پشت پرده جدید مذاکرات هستهای ایران با آمریکا و طرفهای برجام
در حالی که فضای دیپلماتیک حول پرونده هستهای ایران دوباره داغ شده، تحرکات تازهای میان تهران و قدرتهای جهانی به جریان افتاده است.

بنابر اطلاعات رسمی منتشرشده، روز شنبه ۲۳ فروردین ماه قرار است گفتوگوهایی غیرمستقیم میان نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا در کشور عمان برگزار شود. این مذاکرات در سطح مقامات بلندپایه و با واسطهگری دولت عمان انجام خواهد گرفت.
از سوی دیگر، امروز ۱۹ فروردین، نشستی کارشناسی میان ایران، چین و روسیه در مسکو در حال برگزاری است که به بررسی ابعاد مختلف موضوعات مرتبط با برنامه هستهای، برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل اختصاص دارد. این گفتوگوها در ادامه تعاملات دیپلماتیکی است که در هفتههای گذشته میان سه کشور کلیدی جریان داشته است.
گفتنی است پیشتر نیز، معاونان وزرای خارجه ایران، روسیه و چین اواخر اسفندماه سال گذشته در پکن به گفتوگو درباره مسائل برجامی پرداخته بودند.
در همین حال، مذاکرات کارشناسی ایران با سه کشور اروپایی عضو برجام یعنی فرانسه، آلمان و بریتانیا نیز که با تأخیر مواجه شده بود، سرانجام در روزهای ابتدایی فروردین ۱۴۰۴ در ژنو برگزار شد. این مذاکرات بهمنظور تبیین مواضع طرفین و بررسی روند اجرایی توافقات گذشته شکل گرفته است.
برنامه دیگری که در دستور کار دیپلماتهای ایرانی قرار دارد، نشست آینده در سطح معاونان وزرای امور خارجه با مسئولان جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپاست. این دیدار بهعنوان نخستین جلسه رسمی ایران با مسئولان تازهمنصوبشده اروپایی، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
در همین رابطه، بامداد سهشنبه «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به سخنان اخیر رئیسجمهور آمریکا «دونالد ترامپ» درباره ارتباط با ایران، در حساب رسمی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:
«ایران و ایالات متحده روز شنبه در عمان برای گفتوگوهای غیرمستقیم در سطح مقامات عالی ملاقات خواهند کرد. این یک فرصت و نیز یک آزمون است. توپ در زمین آمریکاست.»
براساس اطلاعات تأییدشده، مسئولیت هدایت تیم ایرانی در این گفتوگوها برعهده سید عباس عراقچی خواهد بود، در حالیکه طرف آمریکایی را استیو ویتکاف، نماینده ویژه دولت ترامپ در امور خاورمیانه، رهبری میکند. عمان، که در گذشته نیز نقش میانجی میان دو کشور را ایفا کرده، بار دیگر در این روند حضور دارد و سید بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه این کشور، به عنوان واسط اصلی ایفای نقش خواهد کرد.
نکته قابل توجه اینکه ویتکاف پیشتر در واکنش به پستی از سوی عراقچی که تاکید کرده بود «ایران بار دیگر تأکید میکند که هیچگاه و تحت هیچ شرایطی به دنبال جستوجو، تولید و یا به دست آوردن سلاح هستهای نخواهد بود» در شبکه اجتماعی ایکس کامنتی با عنوان «عالی» منتشر کرده بود. این واکنش تنها دقایقی پس از انتشار، از سوی وی حذف شد.
تحولات اخیر نشان میدهد که بار دیگر مذاکرات هستهای ایران وارد مرحلهای حساس شده و نگاهها به نتیجه رایزنیهایی دوخته شده که میتواند تأثیر مستقیم بر آینده سیاسی و اقتصادی کشور داشته باشد.