هشدار آژانس اتمی درباره تعلیق همکاری ایران؛ واکنش رسمی در راه است؟
در پی تصویب قانون تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ابلاغ رسمی آن از سوی رئیسجمهور ایران، واکنشها در سطح بینالمللی آغاز شده است.

در واکنش به مصوبه تازه جمهوری اسلامی ایران درباره تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، این نهاد بینالمللی با انتشار بیانیهای اعلام کرده است که در جریان گزارشهای منتشرشده قرار دارد و اکنون منتظر دریافت اطلاعات رسمی و بیشتر از جانب مقامات ایرانی است.
این واکنش پس از آن منتشر شد که مجلس شورای اسلامی در هفته گذشته، طرحی دوفوریتی مبنی بر تعلیق همکاریهای ایران با آژانس را تصویب کرد. این طرح که در پاسخ به آنچه «تجاوز خشن آمریکا به تأسیسات هستهای کشور» خوانده شده، ارائه گردیده بود، پس از تایید شورای نگهبان، برای اجرا به دولت ابلاغ شد.
به گزارش ایسنا، مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، روز چهارشنبه ۱۱ تیر، رسماً قانون موسوم به «الزام دولت به تعلیق همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی» را برای اجرا به نهادهای ذیربط ابلاغ کرد.
بر اساس مفاد این قانون، دولت جمهوری اسلامی ایران موظف شده است تا زمانی که امنیت تأسیسات و دانشمندان هستهای کشور به طور کامل تضمین نشود، کلیه همکاریها با آژانس را متوقف کند.
در همین راستا، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیهای مجدد تأکید کرده: «ما از این گزارشها مطلع هستیم. آژانس بینالمللی انرژی اتمی منتظر اطلاعات رسمی بیشتر از ایران است.»
از سوی دیگر، مقامات جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه فعالیتهای هستهای ایران همواره صلحآمیز بوده و این موضوع از سوی آژانس نیز تأیید شده است، حمله هفته گذشته آمریکا به سه سایت هستهای در خاک ایران را بهشدت محکوم و آن را اقدامی غیرقانونی دانستهاند.
مقامهای ایرانی همچنین اعلام کردهاند که گزارش اخیر مدیرکل آژانس درباره فعالیتهای هستهای ایران، عملاً به دست آمریکا و اسرائیل بهانهای برای انجام این حملات داده است.
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در همین باره گفته است:
«ما بهطور جدی نسبت به نقش مدیرکل آژانس اتمی در انتشار جدیدترین گزارش خود درباره برنامه هستهای ایران انتقاد داریم. او میدانست که فعالیتهای هستهای ما کاملاً صلحآمیز است و در مصاحبه خود با شبکه سیانان هم تأیید کرد که هرگز هیچ سند، مدرک یا شواهدی مبنی بر حرکت ایران به سمت ساخت سلاح هستهای ندارد اما در گزارش اخیر خود آشکارا زمینه را برای تروئیکای اروپایی و آمریکا برای ارائه قطعنامه علیه ایران فراهم کرد که در نهایت بهانه را برای حمله رژیم اسرائیل و آمریکا به تأسیسات هستهای کشور ایجاد کرد.»
در شرایطی که فضای سیاسی و دیپلماتیک پیرامون برنامه هستهای ایران بار دیگر پرتنش شده، حال باید دید که آیا کانالهای رسمی ارتباطی میان ایران و آژانس باز خواهند ماند یا پرونده هستهای وارد مرحلهای تازه از تقابل و بیاعتمادی خواهد شد.