ثبتنام وام ودیعه مسکن ۴۰۰ میلیونی آغاز شد
در حالی که بازار مسکن با جابجاییهای فصلی مستاجران دست و پنجه نرم میکند، آغاز ثبتنام وام ودیعه مسکن از امروز، شانزدهم اردیبهشتماه، بارقهای از امید را در دلها زنده کرده است.

برخلاف اعلام قبلی مبنی بر شروع ثبتنام وام جدید ودیعه مسکن از شنبه آینده، بیستم اردیبهشتماه ۱۴۰۴، فرآیند ثبتنام این تسهیلات به گفته مدیرکل دفتر طرحریزی طرحهای مسکن وزارت راه و شهرسازی، از امروز، شانزدهم اردیبهشتماه آغاز شده است.
بر اساس این طرح، سقف وام ودیعه مسکن برای ساکنان تهران ۲۷۵ میلیون تومان، برای مراکز استانها ۲۱۰ میلیون تومان، برای سایر شهرها ۱۴۰ میلیون تومان و برای روستاها ۵۵ میلیون تومان تعیین شده است. نرخ سود مصوب این وام ۲۳ درصد با دوره بازپرداخت پنج ساله خواهد بود.
روند جابجایی مستاجران در بازار مسکن در حالی آغاز شده که یک مسئله مهم، کار را برای این قشر با دشواری روبرو کرده است: عدم تعیین سقف قانونی برای افزایش اجارهبها.
اواخر ماه گذشته، فرزانه صادقمالواجرد، وزیر راه و شهرسازی، با اشاره به تصویب بسته استیجار در دومین جلسه شورایعالی مسکن دولت چهاردهم اظهار کرده بود: «این بسته سه محور تسهیلات حمایتی، ساماندهی بازار اجاره و افزایش عرضه مسکن دارد.»
وی همچنین یادآور شد: «در جلسه شورایعالی مسکن مصوب شد پرداخت ۲۰ هزار میلیارد تومان وام قرضالحسنه ودیعه مسکن برای خانوادههای کمدرآمد و ۲۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات با نرخ سود مشخص برای سایر دهکها اختصاص یابد. تصمیمگیری درباره نحوه پرداخت این تسهیلات بهعهده هیئتعالی بانکها گذاشته شده است.»
در استانهایی نظیر تهران، که مستاجران بیش از ۵۶ درصد از درآمد خود را صرف پرداخت اجارهبها میکنند، هنوز هیچ خبری از تعیین سقف افزایش اجارهبها به گوش نمیرسد. این وضعیت، فشار مالی مضاعفی را بر دوش مستاجران تحمیل کرده است.
آغاز ثبتنام وام ودیعه مسکن در سایه ابهام سقف اجاره؛ پرداخت وام ۴۰۰ میلیونی با بازپرداخت ۱۰ ساله از طریق ۸ بانک
احسان مسعودی، معاون مدیرکل دفتر طرحریزی طرحهای مسکن وزارت راه و شهرسازی، در رابطه با آغاز فرآیند ثبتنام وام ودیعه مسکن اظهار داشت: «سقف فردی و سقف کلی تسهیلات کمک ودیعه مسکن مطابق با مصوبه بیستمین جلسه شورای عالی مسکن افزایش یافته است. این اقدام بر مبنای ماده ۹ قانون ساماندهی بازار، زمین و اجارهبها انجام شد که صراحتاً تصویب در شورای عالی مسکن را الزامی میداند.»
وی در ادامه افزود: «در همین راستا، برای مسکن محرومان یعنی متقاضیان تحت پوشش نهادهای حمایتی نظیر کمیته امداد امام خمینی (ره) و بنیاد شهید و امور ایثارگران، قرار شده که در صورتیکه در دهک یک تا سه باشند، وام قرضالحسنه ودیعه مسکن ۴۰۰ میلیون تومانی با بازپرداخت ۱۰ ساله پرداخت میشود.»
مسعودی در خصوص فرآیند بهروزرسانی سامانه نیز توضیح داد: «در حال حاضر مشغول بهروزرسانی سامانه هستیم. این بهروزرسانی ضروری بود، چرا که هم باید نرخهای جدید در سامانه اعمال شود و هم تغییر سهمیه کلی سال ۱۴۰۳ از ۸۰ هزار میلیارد تومان قبلی که به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان لحاظ شود. این سقف ۲۰۰ همت بهصورت رسمی از سوی بانک مرکزی بسته شده و مابقی تسهیلات پرداختنشده از سوی بانکها نیز به سقف ۱۲۰ همت جدید افزوده خواهد شد تا در سهمیه سال ۱۴۰۴ لحاظ خواهد شد.»
وی با تاکید بر اینکه بهروزرسانی سامانه به دلیل افزایش سقف وام صورت گرفته است، تصریح کرد: «اگر این بهروزرسانی انجام نمیشد، ثبتنامکنندگان جدید نیز ناخواسته در صف دریافت تسهیلات ۲۰۰ میلیون تومانی (شهر تهران) قرار میگرفتند؛ ناگزیر بودیم پرونده تسهیلات ۱۴۰۳ بسته شود و پرونده جدید به نام اولویتهای ۱۴۰۴ ایجاد شود تا هر کسی که ثبتنام میکند وام ۲۷۵ میلیون تومانی را دریافت کند.»
وی همچنین خاطرنشان کرد: «مورد دیگر نیز با آسیبشناسی موضوع وام ودیعه مشخص شد متقاضیان ۴ تا ۶ ماه در صف دریافت وام بودند و بعد از این مدت تازه بانک میگفت سهمیه اش به اتمام رسیده و متقاضیان مجبور بودند پس از چند ماه معطلی شعبه یا بانک را تغییر دهند.»
معاون مدیرکل دفتر طرحریزی طرحهای مسکن در رابطه با رفع این مشکل گفت: «تمهیداتی را برای رفع این مشکل پیشبینی کردهایم؛ در سامانه جدید، هنگام انتخاب شعبه توسط متقاضی، رنگبندی مشخصی اعمال شده است. شعب کمصف به رنگ سبز، شعب با صف متوسط نارنجی و شعب شلوغ به رنگ قرمز مشخص شدهاند تا متقاضیان از ابتدا با آگاهی بهتر اقدام به انتخاب شعبه و بانک کنند و سرگردان نشوند.»
مسعودی با اشاره به فعال شدن سامانه ثبتنام وام ودیعه مسکن گفت: «به تیم پشتیبانی سامانه دستور دادیم تا نهایتاً از فردا سامانه برای ثبتنام فعال شود. امروز ۱۶ اردیبهشت سامانه فعال شده و متقاضیان میتوانند نسبت به ثبت نام در آن اقدام کنند.»
وام ۴۰۰ میلیون تومانی قرضالحسنه ودیعه مسکن، صرفاً توسط ۸ بانک پرداخت میشود
وی در پاسخ به سوالی پیرامون بانکهای عامل پرداخت وام ودیعه مسکن اظهار داشت: «برای وام ودیعه معمولی تقریباً همه بانکهایی که وام نهضت ملی مسکن را پرداخت میکنند، در این فرآیند حضور دارند؛ حتی بانک آینده که با نامه بانک مرکزی از پرداخت وام نهضت ملی مسکن مستثنا شده، اما باید وام ودیعه را پرداخت کند. اما در خصوص وام ۴۰۰ میلیون تومانی قرضالحسنه ودیعه مسکن، صرفاً بانک مرکزی به ۸ بانک ملت، ملی، صادرات، تجارت، سپه، رفاه، پست بانک و پارسیان ابلاغیه داده است.»
وی تاکید کرد: «متقاضیان این تسهیلات باید ابتدا از طریق نهادهای حمایتی (کمیته امداد، بهزیستی و ...) مربوطه تشکیل پرونده دهند و ثبت نام آنها از طریق سامانه وزارت راه و شهرسازی انجام نمیشود.»
معاون مدیرکل دفتر طرحریزی طرحهای مسکن در خصوص وام ودیعه ۵۵ تا ۲۷۵ میلیون تومانی بیان کرد: «دوره بازپرداخت این وام ۵ ساله و با سود اعلام شده از سوی هیئت عالی بانک مرکزی است. وام ودیعه برای شهر تهران ۲۷۵ میلیون، برای مراکز استانها ۲۱۰ میلیون تومان، در سایر شهرها ۱۴۰ میلیون تومان و روستاها ۵۵ میلیون تومان است.»
به نظر میرسد برخلاف برخی اظهارات از سوی مقامات مسئول اتحادیه مشاوران املاک، امسال نیز سال دشواری برای مستاجران و بازار اجاره مسکن پیشبینی میشود. هرچند طبق برخی گزارشها، شورای مسکن استان تهران در حال نهایی کردن سقف افزایش اجارهبها است و به زودی آن را برای ابلاغ به استانداری تهران اعلام خواهد کرد.