دلار در گرداب مذاکرات/ پیشبینی تکاندهنده قیمت ارز در صورت شکست توافق
بازار ارز ایران بار دیگر در انتظار تعیین تکلیف مذاکرات به حالت تعلیق درآمده است. یک تحلیلگر اقتصادی با هشدار نسبت به پیامدهای منفی عدم حصول توافق، از احتمال صعود افسارگسیخته قیمت دلار تا سطح بیسابقه 105 هزار تومان خبر داده است. این پیشبینی در حالی مطرح میشود که نوسانات اخیر نرخ ارز، نگرانیهای جدی را در میان فعالان اقتصادی و عموم مردم ایجاد کرده است.

آلبرت بغزیان، تحلیلگر مسائل اقتصادی، در تشریح وضعیت کنونی بازار ارز، سه سناریوی محتمل را پیش روی اقتصاد ایران ترسیم کرد. او در گفتوگو با صفحه اقتصاد، ضمن بررسی زوایای مختلف این سناریوها، به پیشبینی محدوده احتمالی قیمت دلار در هر یک از آنها پرداخت.
به گفته این کارشناس اقتصادی، نخستین سناریو، دستیابی به توافق و لغو تحریمها به همراه ایجاد گشایشهای اقتصادی است. بغزیان در این باره اظهار داشت: «در حال حاضر با سه سناریو بازار ارز پیش میرود. اول اینکه مذاکرات به نتیجه برسد، تحریمها لغو و گشایش ایجاد شود که در این صورت نرخ ارز کاهشی میشود. به نظر من ارز کمتر از ۷۵ هزار تومان نمیشود.»
اما در مقابل این چشمانداز مثبت، سناریوی دوم، وضعیتی به مراتب نگرانکنندهتر را به تصویر میکشد. بغزیان در این خصوص هشدار داد: «سناریو دیگر این است که مذاکرات شکست بخورد و تاریخ بعدی مشخص نشود در این شرایط قیمت دلار به ۱۰۵ هزار تومان میرسد.»
او همچنین به سناریوی سوم و دور از انتظار اشاره کرد و گفت: «سناریو دیگر این است که نه تنها به توافق نرسیم مباحث مربوط به جنگ هم مطرح شود که البته احتمال این رخداد پایین است. فعلا توافق معلق مطرح است و قیمت دلار در حدود ۸۰،۹۰ هزار تومان بازی میکند.»
این استاد دانشگاه در ادامه به بررسی آثار احتمالی آزادسازی داراییهای بلوکه شده پس از توافق پرداخت و در پاسخ به این سوال که چه مدت طول میکشد تا نتایج آن در اقتصاد نمایان شود، تصریح کرد: «ارزی که آزاد میشود به شکلی عرضه نمیشود که قیمت پایین بیاید فقط اطمینان در بازار ایجاد و آینده پیشبینی پذیر میشود و نیازی نیست مردم، شرکتها و واردکنندگان از قبل ارز تهیه کنند زیرا بازار جذابی نخواهد بود. تا شش ماه نباید انتظار اتفاق خاصی در گشایش ارزی داشت تا پروسه طی شود. مساله اف ای تی اف و سی اف تی و یکسری اطمینانها هم مطرح است اما باید دید چقدر ماندگار خواهد بود. در کشور ما چسبندگی قیمت وجود دارد، ممکن است در بازار اتفاقی نیفتد اما کالا به وفور یافت خواهد شد. ما تحلیلگران اقتصادی کمتر از شش ماه را برای اثرگذاری در نظر نمیگیرم البته به نوع توافق هم، بستگی دارد.»
بغزیان در بخش پایانی سخنان خود، با انتقاد از عملکرد دولت در مدیریت بازار ارز، راهکارهایی را برای بهبود وضعیت ارائه داد. او تاکید کرد: «مشکل ما خود دولت است. در زمانی که کاهش نرخ ارز اتفاق افتاده است، زمزمه افزایش قیمت بنزین، گاز، برق و لبنیات شنیده میشود. همین که دولت کاری نداشته باشد و قیمت تمام شده به علاوه سود عادلانه باشد، کار بزرگی کرده است. دولت باید بر قیمت نظارت داشته باشد و اطمینان بخشی به بازار دهد که نرخ افزایشی نخواهد بود و مسیر توزیع ارزی که آزاد میشود، به سمت بنگاههای تولیدی به واسطه شعار سال می رود درغیر این صورت الان سیاستهای خود دولت تورمزاست.»
به این ترتیب، آینده بازار ارز ایران به طور مستقیم به نتیجه مذاکرات گره خورده است و فعالان اقتصادی و عموم مردم با نگرانی تحولات سیاسی و اقتصادی پیش رو را دنبال میکنند. پیشبینیهای مطرح شده، به ویژه در صورت عدم حصول توافق، میتواند زنگ هشداری برای اقتصاد کشور باشد.