رضا قطبی درگذشت؛ اولین رئیس تلویزیون ملی ایران چه کسی بود؟
رضا قطبی، نخستین رئیس سازمان تلویزیون دولتی ایران پیش از انقلاب، در سن ۸۶ سالگی در پاریس چشم از جهان فروبست.
او در فروردین ۱۳۱۷ در لاهیجان متولد شده بود، از سال ۱۳۴۲ با همکاری فرخ غفاری و سیروس هدایت مقدمات راهاندازی تلویزیون ملی ایران را فراهم کرد و تا پیروزی انقلاب اسلامی به مدت ۱۵ سال مدیریت این سازمان را بر عهده داشت.
قطبی در دوران مدیریت خود بر تلویزیون ملی ایران، به عنوان یکی از اعضای اصلی حلقه سیاسی فرح پهلوی شناخته میشد. احمدعلی مسعود انصاری، پسرخاله فرح، او را از جمله افرادی میداند که به دنبال اصلاحات مملکت بر اساس دیدگاه خود و کسب قدرت از طریق فرح بودند. خاطرات افرادی که در دوران پیش از انقلاب در تلویزیون فعالیت داشتند، نشان از نفوذ و تأثیرگذاری قطبی بر این سازمان دارد.
سپهبد محسن هاشمینژاد، درباره نحوه فعالیت قطبی در تلویزیون ملی ایران گفته است: «در کانال دو فیلمی نمایش داده شد که به دانشجویان روشهای مقابله با پلیس را آموزش میداد. همان شب به آقای قطبی تلفن کردم و پرسیدم: شما چه منظوری از این کار دارید؟ شما نمیبینید الان وضعیت دانشگاهها به چه صورتی است؟» همچنین محمد باهری نقل کرده که قطبی معتقد بود نباید جلوی تظاهرات مخالفان شاه گرفته شود، زیرا این تظاهراتها را سالم میدانست و به عفو مخالفان نیز باور داشت.
در سال ۱۳۸۶، با مطرح شدن نام افشین قطبی به عنوان سرمربی تیم فوتبال پرسپولیس، شایعاتی درباره نسبت خانوادگی او با رضا قطبی در رسانهها مطرح شد. با این حال، افشین قطبی در مصاحبهای رادیویی پیش از نوروز ۱۳۸۷، این نسبت را تکذیب کرد.
رضا قطبی که پس از انقلاب به فرانسه مهاجرت کرده بود، امروز در پاریس درگذشت.