جزییات مذاکرات ایران و آمریکا در عمان
مذاکرات ایران و آمریکا در عمان وارد مرحله حساس و پیچیدهای شده است. در حالی که مذاکرات غیرمستقیم در مسقط آغاز شده، تحلیلها و پیشبینیها در مورد نتایج این گفتوگوها متفاوت است.

طبق گزارشهای منتشر شده، مذاکرات میان ایران و آمریکا در عمان تنها به موضوع هستهای محدود خواهد بود. خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ایرانی اعلام کرد که این مذاکرات بهطور خاص به مسائل مرتبط با برنامه هستهای ایران متمرکز خواهد شد. این مقام همچنین تأکید کرد که سید عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، با اختیارات کامل در این مذاکرات شرکت کرده است.
در همین راستا، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس از همراهی خود و تیم کارشناسان با وزیر خارجه ایران در این مذاکرات خبر داد و نوشت: «به اتفاق جمعی از مجربترین همکارانمان در معیت وزیر محترم امور خارجه عازم مسقط هستیم. مصمم به استفاده از همه ظرفیتها برای صیانت از اقتدار و منافع ملی ایران هستیم.»
در عین حال، رسانهها از ورود فرستاده دونالد ترامپ به مسقط برای انجام مذاکره با طرف ایرانی پیرامون برنامه هستهای ایران گزارش دادهاند. همچنین، پایگاه خبری اکسیوس اعلام کرد که نشست مسقط ابتدا به صورت غیرمستقیم برگزار خواهد شد و در صورتی که جو مذاکرات مثبت باشد، به گفتوگوهای مستقیم تبدیل خواهد شد.
اختلاف نظر در آمریکا: استراتژیها در تضاد
در آستانه آغاز مذاکرات، منابع خبری از وجود اختلافات جدی میان مقامات ارشد آمریکایی در مورد استراتژیهای موردنظر برای مذاکرات با ایران خبر دادهاند. گروه اول که به رهبری استیو ویتکاف شناخته میشوند، بر این باورند که باید پیشنهادهای جذابی در زمینههای اقتصادی و امنیتی به ایران ارائه شود تا فضای اعتمادسازی بهبود یابد. از سوی دیگر، جناح تندرو که توسط مارکو روبیو و حامیان اسرائیل نمایندگی میشود، مخالف هرگونه انعطاف است و معتقدند که هرگونه امتیازدهی به ایران میتواند این کشور را به ادامه برنامههای هستهای تشویق کند.
عراقچی: هدف ما رسیدن به توافقی منصفانه است
سید عباس عراقچی وزیر خارجه ایران در گفتوگو با رسانهها تأکید کرد که هدف ایران از این مذاکرات، دستیابی به توافقی منصفانه و شرافتمندانه است. وی افزود که در صورت آمادگی طرف مقابل، میتوان در مورد زمانبندیهای اجرایی توافقات نیز تصمیمگیری کرد. عراقچی تأکید کرد که مذاکرات ایران و آمریکا تنها در موضوع هستهای متمرکز خواهد بود و هدف از آن تأمین منافع ملی ایران است.
واکنشها و پیشبینیها
باربارا اسلاوین، پژوهشگر اندیشکده استیمسون، در مورد مذاکرات پیشرو گفت: «آنچه قرار است امروز در مسقط انجام شود، گفتوگوهای مقدماتی است و انتظار نمیرود که تحولی غیرمنتظره یا موفقیت چشمگیری در این مذاکرات بهدست آید.» وی افزود که در بهترین حالت، ممکن است طرفین به توافقی برای ادامه مذاکرات در آینده دست یابند.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در سخنانی گفت که امیدوار است این مذاکرات به نتیجهای مثبت منتهی شود. وی افزود: «ما به یک توافق نیاز داریم و امیدواریم که این مذاکرات به دستیابی به آن کمک کند.»
تلاشهای عربستان و نظرات منطقهای
عراقچی در دیدار با مقامات عمانی، مواضع ایران را بهطور رسمی بیان کرده و درباره ترتیبات لازم برای برگزاری مذاکرات غیرمستقیم به بحث و تبادل نظر پرداخت. در این میان، عربستان که همواره نگران برنامه هستهای ایران بوده، انتظار دارد که هر توافقی که حاصل شود، ایران را بیشتر از توافق قبلی برجام تحت فشار قرار دهد و بهویژه در زمینه کنترل برنامه هستهای ایران، مؤثرتر از گذشته باشد.
در پایان، باید گفت که این دور از مذاکرات میتواند نقطه عطفی در روابط ایران و آمریکا باشد و تأثیرات آن نهتنها در منطقه بلکه در سطح جهانی نیز محسوس خواهد بود. با این حال، تنها زمان نشان خواهد داد که آیا این گفتوگوها منجر به تغییرات مثبت و پایدار در روابط دو کشور خواهد شد یا خیر.