واکنش جنجالی تینا پاکروان به توقیف سریال تاسیان
تینا پاکروان، کارگردان سریال «تاسیان»، پس از انتشار خبر توقیف این مجموعه تلویزیونی از سوی رسانه قوه قضائیه، به شدت به این اقدام واکنش نشان داد.

تینا پاکروان، کارگردان سریال «تاسیان»، در واکنش به انتشار خبری مبنی بر توقیف این سریال توسط رسانه قوه قضائیه، با اظهار نارضایتی از این تصمیم گفت که در طول دوران حرفهایاش در صنعت فیلمسازی، چنین تجربهای را نداشته است. او این اقدام را ناشی از سوءبرداشتی نادرست و توضیحاتی غلط دانست که باعث تشدید فشارها و انتقادات شده است. پاکروان که سابقه فعالیت در حوزه نقد فیلم را دارد، تاکید کرد که معنای نقد را به خوبی میشناسد و به درک اختلافنظرها در مورد سریالها اعتقاد دارد. او گفت: «ممکن است برخی افراد یک سریال را دوست داشته باشند و برخی دیگر نقدهایی در خصوص کارگردانی، بازیگری و فیلمنامه آن داشته باشند، اما اینکه چنین هجمهها و پروندهسازیهایی شکل بگیرد، نه تنها به نظر من قابل شکایت است بلکه نیاز به بررسی هم دارد.»
وی افزود: «آنچه که علیه سریال «تاسیان» شاهد بودیم، بهطرز مشهودی سازماندهی شده است. تیم سازنده این سریال نزدیک به دو سال تلاش کردهاند تا اثر خود را به سرانجام برسانند و آن را به گونهای ارائه دهند که مخاطبان از آن استقبال کنند. اما گروهی از افرادی که انگیزههایشان برای من روشن نیست، این هجمهها را راه انداختهاند. شاید بتوان این رفتار را بخل، حسادت یا حتی ترس نامید.»
پاکروان در ادامه به انتقادات بیشتر نسبت به نحوه روایت تاریخی در سریال اشاره کرد و گفت: «اگر برخی منتقدان به تحریف تاریخ اشاره میکنند، باید بگویم که این ادعاها هیچ پایه و اساس درستی ندارند. من دو سریال تاریخی ساختهام و در هر دو به دقت تاریخ را مطالعه کردهام و مشاوران و پژوهشگران خبرهای در کنارم بودهاند. برای مثال، بحث جلال آل احمد در شب شعر گوته که به غلط بیان میشود، نشاندهنده بیاطلاعی یا مغرضانه بودن این انتقادات است. کسانی که این نقدها را مطرح میکنند، حتی تفاوت جلال آل احمد و شمس آل احمد را نمیدانند.»
او همچنین به موضوعاتی چون تصویرسازی نادرست از ساواکیها و اعتراضات به نشان دادن مشروب و شرب خمر در سریال اشاره کرد و گفت: «من از آنجایی که ۴۷ سال سن دارم، میدانم که در تمام این سالها، تصویر عمومی از ساواکیها در تلویزیون به گونهای بوده که نشاندهنده افراد وابسته به رژیم با کراوات و مشروب باشد. پس چرا اکنون که نوبت به سریال ما میرسد، باید به آن اعتراض کنند؟»
کارگردان «تاسیان» به نگرانیهایی که در مدت ۱۷ ماه تلاش برای تصویب سریال در ساترا داشتند اشاره کرد و افزود: «ما مدتها با ساترا در ارتباط بودیم و این سوال مطرح است که چرا ناگهان چنین تصمیمی گرفته شد؟ آیا واقعاً نمایش بخشی از تاریخ میتواند اینقدر ترسناک باشد؟»
او همچنین در توضیح داستان سریال گفت: «تاسیان یک داستان عاشقانه است که در بستر تاریخ معاصر اتفاق میافتد. آیا به این دلیل که داستان من درباره یک خانواده شیک و پولدار است و روابط عاشقانهای در آن روایت میشود، باید بهعنوان سفیدشویی از تاریخ تلقی شود؟ این سریال قصد ندارد تصویری منفی از جمهوری اسلامی ارائه دهد.»
پاکروان به برخورد ساترا با تولیدات شبکه خانگی و نظارت بیتناسب آن اشاره کرد و گفت: «چرا باید تحت نظارت نهادی باشیم که در واقع رقیب ما است؟ ساترا به عنوان بخشی از تلویزیون نباید بر تولیدات شبکه خانگی نظارت کند. چرا وقتی که در مسیر درستی حرکت کردهایم، باید شاهد چنین تصمیماتی باشیم؟»
وی همچنین انتقادهایی نسبت به نحوه برخورد با پوشش بازیگران زن در سریال داشت و گفت: «آیا میتوان گفت که همه زنها در ایران قبل از انقلاب حجاب کامل داشتند؟ این نوع روایتسازی که در سریالهای تلویزیون دیده میشود، بدون شک با واقعیتها همخوانی ندارد و مخاطب آن را نمیپذیرد.»
در پایان، پاکروان به پیگیریها و تلاشهای خود برای رفع مشکل پخش سریال اشاره کرد و گفت: «در مذاکراتی که با ساترا داشتیم، هر هفته اصلاحات جدیدی به ما داده میشد اما ناگهان اعلام کردند که دیگر نمیدانند چه باید بکنند. چرا چنین تغییر ناگهانی در رفتار آنها اتفاق افتاده است؟»
وی در واکنش به عدم ارتباط با قوه قضائیه نیز گفت: «قوه قضائیه هیچ صحبتی با ما نداشته و من این خبر را برای اولین بار در رسانهها دیدم.»
پاکروان همچنین به یادآوری تجربیات خود در ساخت سریال «خاتون» پرداخت و اشاره کرد که در آن زمان نیز با مشکلات مشابهی در حوزه مجوزدهی روبرو بوده است و این در حالی است که در نهایت همان سریال به پخش رسید و از آن استقبال گستردهای شد.