یک گام مهم در مسیر قانونمند شدن استفاده از پهپادها در ایران
در حالی که پهپادها این روزها به ابزار مهمی در عرصه فناوری و کسبوکار تبدیل شدهاند، نگرانیهای امنیتی و ایمنی پیرامون آنها در ایران بالا گرفته است.

سردار طلایینیک در توضیح اهمیت این قانون گفت: «۴۰ حکم کلیدی در قانون ساماندهی پهپادها توسط مجلس تصویب شده است.» وی افزود، این حکمها موجب خواهد شد تا پهپادها مانند خودروها با صدور سند مالکیت از پلیس همراه شوند و همچنین مجوز پروازشان از طریق سامانه سازمان هواپیمایی کشوری به صورت قانونی و کنترلشده صادر شود.
سخنگوی وزارت دفاع تصریح کرد که لزوم چنین قانونی بیش از هر چیز به دلیل تهدیداتی است که در جنگ ۱۲ روزه اخیر، دشمن از خلأ نظارت بر پهپادها بهرهبرداری کرده بود. او تاکید کرد که پهپادهای غیرنظامی که گاه کاربرد نظامی یافتهاند، از نقاط ضعف امنیتی کشور بودهاند؛ این خلا قانونی باعث شده بود تا ابزارهای نظارتی و راهبری در این حوزه به شکل مطلوبی عمل نکنند.
این قانون که با همکاری و هماهنگی ۲۱ دستگاه دولتی و غیر دولتی و با پیگیریهای سپهبد شهید محمد باقری از سال ۱۴۰۲ به مجلس ارائه شده است، اکنون اجرایی میشود. سردار طلایینیک یادآور شد: «۱۴ دستگاه دولتی و قضایی و ۷ دستگاه امنیتی و دفاعی در اجرای این قانون مسئولیت دارند.»
از دیگر نکات مهم این قانون، شفافسازی درباره تعریف دقیق پهپادهای غیرنظامی است تا تمام نهادها بتوانند در صدور مجوزها و نظارتهای مرتبط به شکل یکپارچه و مطابق قانون عمل کنند. همچنین بر واردات، صادرات، ساخت و بهرهبرداری از پهپادها کنترل و نظارت ویژهای اعمال خواهد شد.
در بخش دیگری از صحبتهای خود، سخنگوی وزارت دفاع اشاره کرد که پرواز پهپادها در حریم هوایی که هواپیماهای سرنشیندار پرواز میکنند، کاملاً ممنوع و جرمانگاری شده است. اما پهپادها اجازه دارند در حریمهای هوایی خاص و تعریفشده به پرواز ادامه دهند، البته تحت پایش مداوم سامانههای رهگیری برای جلوگیری از سوءاستفادههای احتمالی.
او در پایان تاکید کرد: «همه پهپادها باید مثل خودروها سند مالکیت از پلیس داشته باشند و مجوز پروازشان از سامانه سازمان هواپیمایی کشوری صادر شود.» همچنین مسئله تولید پهپادهای بومی نیز در این قانون بهصراحت تعیین تکلیف شده است تا صنعت پهپادسازی داخلی با نظم و قانون پیش برود.