عراقچی: هیچکدام از تأسیسات هستهای ایران جمعآوری نخواهد شد
در حالی که مذاکرات هستهای ایران و آمریکا همچنان ادامه دارد، سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در تازهترین اظهاراتش به روشنی تأکید کرد که هیچکدام از تأسیسات هستهای کشور جمعآوری نمیشود.

سیدعباس عراقچی در بخشی از کتاب تازهاش با عنوان «قدرت مذاکره» به اهمیت وجود توانمندیهای متعدد در پشت میز مذاکره اشاره میکند. وی ضمن گرامیداشت یاد شهیدان به ویژه وزیر شهید امور خارجه امیر عبداللهیان، میگوید: «امیدوارم این کتاب که محصول ۴۰ سال تجربه دیپلماتیک من است، به دانشجویان و همکارانم کمک کند.» عراقچی خود را همچنان در حال یادگیری روابط بینالملل میداند و معتقد است مذاکره تنها زمانی رخ میدهد که راههای دیگر یا غیرممکن باشند یا هزینه بسیار بالایی داشته باشند.
او در توضیح قدرت مذاکرهکننده گفت: «قدرت مذاکرهکننده باید پشتوانههایی از جمله توان نظامی، اقتصادی، فرهنگی، رسانهای و فناوری داشته باشد. مذاکره بدون این پشتوانهها، خریداری ندارد.» عراقچی این توانمندیها را عاملی دانست که مذاکرهکننده را در برابر طرف مقابل قدرتمند میکند و افزود: «میدان مذاکره عرصه نبرد ارادههاست که در پسزمینه قدرتهای پشت صحنه قرار دارند.»
درباره قدرت نظامی ایران در برابر آمریکا، عراقچی تاکید کرد: «اگر آمریکا قادر به نابودی تأسیسات هستهای ما بود، ضرورتی برای ورود به مذاکرات نبود.» او افزود توان دفاعی ایران، بهخصوص نیروهای مسلح، آمریکا را از اقدام نظامی منصرف کرده و این موضوع سبب شده تا واشنگتن به میز مذاکره تن دهد. همچنین او درباره فشارهای تحریمی گفت: «اگر تحریمها میتوانستند ایران را به زانو درآورند، آمریکا به ادامه آنها اصرار میکرد و مذاکره نمیکرد.»
عراقچی همچنین درباره مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا اظهار داشت که این شیوه، امری رایج در روابط بینالملل است و افزود: «فلسفه میانجیگری از همینجا نشأت میگیرد. ممکن است کشورها به دلایل مختلف حاضر به گفتوگوی مستقیم نباشند و در اینجا میانجی وارد میشود.» وی به نمونههای مشابهی مانند مذاکرات روسیه و اوکراین و نیز مذاکرات صهیونیستها و لبنان اشاره کرد که بدون دیدار مستقیم صورت گرفتهاند.
وی مشکلات مذاکره غیرمستقیم را شامل طولانی شدن روند، پیچیدگی و احتمال بروز سوءتفاهم دانست و افزود: «هرچند ما به حسن نیت عمان اعتماد داریم، اما این کشور نیز اعتبار خود را در جهت صلح حفظ میکند.»
عراقچی همچنین به اهمیت «جنگ روایتها» در مذاکرات پرداخت و گفت: «پس از هر مذاکرهای جنگ روایتها شروع میشود و ممکن است یک پیروزی را شکست و بالعکس جلوه دهند.» او نمونه روایتهای غلط درباره بتنریزی در راکتور اراک را یادآور شد و افزود: «امیدوارم رسانهها در این زمینه به درستی همراهی کنند و اجازه ندهند روایت دشمن غالب شود.»
او درباره تناقضهای موجود در مواضع آمریکاییها بیان کرد: «آنچه در رسانهها اعلام میشود الزاماً همان چیزی نیست که پشت میز مذاکره گفته میشود. این موضوع ممکن است ناشی از عدم تمرکز یا سبک خاص مذاکراتی باشد، ولی ایران بر اصول خود پایبند است.»
در بخشی دیگر عراقچی تصریح کرد: «دفاع از حقوق مردم ایران در حوزه هستهای، از جمله غنیسازی، یک اصل غیرقابل مذاکره است و هیچیک از تأسیسات هستهای جمعآوری نخواهد شد.»
در ادامه، وزیر خارجه ایران در خصوص سرمایهگذاری شرکتهای آمریکایی در صنعت نفت و گاز کشور گفت: «ایران هیچ محدودیتی برای حضور اقتصادی شرکتهای آمریکایی ندارد؛ تحریمها از سوی آمریکا وضع شده و مانع سرمایهگذاری این شرکتها پس از برجام شده است.» او تاکید کرد که آمریکا دو نوع تحریم اولیه و ثانویه را علیه ایران اعمال کرده که همین موضوع باعث شده شرکتهای آمریکایی نتوانند در ایران سرمایهگذاری کنند.