کاهش اعتماد آمریکا به اسرائیل
هشدار آمریکا به اسرائیل: در صورت ناآگاهی از برنامههای اسرائیل، آمریکا در دفع حملات موشکی ایران علیه اسرائیل همکاری نخواهد کرد
در هفتههای اخیر، دولت بایدن به دلیل عدم شفافیت اسرائیل در مورد برنامههای نظامی و دیپلماتیک خود، به ویژه در جنگهای چندجانبه، بهطور فزایندهای به تلآویو بیاعتماد شده است. چهار مقام آمریکایی این موضوع را تایید کردهاند و این بحران در پی برنامههای تلافیجویانه اسرائیل علیه ایران تشدید شده است.
بر اساس گزارشهای اخیر، در هفتههای گذشته اعتماد دولت بایدن به اسرائیل به دلیل عدم شفافیت در برنامههای نظامی و دیپلماتیک این کشور کاهش یافته است. چهار مقام آمریکایی در گفتوگو با اکسیوس این موضوع را تایید کردهاند و اعلام کردهاند که این بیاعتمادی بهویژه در رابطه با برنامههای تلافیجویانه اسرائیل علیه ایران، که نیاز به هماهنگی نزدیک با ایالات متحده دارد، به اوج رسیده است.
مقامات آمریکایی اظهار کردهاند که دولت بایدن مخالفتی با واکنش اسرائیل به حمله هفته گذشته ایران ندارد، اما تأکید دارد که این پاسخ باید سنجیده و دقیق باشد. یکی از مقامات آمریکایی در این باره گفت: اعتماد ما به اسرائیلیها در حال حاضر بسیار کم است و دلایل موجهی برای این بیاعتمادی داریم.
طبق گفته دو مقام دیگر آمریکایی، در تماس تلفنی اخیر، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، به ران درمر، وزیر امور استراتژیک اسرائیل، گفته است که ایالات متحده انتظار «شفافیت و وضوح» از اسرائیل در رابطه با برنامههای تلافیجویانه علیه ایران دارد، زیرا این اقدامات میتواند تأثیر مستقیمی بر نیروها و منافع آمریکا در منطقه داشته باشد.
یکی از این مقامات افزود: سالیوان با این اظهارات به اسرائیل هشدار داد که در صورت ناآگاهی کامل ایالات متحده از برنامههای اسرائیل، آمریکا بهطور خودکار در کمک به دفع حملات موشکی ایران علیه اسرائیل همکاری نخواهد کرد.
اگرچه مقامات آمریکایی احتمال کمک به اسرائیل در دفاع از خود را رد نمیکنند، اما شک و تردیدهایی درباره میزان اعتماد واشنگتن به تلآویو مطرح است. ران درمر تأکید کرده است که اسرائیل تمایل به هماهنگی با ایالات متحده دارد، اما دولت بایدن هنوز نسبت به این همکاری تردید دارد.
یک مقام دیگر آمریکایی از وجود مذاکرات سازنده با اسرائیل در رابطه با ایران خبر داد، اما با این حال، کاخ سفید از اظهار نظر در این خصوص خودداری کرده است. همچنین، سفارت اسرائیل در واشنگتن نیز پاسخی به درخواست اظهار نظر ارائه نکرده است.
منابع آگاه آمریکایی همچنین اظهار داشتند که دولت بایدن طی چند ماه گذشته از چندین عملیات نظامی و اطلاعاتی اسرائیل بدون اطلاع قبلی شگفتزده شده است. در برخی از این موارد، حتی مشاوره یا هشدار قبلی به آمریکا داده نشده بود. در مواردی که اطلاعرسانی صورت گرفت، هواپیماهای اسرائیلی در همان لحظه در حال انجام حملات هوایی در نقاط مختلف خاورمیانه بودند.
یکی از مواردی که دولت آمریکا را شوکه کرد، حمله اسرائیل برای ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس در تهران، بود که بدون اطلاع قبلی به دولت بایدن انجام شد. این عملیات تنها چند روز پس از دیدار بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، با جو بایدن در کاخ سفید و وعده او برای انجام اقدامات در راستای توافق با حماس جهت آزادسازی گروگانها و برقراری آتشبس در غزه رخ داد.
در یکی دیگر از این موارد، ایالات متحده از برنامه اسرائیل برای انفجار پیجرها و واکیتاکیهای مورد استفاده اعضای حزبالله در لبنان و طرح ترور سیدحسن نصرالله، رهبر این گروه، نیز اطلاعی نداشت. به گفته مقامات آمریکایی، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، به شدت از اطلاعرسانی دیرهنگام همتای اسرائیلی خود، یوآو گالانت، ناراحت شد. گالانت تنها دقایقی پیش از حمله برای ترور نصرالله در بیروت، این اطلاعات را به آستین داده بود و این تأخیر به پنتاگون فرصت کافی برای اتخاذ تدابیر حفاظتی لازم برای نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه را نداد.
گالانت به آستین گفته بود که این اقدام به دستور بنیامین نتانیاهو انجام شده است و دستور مستقیم او بوده که پیش از عملیات به ایالات متحده اطلاع داده نشود.