فاجعه در بازار اجاره تهران: مستأجران در برزخ بیخانمانی و قیمتهای سرسامآور!
بازار اجاره مسکن در تهران به کانون بحرانی برای مستأجران تبدیل شده است. در حالی که فصل نقل و انتقالات آغاز شده، نه تنها هیچ سقفی برای قیمت اجارهبها تعیین نشده، بلکه رکود شدید در ساختوساز شهری نیز باعث کمبود فایلهای اجارهای شده است. این شرایط، فشار بیسابقهای را بر مستأجران تهرانی وارد کرده و آنها را به سمت مهاجرت اجباری به حومه شهرهای بزرگ سوق میدهد.

داود بیگینژاد، نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک، در تشریح وضعیت بغرنج بازار اجاره در اوج فصل نقل و انتقالات مستأجران، اظهار داشت: با وجود اینکه فصل جابجایی مستاجران آغاز شده است، اما تا این لحظه شورای عالی مسکن هیچ سقفی برای نرخ اجارهبهای تهران تعیین نکرده و به همین دلیل، هیچ سقف قانونی برای تعیین اجاره در پایتخت وجود ندارد.
او با گلایه از این وضعیت و با تاکید بر اینکه طبق قانون، نرخ سقف اجارهبها باید پیش از آغاز فصل اجاره اعلام شود، ادامه داد: «اولین جلسه شورای عالی مسکن در سال جدید با ریاست رئیس جمهور برگزار شد، اما جلسه بعدی این شورا در اردیبهشت ماه تشکیل نشد. این در حالی است که تصمیمات میان موجر و مستأجر باید بر اساس مصوبات شورای عالی مسکن اتخاذ شود و لازم است که هر چه زودتر، سقف اجاره مسکن در تهران اعلام گردد.»
رکود ساختوساز و کمبود فایلهای اجارهای
نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک به نکته بسیار مهم دیگری نیز اشاره کرد و گفت: «فایلهای اجارهای حاصل تولید مسکن است، اما متاسفانه در داخل شهر تهران هیچ تولید مسکنی وجود ندارد و ساختوساز شهری در رکود کامل به سر میبرد.» او توضیح داد که اساساً فایل مناسبی برای اجاره در بازار موجود نیست و تولید مسکن در بافت فرسوده و مناطق داخلی شهرها به شدت کاهش یافته است. این وضعیت، به دلیل عدم رونق ساختوساز شهری، منجر به کاهش عرضه واحدهای نوساز در بازار اجاره شده است.
بیگینژاد همچنین به کاهش چشمگیر ساختوساز مسکن در شهرها و به تبع آن، کاهش انعقاد قراردادهای خرید و فروش مسکن اشاره کرد و اظهار داشت: «بسیاری از مشاوران املاک حتی فراموش کردهاند آخرین باری که یک مبایعهنامه نوشتهاند چه زمانی بوده است و این روزها بیشتر خرید و فروشها با تهاتر انجام میشود.»
افزایش جمعیت مستأجران و کوچ اجباری
او با تاکید بر اینکه جمعیت مستأجران سال به سال در حال افزایش است، افزود: «البته دولت مستأجران را به حال خود رها نکرده و میزان تسهیلات برای مستأجران افزایش یافته است. این موضوع هرچند بار مالی بر دوش دولت اضافه میکند تا توانمندی مستأجران حفظ شود، اما با این وجود، شرایط فعلی به نفع مستأجران نیست.»
بیگینژاد در پایان صحبتهایش هشدار داد: «مستأجران نیز به دلیل کاهش قدرت پرداخت اجاره، هر سال منطقه سکونت خود را تغییر داده و به مناطق با قیمت پایینتر نقل مکان میکنند. در نهایت، مستأجران تهرانی به شهرهای اطراف مانند پرند و پردیس مهاجرت میکنند و همین مشکل تهران به این مناطق نیز منتقل میشود. این سرریز جمعیت مستأجران از شهرهای بزرگ به شهرهای کوچک اطراف، بازار اجاره و خرید و فروش مسکن آن شهرها را نیز دستخوش تغییرات منفی میکند.» این وضعیت نگرانکننده، نیاز به تدابیر جدی و فوری برای بهبود شرایط مستأجران را بیش از پیش ضروری میسازد.