افشای شوکهکننده: ویپهای یکبار مصرف، منبع پنهان فلزات سمی خطرناک
نتایج یک مطالعه جدید در آمریکا از وجود مقادیر نگرانکنندهای از فلزات سمی در بخار ویپهای یکبار مصرف پرده برداشته است

گروهی از محققان دانشگاه کالیفرنیا-دیویس در پژوهشی تازه، دستگاههای ویپ یکبار مصرف را بهمنظور شناسایی منبع فلزات موجود در بخار آنها تجزیه و تحلیل کردند. بررسیها نشان داد که ترکیباتی مانند آنتیموان از ابتدا در مایع الکترونیکی وجود داشتهاند و برخی اجزای بهکاررفته در این ویپها باعث ورود نیکل و سرب به این مایع شدهاند.
هشدارهای کارشناسان حاکی از آن است که رشد روزافزون استفاده از ویپهای یکبار مصرف در میان نوجوانان و جوانان، تهدیداتی جدی و هنوز ناشناخته برای سلامتی آنها در پی دارد.
بر اساس گزارش ایسنا، پژوهشی که در تاریخ ۲۵ ژوئن توسط دانشگاه کالیفرنیا-دیویس منتشر شده، نشان میدهد سه برند پرطرفدار ویپ در بازار آمریکا – یعنی Esco Bar، Flum و ELF Bar – میزان بیشتری از فلزات سمی را نسبت به دیگر مدلهای سیگار الکترونیکی و حتی در برخی موارد، نسبت به سیگارهای سنتی آزاد میکنند.
مطابق این بررسی، کارشناسان موفق به شناسایی «سطوح نگرانکنندهای» از فلزات سنگین از جمله سرب، نیکل و آنتیموان در بخار این دستگاهها شدند؛ میزانهایی که در تعدادی از دستگاهها، از آستانه مجاز برای ایجاد سرطان، آسیب به سیستم عصبی و بیماریهای تنفسی فراتر رفته است.
در یکی از یافتههای قابل توجه، محققان متوجه شدند که تنها با یک روز استفاده از یک مدل خاص ویپ، مقدار سرب آزاد شده بهمراتب بیشتر از چیزی است که از مصرف حدود ۲۰ بسته سیگار معمولی حاصل میشود.
«مارک سالازار»، از محققان این پژوهش، درباره مشاهدات اولیهاش از اولین دستگاه آزمایششده گفت:
«وقتی غلظت بالای سرب را دیدم، چنان غیرعادی بود که ابتدا تصور کردم دستگاه اندازهگیری ما دچار ایراد شده است.»
به نقل از پایگاه خبری The Epoch Times، همین یافتههای اولیه، محققان را بر آن داشت تا تحقیقات خود را با دقت و جزئیات بیشتری نسبت به ترکیبات بخارهای استنشاقشده از ویپها ادامه دهند.
ویپهای یکبار مصرف با استفاده از یک عنصر فلزی گرمشونده که توسط باتری کار میکند، مایع الکترونیکی را به بخار قابل استنشاق تبدیل میکنند. در آزمایشهای انجامشده، محققان از تجهیزاتی استفاده کردند که قادر بودند در هر دستگاه، بین ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ پاف ایجاد کنند. نتایج بهدستآمده نشان داد که اغلب ویپهای تستشده بخاری تولید میکردند که نسبت به نمونههای شارژی، حاوی سطوح بسیار بالاتری از فلزات سمی بود.
همچنین این بررسی نشان داد که با افزایش میزان استفاده از هر دستگاه، غلظت فلزات خطرناک در بخار آن نیز افزایش مییابد.
پژوهشگران برای یافتن منبع این فلزات، ویپها را قطعهقطعه کرده و مورد بررسی قرار دادند. آنها دریافتند که ترکیب شیمیایی برخی اجزا به نحوی است که باعث ورود سرب و نیکل به مایع الکترونیکی میشود؛ در حالی که آنتیموان از پیش در ترکیب مایع وجود دارد.
در همین زمینه، «برت پولین» – نویسنده اصلی این گزارش – تأکید کرد:
«مطالعه ما بر تهدید پنهان ویپهای یکبار مصرف پرطرفدار تمرکز دارد؛ دستگاههایی که با دارا بودن سطوح خطرناک از سرب نوروتوکسیک، نیکل و آنتیموان سرطانزا، لزوم اقدامات قانونی فوری را برای محدود کردن آنها گوشزد میکند.»
با وجود این مخاطرات، ویپها همچنان با ادعای ایمنتر بودن نسبت به سیگار، در بازار عرضه میشوند. به گزارش دانشگاه ییل، نحوه معرفی این محصولات برای مخاطبان جوان با استفاده از طراحیهای فانتزی، رنگهای متنوع و طعمهای متعدد، بر محبوبیت آنها افزوده است.
بر پایه اطلاعات منتشرشده توسط مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده (CDC)، در سال ۲۰۲۴، سیگارهای الکترونیکی پرمصرفترین محصول دخانی در میان دانشآموزان مقاطع راهنمایی و دبیرستان بودهاند.
این گزارش همچنین نشان میدهد که ۷.۸ درصد از دانشآموزان دبیرستانی و ۳.۵ درصد از دانشآموزان مقطع راهنمایی اعلام کردهاند که در حال حاضر از سیگار الکترونیکی استفاده میکنند. از این میان، ۵۵.۶ درصد مصرفکنندگان، مدلهای یکبار مصرف را ترجیح دادهاند.