ریزش سنگین طلا با تهدید ترامپ | اروپا و آمریکا در آستانه جنگ تعرفهای
بازار جهانی طلا امروز با شوکی تازه روبهرو شد. قیمت اونس پس از جهشی کوتاه، ناگهان روند نزولی در پیش گرفت؛ مسائلی ازجمله کاهش ارزش دلار، افت بازده اوراق خزانهداری آمریکا و تنشهای تجاری واشنگتن و بروکسل، این کاهش را رقم زدهاند. اما سرمایهگذاران همچنان چشم به تحولات روزهای آینده دوختهاند.

قیمت جهانی طلا در جریان دادوستدهای روز سهشنبه، ۳۱ تیرماه ۱۴۰۴، دستخوش نوسانات چشمگیری شد. به گزارش صفحه اقتصاد و به نقل از رویترز، هر اونس طلا با ثبت کاهش ۰.۱۵ درصدی به ۳۳۹۱ دلار و ۹۵ سنت رسید. در همین حال، معاملات آتی طلا در بازار کامکس نیویورک نیز افتی جزئی به میزان ۰.۰۱ درصد را تجربه کرد و در سطح ۳۴۰۶ دلار و ۱۰ سنت ایستاد.
در نخستین ساعات مبادلات روز سهشنبه، قیمت طلا موفق شده بود به بالاترین حد خود از ۱۷ ژوئن تاکنون برسد. اما ادامه فشارها و نوسانات در شاخص دلار و نرخ بازدهی اوراق، موجب شد این روند صعودی متوقف شود.
از دیگر عوامل تأثیرگذار بر بازار طلا، افت قابلتوجه شاخص دلار آمریکا بود؛ این شاخص تا پایینترین سطح خود در یک هفته اخیر سقوط کرده است. کاهش ارزش دلار، خرید طلا را برای سرمایهگذاران دارای ارزهای غیرآمریکایی بهصرفهتر میکند و در نتیجه، معمولاً به رشد تقاضا برای طلا منجر میشود. اما در این مورد خاص، با وجود این مزیت، بازار تحتتأثیر عوامل کلانتری قرار گرفت.
در همین حال، نرخ بازدهی اوراق دهساله خزانهداری آمریکا نیز کاهش یافته و به پایینترین حد در طول هفته گذشته رسیده است. این موضوع همواره به نفع بازار طلا تلقی میشود، زیرا طلا به عنوان دارایی بدون بازده، در شرایط نرخ بهره پایینتر جذابتر میشود.
در حوزه سیاست خارجی، اتحادیه اروپا نسبت به احتمال شکست در رسیدن به توافق تجاری با آمریکا ابراز نگرانی کرده است. در واکنش به این شرایط، مقامات اروپایی به دنبال بررسی گزینههایی برای مقابله با سیاستهای اقتصادی واشنگتن هستند.
از سوی دیگر، دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، تهدید کرده که در صورت عدم دستیابی به توافقی تا پیش از اول اوت، تعرفهای ۳۰ درصدی بر واردات کالاهای اروپایی اعمال خواهد کرد. این تهدید جدی فضای اقتصادی بینالمللی را پرتنشتر از پیش کرده است.
در این میان، نگاهها به نشست سیاستگذاری آتی بانک مرکزی آمریکا در تاریخ ۲۴ ژوئیه دوخته شده است. پیشبینی میشود فدرال رزرو در این نشست، نرخ بهره را بدون تغییر نگه دارد. با این حال، بر اساس آمارهای موجود، ۵۹ درصد معاملهگران احتمال میدهند که در ماه سپتامبر، نرخ بهره کاهش پیدا کند؛ شرایطی که در صورت تحقق، مجدداً به سود بازار طلا خواهد بود.
در بازار سایر فلزات گرانبها نیز نوسانات قابلتوجهی دیده میشود. قیمت نقره با افت ۰.۴۰ درصدی به ۳۹ دلار و ۱۷ سنت رسیده و پلاتین با رشد ۰.۲۴ درصدی، در سطح ۱۴۵۴ دلار و ۲۲ سنت معامله میشود.