سخنگوی وزارت امور خارجه: آمریکا به پیشنهاد مذاکره غیرمستقیم پاسخ نداده است / عمان یکی گزینههای مذاکرات غیرمستقیم است
سخنگوی وزارت امور خارجه با رد شایعات درباره تشکیل گروهی ویژه برای مذاکره با آمریکا، بر موضع رسمی ایران مبنی بر انجام گفتوگوهای غیرمستقیم از طریق واسطههایی همچون عمان تأکید کرد و گفت: پاسخ رسمی آمریکا به پیشنهاد ایران هنوز ارائه نشده است.

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، در نشست هفتگی خود با رسانهها ضمن تکذیب اخبار منتشرشده درباره تشکیل گروهی برای مذاکره با آمریکا، اعلام کرد که وزارت امور خارجه تنها نهاد مسئول در زمینه پیشبرد مذاکرات است. وی با تأکید بر اینکه پیشنهاد مذاکره غیرمستقیم ایران یک اقدام مسئولانه و سنجیده بر اساس تجربههای پیشین بوده، خاطرنشان کرد: همچنان منتظر واکنش رسمی واشنگتن به این پیشنهاد هستیم و فعلاً تمرکز ما بر مسیری است که خود پیشنهاد دادهایم. بقائی همچنین عمان را یکی از گزینههای اصلی برای ایفای نقش واسطه در صورت آغاز روند جدید مذاکرات غیرمستقیم دانست و گفت که در گذشته نیز این کشور نقش فعالی در گفتوگوها ایفا کرده است.
به گزارش ایسنا، سخنگوی وزارت خارجه در مورد اخبار مطرح شده در ارتباط با تشکیل یک گروه برای مذاکره با آمریکا گفت: مطالبی که در این زمینه مطرح میشود، شایعه است و وزارت خارجه مسئول پیشبرد هر نوع مذاکره است، بنابراین صحبتهایی که گاه و بیگاه بعضا در رسانههای داخلی و خارجی در این زمینه مطرح میشود حدس و گمان است و پایه و اساس ندارد.
بقائی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا آمریکاییها به نامه ایران و پیشنهاد تهران در ارتباط با انجام مذاکره غیر مستقیم پاسخی دادهاند؟ گفت: نه.
سخنگوی وزارت خارجه ایران تصریح کرد: پاسخ نامه آمریکا به ایران داده شد، خبرش هم اعلام شد و تحلیلهای مختلفی هم در موردش صورت گرفت. ما منتظر تصمیم آمریکا در این خصوص هستیم. پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره غیرمستقیم یک پیشنهاد سخاوتمندانه و مبتنی بر یک تصمیم مسئولانه و خردمندانه با عنایت به سوابق این موضوع و با در نظر گرفتن روندهای مرتبط با موضوع هستهای و مذاکرات در یک دهه گذشته بوده است.
وی تصریح کرد: فعلا ترجیحمان این است که بر آنچه که پیشنهاد دادیم، متمرکز باشیم و اینکه در آینده چه اتفاقی خواهد بود در زمان خودش تصمیمگیری خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که احتمالا کدام کشور در مورد مذاکرات غیر مستقیم بین ایران و آمریکا نقش ایفا میکند آیا ممکن است که عمان واسطه باشد؟ گفت: درباره، مشارکت سایر طرفها در پیشبرد مذاکرات غیرمستقیم، در مواردی این نقش را مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا انجام میداد و البته در قالب برجام بود، اما در سالهای اخیر و قبل از آن عمان این نقش را به خوبی ایفا کرده است. فکر میکنم در صورتی که چنین روندی شکل بگیرد، عمان یکی از نامزدهای اصلی برای این کار خواهد بود.
بقائی همچنین گفت: تفاوت بین مذاکره مستقیم و غیرمستقیم همان چیزی است که میتوانید در خودِ روند مذاکرات هستهای ایران و سابقه آن مشاهده کنید. در دوران رئیس جمهور سابق آمریکا، مذاکراتمان در رابطه با موضوع هستهای با آمریکا را به صورت غیرمستقیم انجام دادیم. این موضوع در اواخر دولت دوازدهم شروع شد و در دروان دولت سیزدهم هم ادامه یافت، بنابراین مذاکره غیرمستقیم الگویی است که امتحان شده و اگر به نتیجه نرسید، دلیلش غیرمستقیم بودن مذاکرات نبود و دلایل دیگری داشت. در حال حاضر هم مذاکرات غیرمستقیمی در منطقه بر سر یک موضوع مهم (اوکراین) در حال وقوع است. بنابراین، این امر نامتعارفی نیست.
بقائی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در رسانهها مطرح شده که ترامپ در نامه خود ضرب الاجل ۲ ماهه مشخص کرده و برخی نیز مدعی هستند که غیر از بحث هستهای موضوعات دیگری نیز در این نامه مطرح شده است گفت : در مورد کلیات این نامه قبلا توضیح داده شده است.
وی با بیان اینکه «ما در مورد موضوع هستهای قائل به مذاکره غیر مستقیم هستیم»، گفت: آنچه در رسانهها در مورد این نامه و این مسئله که موضوعات دیگری نیز در این نامه مطرح شده است من آن را تایید نمیکنم.