خبرهای داغ
کدخبر: ۱۴۲۷۵
تاریخ خبر:

هشدار درباره موج تازه کرونا در ایران: سویه‌ای پرشیوع اما با علائم متفاوت در راه است

در شرایطی که بسیاری تصور می‌کردند دوران کرونا به پایان رسیده، آمارها و هشدارهای تازه پزشکان متخصص و مقامات بهداشتی از بازگشت پررنگ این ویروس حکایت دارد.

هشدار درباره موج تازه کرونا در ایران: سویه‌ای پرشیوع اما با علائم متفاوت در راه است

یکی از اعضای هیأت علمی انستیتو پاستور ایران با اشاره به روند افزایشی ابتلا به کرونا در کشور اظهار کرد: حدود یک ماه است که موارد مثبت این بیماری در حال بالا رفتن است و بر اساس شواهد موجود، احتمال می‌رود طی دو تا سه هفته آینده شاهد آغاز موج تازه‌ای از این ویروس باشیم.

در هفته‌های گذشته، نوعی ویروس با علائمی شبیه سرماخوردگی در کشور شایع شده که همین موضوع باعث شده معاون بهداشت وزارت بهداشت، علیرضا رئیسی، در نامه‌ای رسمی خطاب به معاونان بهداشت دانشگاه‌های علوم پزشکی هشدار دهد. وی تأکید کرده با وجود پایان وضعیت اضطراری کرونا از سوی سازمان جهانی بهداشت، داده‌های به‌دست‌آمده از سامانه‌های دیده‌وری و نظارت‌های میدانی در کشور، نشانه‌هایی از افزایش مجدد موارد ابتلا به این بیماری را نشان می‌دهد. علاوه بر آن، روند چرخش ویروس‌های تنفسی در کشور همچنان ادامه‌دار گزارش شده است.

در واکنش به این هشدارها، محمدرضا صالحی، متخصص بیماری‌های عفونی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران، عنوان کرده است: «اگرچه در فروردین‌ماه موارد بستری ناشی از کووید بسیار اندک بود، اما اکنون روزانه سه تا شش بیمار با تست مثبت کووید بستری می‌شوند و این موضوع نگران‌کننده است.»

در همین رابطه، آمیتیس رمضانی، متخصص بیماری‌های عفونی و عضو هیأت علمی انستیتو پاستور ایران، به کاهش شیوع بیماری‌هایی مانند آنفلوآنزا و سرماخوردگی به دلیل گرم‌تر شدن هوا اشاره کرد و افزود: با این حال، ویروس کرونا که همچنان در حال گردش است، برخلاف سایر ویروس‌های تنفسی، الگوی فصلی ندارد و تحت تأثیر گرما یا سرما قرار نمی‌گیرد.

وی خاطرنشان کرد: کرونا طی پنج سال گذشته دچار تغییرات ژنتیکی متعددی شده که آن را از ویروسی ثابت به ویروسی با قابلیت جهش مکرر تبدیل کرده است. این ویژگی موجب می‌شود که هر بار سیستم ایمنی بدن، ویروس را به‌عنوان عاملی جدید شناسایی کند و این مسئله باعث افزایش احتمال ابتلای دوباره افراد می‌شود.

رمضانی با اشاره به شکل‌گیری موج‌های جدید در پی ظهور سویه‌های تازه ویروس گفت: هر بار که سویه‌ای جدید از اومیکرون شکل می‌گیرد، در شرایطی که ایمنی کافی در جامعه وجود ندارد، احتمال بروز موج جدیدی از ابتلا افزایش می‌یابد.

وی افزود: به‌طور معمول پس از هر پیک ابتلا، میزان ایمنی در جامعه افزایش می‌یابد و برای مدتی شاهد کاهش موارد بیماری هستیم، اما این روند بیشتر از حدود شش ماه پایدار نمی‌ماند. چرا که پس از این مدت، ویروس بار دیگر دچار جهش‌هایی شده و زیرسویه‌های تازه‌ای ایجاد می‌شود که ایمنی افراد نسبت به آن کاهش می‌یابد.

این متخصص بیماری‌های عفونی در ادامه با تأکید بر الگوی افزایشی کنونی ابتلا تصریح کرد: از اواخر فروردین‌ماه تاکنون، به‌تدریج شاهد کاهش ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوآنزا و در مقابل افزایش موارد کرونا هستیم. این احتمال وجود دارد که در بازه‌ای دو تا سه هفته‌ای، پیک جدیدی از بیماری در کشور شکل بگیرد که پس از آن، مجدداً روند ابتلا کاهش یابد.

وی در پاسخ به پرسشی درباره شدت بیماری در سویه جدید اظهار داشت: ویروسی که اکنون در جهان در حال گردش است، به لحاظ ساختار تفاوت زیادی با نسخه اولیه کووید-۱۹ دارد که پاندمی جهانی را رقم زد. با وجود قدرت بالای انتقال، شدت علائم بالینی آن در اکثر موارد زیاد نیست.

او در عین حال هشدار داد: گروه‌هایی مانند زنان باردار، سالمندان، کودکان و افرادی که با بیماری‌های زمینه‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کنند، ممکن است علائم شدیدتری را تجربه کنند. این نشانه‌ها شامل تب، درد بدن، بی‌حالی، خستگی، سردرد و ضعف عمومی است و معمولاً طی یک هفته کاهش می‌یابد. با این حال، در برخی موارد حاد، احتمال درگیری ریه و نیاز به بستری شدن وجود دارد.

در پاسخ به نگرانی‌ها درباره احتمال تکرار یک پاندمی دیگر، رمضانی توضیح داد: ویروسی که در حال حاضر در گردش است، توانایی ایجاد یک همه‌گیری جهانی تازه را ندارد چرا که در بیشتر جوامع، نوعی ایمنی جمعی نسبت به آن شکل گرفته است. البته هر جهش جدید می‌تواند از سطح این ایمنی بکاهد و منجر به افزایش موارد ابتلا شود. با این حال، این تغییرات بیشتر موجب بالا رفتن سرعت انتشار بیماری شده‌اند و تاکنون جهش‌هایی که شدت بیماری یا میزان مرگ‌ومیر را به‌طور معنادار افزایش دهند مشاهده نشده است.

copied
ارسال نظر
 
  • پربیننده‌ترین‌ها

  • پربحث‌ترین‌ها

وب گردی

    ×

    برای حمایت ما لطفا روی یکی از تبلیغات کلیک کنید

    کلیک