تعطیلی مراکز دیالیز مساوی با آغاز بحران مرگبار برای بیماران
بحران مالی در حوزه بهداشت و درمان به یکی از مشکلات جدی تبدیل شده است. عدم پرداخت بهموقع مطالبات مراکز درمانی و بیمهها باعث ایجاد مشکلات فراوانی برای بیمارستانها، داروخانهها و آزمایشگاهها شده است که در نهایت منجر به اختلال در روند درمان و ارائه خدمات به بیماران میشود.

این روزها با توجه به کمبود اعتبار و مشکلات مالی، بسیاری از مراکز دیالیز از ادامه خدماترسانی به بیماران دیالیزی در صورت عدم پرداخت مطالباتشان خبر دادهاند. این شرایط باعث شده که بیمارانی که توانایی پرداخت هزینههای درمانی را ندارند، از دریافت درمان محروم شوند.
چالشهای مراکز درمانی در تامین اعتبار
کارشناسان معتقدند که مشکلات موجود در حوزه درمان به مدتها بیتوجهی دولت به این بخش برمیگردد. مسائلی مانند عدم تخصیص بودجه مناسب برای بخش درمان و بحران مالی بیمهها که باعث میشود مطالبات مراکز درمانی پرداخت نشود، به ایجاد بحرانهای جدی دامن میزند. امیر نجاتی، متخصص اورولوژی، در این خصوص میگوید: «مدتهاست که درمان در اولویت دولتها نبوده و همین موضوع به مشکلات موجود دامن زده است.»
مراکز دیالیز در آستانه تعطیلی
یکی از نگرانیهای اصلی در حال حاضر مراکز دیالیز هستند که برای ادامه خدماترسانی به بیماران دیالیزی بهطور مداوم با مشکلات مالی روبرو هستند. این مراکز به دلیل عدم دریافت مطالبات خود از بیمهها قادر به تامین هزینههای خود نیستند و از پانزدهم اسفندماه ۱۴۰۳ اعلام کردهاند که اگر مطالباتشان پرداخت نشود، مجبور به پذیرش بیماران بهصورت آزاد خواهند بود. به این ترتیب، بسیاری از بیماران که قادر به پرداخت هزینههای آزاد نیستند، از دریافت درمان محروم میشوند.
نامه هشدار مراکز دیالیز به وزیر بهداشت
در همین راستا، مراکز دیالیز با ارسال نامهای به وزیر بهداشت هشدار دادهاند که در صورت ادامه عدم پرداخت مطالبات، قادر به ارائه خدمات درمانی به بیماران نخواهند بود و از تاریخ ۱۵ اسفند ماه، این مراکز تنها به صورت آزاد اقدام به پذیرش بیماران خواهند کرد.
در این نامه آمده است: «ما از ماهها قبل مطالبات خود را از بیمهها درخواست کردهایم، اما تاکنون هیچگونه پرداختی از سوی سازمان تامین اجتماعی انجام نشده است. در صورتی که این وضعیت ادامه یابد، مجبور خواهیم شد خدمات را فقط بهصورت آزاد ارائه دهیم.»
آینده نامشخص حوزه درمان و بیماران دیالیزی
وضعیت بحرانی در مراکز دیالیز و دیگر بخشهای درمانی، تهدیدی جدی برای بیماران بهویژه بیمارانی که نیاز به درمان مداوم دارند بهشمار میآید. متخصصان معتقدند که اگر این شرایط ادامه پیدا کند، بخش قابل توجهی از بیماران از درمان محروم خواهند شد و این موضوع میتواند منجر به افزایش مرگ و میر در میان این بیماران شود.
لزوم توجه دولت به تامین اعتبار برای درمان
همچنین بسیاری از پزشکان و متخصصان بارها هشدار دادهاند که سلامت باید در اولویت اول دولت قرار گیرد و در غیر این صورت، مشکلات موجود در حوزه درمان همچنان ادامه خواهد داشت. نجاتی، در این باره میگوید: «بسیاری از بیماران خاص و دیالیزی به دلیل هزینههای درمانی سنگین از چرخه درمان خارج میشوند. این مساله باید در اولویت برنامههای دولت قرار گیرد.»
با توجه به این مشکلات، چارهاندیشی فوری برای حل بحران در بخش بهداشت و درمان یک ضرورت است.