طرح پوتین برای اوکراین پس زده شد؛ ترامپ: اوکراین با قانون اساسی اداره میشود!
در حالی که امیدها برای پایان دادن به جنگ اوکراین از طریق مذاکره زنده مانده بود، پیشنهاد ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، مبنی بر ایجاد یک دولت موقت تحت نظارت سازمان ملل در اوکراین با مخالفت جدی از سوی ایالات متحده روبرو شد. این مخالفتها در حالی مطرح میشود که روسیه بارها مشروعیت دولت کنونی اوکراین را زیر سوال برده است.

در تلاش برای یافتن راه حلی برای بحران اوکراین، ولادیمیر پوتین در تاریخ ۲۷ مارس (۷ فروردین) پیشنهادی را مطرح کرد. این پیشنهاد شامل تشکیل یک اداره یا حاکمیت موقت در اوکراین تحت نظارت سازمان ملل و تعدادی از کشورهای دیگر بود تا زمینه را برای برگزاری انتخابات فراهم کند.
اما این پیشنهاد با واکنش منفی دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، مواجه شد. روزنامه آنلاین «کییف ایندیپندنت» به نقل از «تامی بروس»، سخنگوی دستگاه دیپلماسی آمریکا، اعلام کرد که ترامپ این پیشنهاد را رد کرده است.
بروس در یک جلسه توجیهی تصریح کرد: «دولت ترامپ در حال کار بر روی آتشبس کامل و کشاندن تمامی طرفها به پای میز مذاکره است تا به یک راهحل نهایی و پایدار برسیم.»
وی با تاکید مجدد بر موضع آمریکا در قبال پیشنهاد پوتین گفت: «ایدهای از سوی روسیه برای ایجاد دولت موقت در اوکراین مطرح شد که مورد استقبال رئیسجمهور ترامپ قرار نگرفت. اوکراین یک دموکراسی مبتنی بر قانون اساسی است. حکومت در اوکراین توسط قانون اساسی و مردم اوکراین تعیین میشود.»
پیش از این، یکی از مقامات وزارت خارجه روسیه به تشریح پیشنهاد پوتین برای اداره موقت اوکراین پرداخته بود. به گفته وی، رئیسجمهور روسیه پیشنهاد داده است که یک حاکمیت خارجی تحت حمایت سازمان ملل در کییف میتواند مبنای قانونی برای مذاکرات صلح ایجاد کند.
«کریل لوگوینوف»، رئیس اداره سازمانهای بینالمللی وزارت خارجه روسیه، در مصاحبه با خبرگزاری تاس گفت که پیشنهاد ولادیمیر پوتین برای ایجاد یک اداره بینالمللی موقت در اوکراین تحت نظارت سازمان ملل، بر اساس سوابق تاریخی است. وی تاکید کرد که سازمان ملل پیش از این نیز تجربه اجرای چنین فرآیندی را داشته است.
مسکو بارها اعلام کرده است که امضای توافق صلح با کییف به دلیل عدم مشروعیت دولت فعلی اوکراین امکانپذیر نیست. دوره ریاستجمهوری ولودیمیر زلنسکی در ماه مه ۲۰۲۴ به پایان رسید، اما او با استناد به وضعیت جنگی و بدون برگزاری انتخابات در قدرت باقی مانده است.
پوتین در اوایل این هفته پیشنهاد داد که ایجاد «مدیریت خارجی یا اداره موقت» تحت نظارت سازمان ملل میتواند به برگزاری انتخابات در اوکراین کمک کرده و مبنای قانونی برای مذاکرات را فراهم کند. او تاکید کرد توافق صلحی که با یک رهبر تازه انتخابشده امضا شود، «در سراسر جهان به رسمیت شناخته خواهد شد» و بعداً قابل لغو نخواهد بود.
لوگوینوف در پایان اذعان کرد که «سازوکار رسمیای برای ایجاد چنین ادارههایی در سازمان ملل وجود ندارد.»