ادعاهای عجیب مدیرکل آژانس انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تازهترین اظهارات خود ضمن رد هرگونه مدرک معتبر درباره دستیابی ایران به سلاح هستهای، بار دیگر بر ضرورت راهکارهای دیپلماتیک برای حل و فصل پرونده هستهای تهران تاکید کرده است.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس در گفتوگو با رسانه لهستانی «ژچپوسپولیتا»، بار دیگر به بررسی موضوع حساس برنامه هستهای ایران پرداخت و تأکید کرد: «در گزارشی که پیش از شروع جنگ دوازده روزه تهیه کردیم، هشدار داده بودیم که ایران در مورد بسیاری از فعالیتهای مرتبط با برنامه هستهای خود اطلاعرسانی نکرده است. اما در همان گزارش تاکید داشتیم که هیچ سند موثقی نداریم که نشان دهد ایران اکنون به سلاح هستهای دست یافته باشد.»
او در پاسخ به ادعای نخستوزیر رژیم صهیونیستی درباره اینکه ایران تنها چند هفته تا ساخت بمب اتمی فاصله دارد، توضیح داد: «ممکن است ایران پتانسیل ساخت بمب را داشته باشد، اما این موضوع با داشتن واقعی آن کاملاً متفاوت است. دادههایی که منتشر کردیم حساس بوده و نشاندهنده توانایی بالقوه برای ساخت سلاح هستهای است، اما به هیچ وجه به معنای استفاده قطعی از این پتانسیل نیست.»
رافائل گروسی در ادامه افزود: «وظیفه ما شناسایی و اعلام واقعیتهاست. اینکه رهبران سیاسی چگونه این اطلاعات را تفسیر کنند، به خودشان مربوط است و من نمیخواهم در این باره قضاوتی داشته باشم. من دیپلمات هستم و طرفدار راهحلهای صلحآمیز و مذاکراتم، اما متأسفانه چنین فرصتهایی تاکنون فراهم نشده است.»
وی همچنین درباره زمان مورد نیاز ایران برای ساخت سلاح هستهای گفت: «ابتدا باید اورانیوم غنیشده به فلز تبدیل شود، کاری که تاکنون انجام نشده است. سپس باید مجموعهای از سیستمهای پیچیده مانند چاشنیهای انفجاری ساخته شوند که باید کوچک باشند تا در کلاهک هستهای جای بگیرند. کشورهایی که سلاح هستهای ساختهاند، معمولا آن را آزمایش هم کردهاند.»
گروسی نگرانیهای امنیتی رژیم صهیونیستی را قابل درک دانست، اما افزود: «وظیفه من درک دغدغههای ایران نیز هست. آنچه اتفاق افتاده، دیگر قابل تغییر نیست و تنها باید برای بهبود آینده تلاش کنیم.»
او همچنین اشاره کرد که ایران کشوری بزرگ با اقتصاد قدرتمند، ظرفیت صنعتی بالا و تواناییهای فنی فراوان است و «این ویژگیها را نمیتوان با راهکارهای نظامی از بین برد.»
مدیرکل آژانس انرژی اتمی در بخش پایانی صحبتهای خود بر این نکته تأکید کرد که تنها راه حل پایدار موضوع هستهای ایران، توافقی جامع است که شامل نظارتی بسیار سختگیرانه باشد. او با اشاره به تردیدهای برخی کشورها، از جمله اسرائیل و آمریکا، گفت: «اگر چنین نظام نظارتی برقرار شود، ساخت بمب هستهای بدون اطلاع بازرسان بسیار دشوار خواهد بود.»
رافائل گروسی تأکید کرد که برای رسیدن به راهحلی بلندمدت باید همراه با کشورهای آمریکا، فرانسه، آلمان، انگلیس، چین و روسیه، تلاشهای دیپلماتیک را افزایش داد.
در سالهای اخیر، برنامه صلحآمیز هستهای ایران تحت فشارهای سیاسی و اتهامات متعدد کشورهای غربی قرار داشته است. پیش از امضای توافق برجام، این کشورها با امنیتیسازی موضوع هستهای، مسیر تحریم و تهدید نظامی را دنبال کردند، اما با بسته شدن پرونده ابعاد احتمالی نظامی در سال ۱۳۹۴، این ادعاها فاقد اعتبار شناخته شد.
پس از امضای برجام، ایران بهطور کامل به تعهداتش پایبند ماند اما خروج یکجانبه آمریکا از این توافق در سال ۱۳۹۷ و عملکرد ضعیف کشورهای اروپایی در عمل به تعهدات، تهران را وادار به کاهش مرحلهای تعهدات خود کرد. ایران بارها اعلام کرده است این اقدامات برگشتپذیر است و در صورت اجرای کامل تعهدات توسط طرفهای مقابل، ایران نیز به تعهدات باز خواهد گشت.
سال جاری میلادی، مذاکرات تازهای میان ایران و آمریکا با میانجیگری عمان در مسقط و رم برگزار شد که پنج دور گفتگو را شامل میشد. اگرچه طرف آمریکایی روند مذاکرات را مثبت ارزیابی کرد، اما حمله نظامی رژیم صهیونیستی به تأسیسات هستهای ایران موجب ایجاد اختلال جدی در ادامه مذاکرات شد.
جمهوری اسلامی ایران بارها در مواضع رسمی خود تأکید کرده است که به دیپلماسی پایبند است و آماده است تا برای رسیدن به توافقی منصفانه، پایدار و قابل اتکا که لغو واقعی تحریمها را در پی داشته باشد، بر پایه احترام متقابل مذاکرات را ادامه دهد.