توافق جنجالی معدنی: آیا زلنسکی منابع اوکراین را به ترامپ میفروشد؟
زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، برای امضای قراردادی با ایالات متحده به واشنگتن سفر میکند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، اعلام کرده که زلنسکی روز جمعه برای امضای «توافق بسیار مهمی» به واشنگتن میآید. این توافق، در حالی صورت میگیرد که هفته گذشته، ترامپ و زلنسکی اظهارات تندی علیه یکدیگر داشتند. ترامپ زلنسکی را «دیکتاتوری نامحبوب» خواند و او را به تسریع مذاکرات صلح تهدید کرد، در حالی که زلنسکی ترامپ را به زندگی در «حباب اطلاعات نادرست» متهم کرد. اما جزئیات این توافق که به گفته ترامپ، جبران کمکهای میلیاردی آمریکا به کییف است، هنوز نامشخص است.
رویترز گزارش میدهد که شتاب ترامپ برای پایان دادن به جنگ اوکراین و نزدیکی او به مسکو، نگرانیهایی در مورد امتیازات احتمالی به پوتین ایجاد کرده است. این گزارش میافزاید که «این امتیازات میتوانند امنیت اوکراین و اروپا را تضعیف کرده و توازن ژئوپلیتیکی منطقه را تغییر دهند». مشخص نیست این توافق شامل تضمینهای امنیتی برای اوکراین میشود یا خیر و اینکه آیا واشنگتن تعهدی برای ارائه کمکهای نظامی بیشتر به اوکراین داده است یا خیر. یک منبع آگاه به رویترز گفت که ارسال تسلیحات به اوکراین همچنان در حال مذاکره است.
ترامپ درباره توافق معدنی گفته است: «آنچه ما انجام میدهیم این است که میگوییم، ببینید، ما میخواهیم امنیت داشته باشیم. مالیاتدهندگان آمریکایی اکنون پول خود را پس میگیرند، آن هم با سود.» این اظهارات در حالی مطرح میشود که زلنسکی پیشتر از امضای پیشنویس اولیه این توافقنامه که به آمریکا حق دسترسی به منابع طبیعی اوکراین به ارزش 500 میلیارد دلار را میداد، خودداری کرده بود. کییف اعتراض داشت که این توافق فاقد تضمینهای امنیتی مورد نیاز است و کمکهای دریافتی از آمریکا بسیار کمتر از این رقم بوده است. ترامپ در پاسخ گفت که ایالات متحده تاکنون 350 میلیارد دلار به اوکراین کمک کرده و «تجهیزات نظامی فراوان و حق مبارزه» را در اختیار این کشور قرار داده است.
در مورد ادامه کمکهای نظامی، ترامپ گفت: «این کمکها ممکن است برای مدتی ادامه یابد و شاید تا زمانی که با روسیه به توافق برسیم.» او بار دیگر تأکید کرد که جنگ میتواند بهسرعت پایان یابد، اما توضیحی درباره چگونگی این موضوع ارائه نداد.
رویترز همچنین گزارش میدهد که مقامات اروپایی از تصمیم ترامپ برای مذاکره مستقیم با روسیه، بدون مشورت با کییف و سایر کشورهای اروپایی، غافلگیر شدهاند. هشدارهای دولت ترامپ مبنی بر اینکه ایالات متحده دیگر تمرکز اصلی خود را بر امنیت اروپا قرار نمیدهد نیز بر نگرانیها افزوده است. دیدار زلنسکی از کاخ سفید میتواند فرصتی برای او باشد تا مستقیماً از ترامپ بخواهد که حمایتهای ایالات متحده از اوکراین را ادامه دهد. این در حالی است که ترامپ هفته گذشته ادعا کرده بود که کییف آغازگر جنگ بوده است؛ ادعایی که از سوی کشورهای اروپایی و اوکراین نادرست تلقی میشود.
اوکراین دارای 22 مورد از 34 ماده معدنی است که اتحادیه اروپا آنها را برای صنایع حیاتی میداند. این ذخایر شامل مواد صنعتی و ساختمانی، فروآلیاژها، فلزات گرانبها و عناصر کمیاب است. اوکراین همچنین دارای 20 درصد از ذخایر گرافیت جهان است؛ مادهای کلیدی که در تولید باتری خودروهای الکتریکی و راکتورهای هستهای استفاده میشود. به عقیده رویترز، این توافق میتواند فرصتهای اقتصادی جدیدی برای اوکراین ایجاد کند، اما نگرانیهایی در مورد شرایط قرارداد و تأثیر آن بر حاکمیت ملی این کشور وجود دارد.