجود دارد
در حالی که تهران سرگرم آمادهسازی مقدمات سفر ولادیمیر پوتین به ایران است، سخنگوی دولت از احتمال بازگشت آمریکا به سرمایهگذاری در کشور در صورت توافقی موفق در مذاکرات هستهای پرده برداشت.

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت جمهوری اسلامی ایران، اعلام کرد که مقدمات سفر رئیسجمهور فدراسیون روسیه، ولادیمیر پوتین، به تهران در حال انجام است. او در گفتوگویی رسمی اشاره کرد که ایران انتظار دارد در آینده نزدیک میزبان رئیسجمهور روسیه باشد.
طبق گزارش منتشرشده از سوی خبرگزاری ایسنا به نقل از ریانووستی، مهاجرانی تأیید کرده است که: «در حال فراهم کردن مقدمات سفر پوتین به تهران هستیم.»
در عین حال که منابع رسمی روسیه، از جمله کرملین، تاکنون برنامه مشخصی برای این سفر اعلام نکردهاند، اما انتشار این خبر در آستانه دور جدید مذاکرات هستهای میتواند از تحرکات تازه در سیاست خارجی ایران حکایت داشته باشد.
در همین حال، سخنگوی دولت ایران به روند مذاکرات غیرمستقیم بین تهران و واشنگتن که در خصوص برنامه هستهای ایران در جریان است، نیز اشاره کرد. مهاجرانی درباره امکان تعامل اقتصادی ایران و آمریکا در صورت حصول توافق، گفت: «ما هیچگاه مشکلی با سرمایهگذاری آمریکا نداشتهایم. این آنها هستند که خود را از ظرفیتهای عظیم ایران محروم کردهاند.»
او افزود: «طبیعتاً اگر توافقی جدید حاصل شود، ایالات متحده این امکان را خواهد داشت که از ظرفیتهای اقتصادی ایران بهرهمند شود و ایران هم آماده سرمایهگذاری در حوزههای گوناگون خواهد بود.»
سخنگوی دولت همچنین به گفتوگوهای جاری ایران با کشورهای اروپایی اشاره و تأکید کرد که این کشورها ابتدا باید صداقت خود را اثبات کنند تا جمهوری اسلامی ایران حاضر به ادامه مذاکرات با آنان باشد. او یادآور شد که طرفهای اروپایی در توافق هستهای سال ۲۰۱۵ تعهداتی داشتند که پس از خروج دولت پیشین آمریکا از توافق، در سال ۲۰۱۸، نتوانستند به آن پایبند بمانند. از جمله تعهداتی که مورد غفلت قرار گرفت، تلاش برای کاهش تأثیر تحریمها و برقراری روابط تجاری پایدار با ایران بود.
همزمان، تهران و واشنگتن روز گذشته چهارمین دور از مذاکرات غیرمستقیم خود را با میانجیگری عمان در شهر مسقط برگزار کردند. پس از پایان این دور از گفتوگوها، سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، اعلام کرد: «این دور از مذاکرات نسبت به دفعات گذشته صریحتر و جدیتر بود. ما از فضای کلی عبور کردهایم و وارد جزئیات شدهایم؛ از این رو، روند گفتوگوها دشوارتر شده، اما مباحث مطرحشده بسیار مفید بوده است.»
او همچنین بیان کرد که احتمال دارد مرحله بعدی مذاکرات در فاصلهای حدوداً یک هفتهای برگزار شود.
در گزارشی دیگر، پایگاه تحلیلی-خبری آکسیوس با استناد به گفتههای یک مقام ارشد آمریکایی اعلام کرد که مذاکرات اخیر بین ایران و آمریکا بهصورت «مستقیم و غیرمستقیم» انجام شده است. این مقام آمریکایی گفته است: «امروز سید عباس عراقچی و استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا، بهطور مستقیم و غیرمستقیم با یکدیگر گفتوگو کردند. در نهایت توافق شد که مذاکرات برای بررسی بیشتر مسائل فنی ادامه یابد. ما از پیشرفت امروز خرسندیم و مشتاقانه منتظر نشست بعدی هستیم.»
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، نیز در تکمیل جزئیات این گفتوگوها، از برگزاری مذاکراتی دشوار اما سازنده خبر داد و اظهار داشت: «این گفتوگوها به درک بهتر مواضع متقابل دو کشور و یافتن راهحلهای منطقی برای اختلافات کمک کرد. مکان و زمان دقیق دور بعدی مذاکرات از سوی طرف عمانی مشخص خواهد شد.»
مهاجرانی در بخشی دیگر از مصاحبه خود به سیاست خارجی تهران در منطقه نیز اشاره کرد و گفت: «جمهوری اسلامی ایران آماده ارائه هرگونه کمکی است که برای حلوفصل اختلافات میان هند و پاکستان از مسیر دیپلماسی لازم باشد.»
این مجموعه اظهارات، در کنار تحرکات دیپلماتیک جاری، چشماندازی تازه از تعاملات بینالمللی ایران را به تصویر میکشد؛ بهویژه در شرایطی که تهران با همزمانی گفتوگو با روسیه، کشورهای اروپایی و آمریکا، در مسیر تحولات حساس و چندجانبه قرار گرفته است.