خبرهای داغ
کدخبر: ۱۴۲۴۱
تاریخ خبر:

روند مذاکرات تهران و واشنگتن از زبان محمدحسین رنجبران

در میانه پیچیدگی‌های مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا، فضای رسانه‌ای به عرصه‌ای جنجالی بدل شده است.

روند مذاکرات تهران و واشنگتن از زبان محمدحسین رنجبران

مشاور وزیر امور خارجه با تشریح جزئیات روند مذاکرات ایران و آمریکا، به تاثیر شدید فضاسازی‌های رسانه‌ای آمریکایی‌ها بر فضای گفت‌وگوها اشاره کرد. به گفته محمدحسین رنجبران، پیش از شروع دور سوم مذاکرات غیرمستقیم، طرف آمریکایی موجی از تبلیغات رسانه‌ای علیه حق غنی‌سازی ایران به راه انداخت؛ ادعایی که برخلاف مواضع قبلی و حتی اذعان برخی مقامات آمریکایی همچون ویتکاف، نماینده ویژه در امور خاورمیانه بود.

رنجبران با اشاره به اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا و مصاحبه رئیس‌جمهور این کشور که موضع آمریکا را در رد حق ایران برای غنی‌سازی اعلام کردند، تاکید کرد که موضع واقعی در میز مذاکرات مشخص می‌شود و همین اتفاق نیز در دور سوم مذاکره در مسقط روی داد.

با وجود تنش‌ها و اعتراضات شدید تیم ایرانی، آمریکایی‌ها روش رسانه‌ای خود را تغییر ندادند و حتی چند روز پس از پایان دور سوم، تحریم‌های تازه‌ای علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کردند. علاوه بر این، وزیر دفاع آمریکا با انتشار یادداشتی علیه حمایت ایران از مقاومت یمن، همراه با بازنشر سخنان ویتکاف، بار دیگر فضای تنش را افزایش داد.

این تحرکات سبب واکنش تند وزیر امور خارجه ایران و اعتراض به طرف عمانی شد؛ به گونه‌ای که پس از ارائه دستورکار مذاکرات دور چهارم در رم توسط آمریکایی‌ها، با واکنش جدی ایران، جلسه بعدی لغو و از سوی عمان به تعویق افتادن آن به علت مشکلات لجستیکی اعلام شد.

پس از پیگیری‌های فشرده، مذاکرات در ۲۱ اردیبهشت در مسقط از سر گرفته شد. این دور گفتگوها که به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه، «دشواری» را به همراه داشت، فرصتی برای درک بهتر مواضع طرفین و یافتن راه‌حل‌های واقع‌بینانه فراهم کرد. زمان و مکان دور بعدی توسط هماهنگ‌کننده عمانی تعیین خواهد شد.

با ورود ترامپ به منطقه، بار دیگر موجی از تنش‌های رسانه‌ای و سیاسی شکل گرفت. اظهارات وی که قصد تحقیر ملت ایران را داشت، با واکنش قاطع رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه کشورمان مواجه شد. رهبر معظم انقلاب نیز با حکمت همیشگی خود، این اظهارات را بی‌ارزش دانستند و بر پیگیری سیاست‌های مستقل ایران تاکید کردند.

تحلیل‌ها حاکی از این است که رژیم صهیونیستی که به‌نوعی هدایت‌کننده سیاست‌های آمریکا در منطقه محسوب می‌شود، همچنان در تلاش است مذاکرات را به شکست بکشاند. همچنین، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران درباره ابهامات سیاست‌های آمریکا در این مذاکرات هشدار داده است.

همچنین، ویتکاف بار دیگر خواستار لغو غنی‌سازی شد، اما وزیر امور خارجه ایران پاسخی قاطع به این خواسته داد. در جریان «مجمع گفتگوهای تهران»، رئیس‌جمهور با تاکید بر حق غنی‌سازی گفت: «مگر می‌خواهند چه کار کنند؟ تحریم کنند که ما سالیان سال است تحریم هستیم، حمله کنند که جرأت آن را ندارند…»

این فضای پرتنش رسانه‌ای و سیاسی به جایی رسید که رهبر معظم انقلاب در سخنرانی اخیر خود، به صراحت به طرف آمریکایی تذکر دادند که «اینکه بگویند ما به ایران اجازه غنی‌سازی نمی‌دهیم، این غلط زیادی است.»

در پی این سخنان، خبری کذب درباره لغو مذاکرات در فضای مجازی منتشر شد که بلافاصله از سوی سخنگوی وزارت امور خارجه تکذیب شد و آن را بخشی از نقشه صهیونیست‌ها برای ایجاد اختلال در روند گفتگوها دانست.

سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، در نشست شهدای خدمت ضمن اعلام وجود پیشنهاداتی برای ادامه مذاکرات، گفت که ایران هنوز آن‌ها را نپذیرفته است.

خط قرمز هر دو کشور بر سر مسئله غنی‌سازی است، اما همان‌طور که عراقچی تاکید کرد، این خط برای ایران «با رگ‌های قلب‌شان حک شده است»، در حالی که آمریکا صرفاً آن را روی کاغذ رسم کرده است.

روزنامه یدیعوت آحارونوت در تحلیلی درباره عراقچی نوشت که وی با تجربه و مهارت دیپلماتیک خود ممکن است کلید رسیدن به توافق و جلوگیری از جنگ باشد. این نگاه، برخلاف برداشت برخی‌ها، نشانه شناخت دقیق ایران و مسئولان آن است؛ چرا که عراقچی فردی نیست که از تهدیدها بترسد.

عراقچی در جلسه رای اعتماد خود به مجلس، با تعهدی صریح گفت: «حمایت بی‌دریغ و پیوسته از آرمان فلسطین، مقاومت لبنان و دیگر جنبش‌های مقاومت در رأس برنامه‌های ما قرار دارد. من عهد می‌بندم که برای ایران هر کجا لازم باشد، جان و آبروی خود را فدا کنم.»

در نهایت، مسیر پیش رو دشوار است و تنها با حمایت مردم، رهبری حکیمانه و همدلی مسئولان می‌توان به هدف رسید.

copied
ارسال نظر
 
  • پربیننده‌ترین‌ها

  • پربحث‌ترین‌ها

وب گردی

    ×

    برای حمایت ما لطفا روی یکی از تبلیغات کلیک کنید

    کلیک