غوغای متناسبسازی حقوق بازنشستگان/ رقم نهایی شوکهتان خواهد کرد؟
مرحله دوم طرح متناسبسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی که وعده افزایش ۳۰ درصدی را در سال جاری داده بود و قرار است معوقات فروردین ماه را نیز شامل شود، از اردیبهشت ماه کلید میخورد.

«احمد پنجکی»، یکی از اعضای هیات مدیره کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی، در ارتباط با روند پرداخت حقوق و جزئیات مربوط به آن، به تشریح آخرین وضعیت پرداختها پرداخت و اظهار داشت: «امسال باید مرحله دوم متناسبسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی، که شامل افزایش ۳۰ درصدی است، اجرایی شود. با توجه به افزایش ۴۰ درصدی سال گذشته و اعمال آن به حقوق سالانه، مجموعا بازنشستگان باید از ۷۰ درصد متناسبسازی برنامه هفتم بهرهمند شوند.»
با این حال، دغدغه اصلی بازنشستگان در حال حاضر این است که میزان دقیق افزایش حقوق آنها چقدر خواهد بود و آیا این تغییرات میتواند گشایشی در زندگی مستمریبگیرانی ایجاد کند که بخش قابل توجهی از آنها زیر خط فقر دست و پنجه نرم میکنند؟
ضرورت اعمال افزایشهای پیشین بر مبنای حقوق اصلی
احمد پنجکی با تاکید بر اهمیت نحوه اعمال افزایشها، تصریح کرد: «افزایش حقوق حاصل از متناسبسازی سال گذشته باید بر پایه حقوق بازنشستگان اعمال شود. سپس افزایش حقوق سالانه تعیین شده توسط شورای عالی کار برای سال ۱۴۰۴ باید به طور کامل روی حقوقها اعمال گردد.» او همچنین به تاخیر در صدور احکام جدید حقوقی اشاره کرد و گفت: «احکام جدید حقوقی باید پیش از زمان واریز حقوق اردیبهشت صادر شوند تا پرداختها به موقع انجام شود. اما فیشهای حقوقی اردیبهشت بدون تغییر صادر شد و اعتراضات بازنشستگان موجب حذف این فیشها از سامانه در همان روز شد.»
این عضو هیات مدیره با ابراز امیدواری نسبت به تسریع روند اصلاح احکام و فیشهای حقوقی، بیان داشت: «انتظار داریم روند صدور احکام حقوقی جدید و فیشهای حقوقی براساس متناسبسازی و افزایش قانونی حقوقها سریعاً آغاز شود و در سامانه مربوطه قابل مشاهده باشد.»
وضعیت حداقلبگیران و پیگیری افزایشهای بیشتر
پنجکی در بخش دیگری از سخنان خود به وضعیت حداقلبگیران اشاره کرد و یادآور شد: «سال گذشته حقوق حداقلبگیران با افزایش ۷۱۶ هزار تومانی (در قالب کمک معیشت) همراه بود، اما اقدامات برای قطع این کمک با مقاومت بازنشستگان و فعالان صنفی مواجه شد و در نهایت این مبلغ همچنان ادامه دارد.» وی افزود: «امسال نیز علاوه بر کمک معیشت، درخواست ده درصد افزایش اضافی بر کمک معیشت و حقوق سالانه برای حداقلبگیران شده است که مجلس و دولت قول مساعد دادهاند. اما هنوز این افزایش ۱۰ درصدی به صورت قطعی نشده است.»
این فعال صنفی با اشاره به رقم ۴۵ درصدی افزایش حقوق حداقلبگیران با احتساب کمک معیشت، تحقق وعده افزایش ده درصدی مازاد را نیازمند حمایت جدی دولت و مجلس دانست.
چالشهای مالی و هجوم بازنشستگان برای دریافت وام
پنجکی با ترسیم چهرهای از مشکلات عدیده بازنشستگان، اظهار داشت: «دشواریهای معیشتی به حدی رسیده که بسیاری برای دریافت وام ضروری ثبت نام میکنند. صفهایی طولانی در کانونها تشکیل شده و عمده وامها صرف هزینههای دارو، درمان و عملیاتهای جراحی میشود. ۹۰ درصد بازنشستگان این وام را برای نیازهای حیاتی میخواهند، نه خرید کالاهای تجملاتی.»
اعتراض به تاخیرهای مکرر در پرداخت حقوق
یکی از مسائل حاد و مورد انتقاد بازنشستگان، تاخیرهای پی در پی در پرداخت حقوق است که در ماههای اخیر روال معمول را بر هم زده است. پنجکی در این باره با لحنی انتقادی گفت: «این تاخیر غیرقابل قبول است و باید حقوقها به روال سابق از بیستم ماه پرداخت شود. بهانه نبود نقدینگی از سوی تامین اجتماعی برای بازنشستگان دردسرساز شده و انتظار داریم این مشکل سریعاً حل شود.»
وی در پایان سخنان خود به پیگیریهای انجام شده اشاره کرد و گفت: «نایب رئیسان کانون بازنشستگان استان تهران قول دادهاند که حقوقها براساس متناسبسازی و افزایش مصوب شورای عالی کار به زودی اصلاح و پرداخت شود و معوقات فروردین نیز تسویه گردد. امیدواریم به وعدهها عمل کنند و بازنشستگان بیش از این تحت فشار قرار نگیرند.»