سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: بهدنبال درگیری نیستیم، اما گزینه نظامی همچنان روی میز است
در شرایطی که منطقه خاورمیانه شاهد تنشهای بیسابقهای است، آمریکا موضع خود را درباره ایران، یمن، مصر و غزه روشنتر از همیشه اعلام کرده است.

«ساموئل وربرگ» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در گفتوگویی رسمی مواضع واشنگتن در قبال ایران را تبیین کرد و اظهار داشت: «آمریکا بهدنبال افزایش تنشها نیست، اما ایران هستهای را نخواهد پذیرفت. ما همچنان به سیاست فشار حداکثری برای توقف توسعه برنامه هستهای ایران ادامه میدهیم.»
وی افزود: «مذاکرات جدید آغاز شده و درِ گفتوگو همچنان باز است. با این حال، اکنون توپ در زمین ایران قرار دارد. پیش از هرگونه بحث درباره گشایش دیپلماتیک، ایران باید نشان دهد به تعهدات خود پایبند است.»
وربرگ همچنین به روابط ایالات متحده با مصر پرداخت و این مناسبات را «راهبردی و باثبات» توصیف کرد. او گفت: «بین دو کشور هماهنگی گستردهای در موضوعات مختلفی مانند آتشبس در غزه، مبارزه با تروریسم، امنیت ملی، و گفتوگوهای اقتصادی و انسانی وجود دارد. نقش مصر در برقراری ثبات منطقهای از سوی دولت آمریکا مورد قدردانی است و ما خواهان تداوم این همکاریها هستیم.»
در بخشی دیگر از سخنانش، وربرگ به گمانهزنیها درباره احتمال حمله زمینی آمریکا به یمن واکنش نشان داد و در گفتوگو با وبسایت «الجمهور» مصر گفت: «ایالات متحده تاکنون هیچ برنامهای برای استقرار نیروهای زمینی در یمن مطرح نکرده و چنین اقدامی نیز مورد تأیید قرار نگرفته است. تمامی عملیات فعلی آمریکا محدود به حملات هوایی هدفمند در پاسخ به حملات علیه کشتیهای تجاری در آبراههایی چون دریای سرخ، بابالمندب و خلیج عدن است.»
وی ادامه داد: «حملات پیدرپی نیروهای حوثی به کشتیهای غیرنظامی تهدیدی مستقیم علیه امنیت نیروهای آمریکایی، اقتصاد جهانی و شرکای منطقهای ما محسوب میشود. بنابراین ایالات متحده با همکاری متحدان خود تلاش میکند آزادی کشتیرانی را حفظ کند، بدون آنکه قصد ورود به جنگی گستردهتر را داشته باشد.»
وربرگ تصریح کرد: «ما بهدنبال جنگی بیپایان نیستیم. بارها اعلام کردهایم که اقدامات نظامی در دریای سرخ فقط در چارچوب دفاعی و برای بازدارندگی در برابر تهدیدات انجام میشود. هر زمان که حملات از سوی حوثیها متوقف شود، ایالات متحده نیز اقدامات نظامیاش را متوقف خواهد کرد. هدف، دستیابی به آتشبس است، اما در عین حال آمریکا حق دفاع از خود را محفوظ میداند.»
در ادامه، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به پرسشی درباره نقش این کشور در پایان دادن به جنگ غزه گفت: «آمریکا در راستای تحقق آتشبس در غزه تلاشهای دیپلماتیک گستردهای را دنبال کرده است. ما پیشنهاد جامعی برای آتشبس انسانیِ قابل تمدید ارائه دادیم که با همکاری کشورهای مصر، قطر و سایر شرکای منطقهای تدوین شد.»
او ادعا کرد: «اسرائیل با این طرح موافقت کرده، اما مخالفت حماس باعث شکست مذاکرات و ازسرگیری درگیریها شد. ایالات متحده فشار یکجانبهای وارد نمیکند، بلکه نقش میانجیگری متوازن برای دستیابی به توافقی با در نظر گرفتن امنیت و نیازهای انسانی را ایفا میکند. تحقق آتشبس واقعی، نیازمند تعهد تمام طرفها و تغییر در واقعیتهای امنیتی و سیاسی نوار غزه است تا از تکرار خشونتها جلوگیری شود.»
در پایان، وربرگ تأکید کرد: «ایالات متحده همچنان بر تلاشهای خود برای ایجاد آتشبس در غزه ادامه خواهد داد.»