پشت پرده بازار داغ شمش طلا در سال ۱۴۰۳
بازار شمش طلای مرکز مبادله ایران در سال ۱۴۰۳ شاهد برگزاری بیش از ۸۰ حراج حضوری بود که در جریان آن، حجم چشمگیری از طلا میان عرضهکنندگان و خریداران مبادله شد.

در سال گذشته، مرکز مبادله ایران با برگزاری ۸۲ دور حراج شمش طلا، زمینه عرضه بیش از ۱۹.۲ تن طلا را فراهم کرد. در مقابل این عرضه، تقاضایی به حجم ۲۱.۱ تن به ثبت رسید که در نهایت منجر به معامله حدود ۱۶ هزار و ۶ کیلوگرم شمش شد. این عملکرد، دو پیامد مهم در پی داشت: اول، تأمین مستقیم شمش طلا برای تولیدکنندگان و صنف طلا و جواهر؛ و دوم، تسهیل در بازگشت سریع منابع ریالی برای صادرکنندگان، رقمی که طبق گزارشها از ۹۳ هزار میلیارد تومان فراتر رفت.
نظم هفتگی حراج شمش طلا
برنامهریزی برای حراجها بهصورت هفتگی و منظم در روزهای یکشنبه و سهشنبه صورت گرفت؛ ساختاری که نشان از تداوم و ثبات در این بازار داشت و امکان پیشبینی بهتر برای فعالان بازار را فراهم میکرد.
نوسانات حجم معاملات ماهانه
مطابق دادههای مرکز مبادله، در میان ماههای سال ۱۴۰۳، اسفندماه با ثبت حجم معاملاتی معادل ۲۳۸۵ کیلوگرم، رکورددار بیشترین حجم ماهانه بود. این در حالی است که فروردین با ۶۲۲ کیلوگرم، پایینترین حجم ماهانه را به نام خود ثبت کرد.
تغییرات ارزش ریالی ماهانه معاملات
در زمینه ارزش ریالی معاملات، فروردین ماه با رقمی نزدیک به ۳۰ هزار میلیارد ریال کمترین ارزش ماهانه را به خود اختصاص داد. در سوی دیگر، اسفندماه با گردش مالی در حدود ۲۰۸ هزار میلیارد ریال، در صدر ارزشگذاری ماهانه قرار گرفت.
کمترین و بیشترین معاملات روزانه شمش
در بررسی جزئیتر جلسات، بیشترین میزان فروش در یک حراج، در جلسه نود و هفتم رقم خورد؛ جایی که ۱۲۴۵ کیلوگرم شمش طلا با میانگین قیمت هشت میلیارد و ۸۰۴ میلیون تومان معامله شد. در مقابل، کمترین میزان فروش به جلسه پنجاه و دوم اختصاص داشت که تنها ۲۴ کیلوگرم شمش با میانگین قیمت پنج میلیارد و سه میلیون تومان به فروش رسید.
دامنه نوسان قیمت شمش طلا
در حراج شماره ۲۹، کمترین میانگین قیمت برای هر کیلوگرم شمش طلا معادل چهار میلیارد و ۳۰۶ میلیون تومان ثبت شد. این در حالی است که در حراج شماره ۹۱، شاهد بیشترین میانگین قیمت بودیم که به هشت میلیارد و ۸۶۸ میلیون تومان رسید.
رکوردهای ریالی یکروزه
کمترین ارزش ریالی ثبتشده برای یک جلسه حراج مربوط به جلسه ۵۲ و برابر با ۱۲۰۰ میلیارد ریال بوده است. در مقابل، بیشترین رقم مالی در یک روز به حراج شماره ۹۷ تعلق داشت، جایی که ارزش معاملات به ۱۰۹ هزار میلیارد و ۶۰۵ میلیون ریال رسید.
نگاهی به حجم عرضه در حراجهای سال
در سال ۱۴۰۳، بیشترین حجم عرضهشده شمش طلا نیز به حراج شماره ۹۷ اختصاص یافت؛ با عرضه ۱۲۵۷ کیلوگرم شمش. کمترین حجم عرضهشده هم در حراج شماره ۵۲ با عدد ۲۴ کیلوگرم به ثبت رسید.
آمار خریداران و فروشندگان
بر اساس اطلاعات منتشرشده از سوی مدیریت بازار طلا، در سال ۱۴۰۳ تعداد خریداران به ۱۱۲ نفر رسید، در حالی که فروشندگان در این بازار ۵۴۳ نفر بودند. از میان این تعداد، رکورد بیشترین خرید توسط یک فرد با حجم ۵۶۲ کیلوگرم و رکورد بیشترین فروش توسط یک عرضهکننده با ۹۷۸ کیلوگرم ثبت شده است.