هشدار کیهان درباره احتمال شروع مجدد جنگ علیه ایران
در روزهای اخیر، یادداشتی از روزنامه کیهان منتشر شده که به صورت مفصل به تحلیل جنگ ۱۲ روزه اخیر بین ایران و رژیم اسرائیل به همراه نقش آمریکا پرداخته است.

روزنامه کیهان در تحلیلی جامع با عنوان «کاربست تجربه گرانسنگ ۱۲ روز استقامت و هجوم ایران» به این موضوع پرداخته که آیا پس از این جنگ ۱۲ روزه، موازنه نظامی در منطقه تغییر کرده است یا همچنان دست برتر در اختیار ایران باقی مانده؟ این پرسش از آن جهت اهمیت دارد که وضعیت امنیتی غرب آسیا و آینده سیاسی منطقه، به شدت وابسته به پاسخ آن است.
این یادداشت میافزاید: آغاز جنگ که با ضرباتی هدفمند به فرماندهی نظامی ایران همراه بود، نگرانیهای گستردهای را در میان مسلمانان جهان ایجاد کرد. آنان جمهوری اسلامی را خط مقدم مقاومت در برابر نظام سلطه میدانند و ترس از تغییر موازنه به نفع آمریکا و اسرائیل، این جو را تشدید کرده بود. این نگرانیها در جریان مراسم حج سال جاری به وضوح دیده شد، جایی که مسلمانان از شرق تا غرب جهان اسلام با دقت به تحولات جنگ چشم دوخته بودند. اما پس از پایان جنگ، اطمینان نسبی به قدرت ایران در حفظ توان نظامی خود ایجاد شد.
تحلیلهای کارشناسی نشان میدهد که پیش از آغاز درگیریها، نخستوزیر رژیم اسرائیل طرحی نظامی مستند را به رئیسجمهور آمریکا ارائه کرد که بر مبنای آن با پشتیبانی تسلیحاتی آمریکا بدون دخالت مستقیم نظامی، میتوانستند به سرعت توان دفاعی ایران را از کار بیندازند و ایران را به پذیرش شرایط آمریکا وادار کنند.
در روزهای ابتدایی جنگ، رژیم اسرائیل و متحدان غربیاش وارد سطحی از حملات گسترده شدند که حتی فراتر از موضوع برنامه هستهای ایران بود. اما این روند به سرعت تغییر کرد و در نهایت آمریکا در روز دوازدهم جنگ، پذیرفت که آخرین ضربه را ایران به اسرائیل وارد کرده و خواستار آتشبس شد. این در حالی بود که ایران تقریباً دو ساعت پس از اعلام آتشبس به حملات خود ادامه داد.
طراحی دشمن بر این فرض استوار بود که ضربههای اولیه میتواند نیروهای ایران را فلج و ساختار نظامیاش را از کار بیندازد، اما عملکرد مستحکم و سازمانیافته ایران، این فرضیه را کاملاً ناکارآمد کرد. حتی در روزهای ابتدایی جنگ، اسرائیل به صورت علنی درباره تغییر نظام سیاسی ایران نیز اظهارنظر میکرد، اما با مقاومت جدی ایران مواجه شد.
گزارشهای غیررسمی حکایت از تمرینات گسترده ارتش اسرائیل پیش از حمله داشتند که به آنها اطمینان داده بود بر توان نظامی ایران غلبه خواهند کرد، اما مواجهه با واکنش منسجم ایران، آنها را مجبور به بازنگری در محاسبات کرد. در روز چهارم جنگ، فرماندهان اسرائیلی به این نتیجه رسیدند که علیرغم ضربه به فرماندهی نظامی ایران، ساختار فرماندهی و تصمیمگیری ایران همچنان فعال و آماده دفاع است.
از روز هشتم جنگ، نگرانیها در میان مقامات اسرائیل افزایش یافت و آنها اعلام کردند ایران از تمامی خطوط قرمز گذشته و ادامه جنگ بدون مداخله مستقیم آمریکا به طول خواهد انجامید. پس از بررسیها، آمریکا به صورت محدود وارد نبرد شد و در روز یازدهم سه مرکز هستهای ایران را هدف قرار داد.
اما نتیجه حملات آمریکا مبهم ماند و ترامپ ادعای نابودی توان هستهای ایران را مطرح کرد که خیلی زود توسط منابع رسمی آمریکا رد شد. در ادامه، ترامپ تهدید کرد اگر ایران واکنش نشان دهد، با ضربات شدیدتری مواجه خواهد شد، اما در پسزمینه، تلاش کرد با امیر قطر تماس گرفته و نقطهای در عراق را برای پاسخ محدود ایران تعیین کند.
با این حال، ایران برخلاف انتظار، حملهای دقیق و گسترده به پایگاه هوایی العدید در قطر انجام داد که پایگاه مهم نظامی آمریکا در منطقه محسوب میشود. این حمله ضربهای بزرگ به تصور آمریکا و اسرائیل بود که گمان میکردند ایران پس از ضربه اولیه تضعیف شده است.
عملیات همزمان ایران علیه مناطق مختلف رژیم اسرائیل و هدف قرار دادن پایگاه العدید نشان داد که علیرغم ضربات اولیه و شهادت برخی فرماندهان، توان نظامی ایران در بهترین سطح خود باقی است. این واقعیت، تحلیلهای اولیه اسرائیل و آمریکا را به چالش کشید و حتی ترامپ نیز به این باور رسید که ادامه جنگ برای اسرائیل بسیار دشوار و برای آمریکا خطرناک است.
در نهایت، با ادامه حملات ایران حتی پس از اعلام آتشبس، ترامپ و نتانیاهو مجبور به پذیرش پایان جنگ شدند. این واقعیت که ایران دو ساعت پس از زمان آتشبس اعلام شده همچنان شلیک میکرد، روند جنگ را کاملاً متفاوت از پیشبینیها نشان داد.
کیهان در پایان یادداشت خود بر این نکته تاکید میکند که حفظ اقتدار جمهوری اسلامی در عرصه سیاسی و نظامی، کلید جلوگیری از وقوع جنگ جدید است. اگر ایران خود را ضعیف جلوه دهد و آماده دادن امتیازاتی برای جلوگیری از تهاجم نشان دهد، احتمال جنگی دوباره در آینده نزدیک یا دور افزایش مییابد. اما اگر قدرت خود را حفظ و به رخ بکشد، جنگی در کار نخواهد بود.
از سوی دیگر، این روزنامه نقش وزارت امور خارجه و به ویژه تلاشهای دکتر سیدعباس عراقچی در طول جنگ را بسیار مهم و موثر میداند و بر لزوم پیگیری دیپلماسی فعال و مبتنی بر دستاوردهای مقاومت ۱۲ روزه تاکید دارد. تجارب مذاکرات دو ماه اخیر نیز به این نکته اشاره میکند که دیپلماسی واقعی دو طرفه است و بدون اراده طرف مقابل به نتیجه نمیرسد.