تهران در آسمانی آبی؛ کیفیت هوای پایتخت به وضعیت «پاک» رسید!
کیفیت هوای تهران در روزهای اخیر بهبود یافته است و با اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، هماکنون میانگین کیفیت هوا در وضعیت «پاک» قرار دارد.

براساس اطلاعات منتشر شده از سوی شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، در تاریخ ۲۸ فروردینماه، میانگین کیفیت هوای پایتخت به سطح «پاک» رسیده است. گزارشها نشان میدهد که آلاینده شاخص هوای پایتخت در ۲۴ ساعت گذشته «ازن» بوده که مقدار آن به ۵۱ میکروگرم بر مترمکعب رسیده است و نشاندهنده وضعیت قابل قبول کیفیت هوا میباشد. همچنین آلاینده اصلی فعلی، «ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون» است که میزان آن به ۴۴ میکروگرم بر مترمکعب کاهش یافته و وضعیت هوا را در سطح پاک قرار داده است.
کیفیت هوای تهران از ابتدای سال ۱۴۰۴
از آغاز سال ۱۴۰۴ تا به امروز، کیفیت هوای تهران در پنج روز در وضعیت پاک، ۲۱ روز قابل قبول و یک روز ناسالم برای گروههای حساس گزارش شده است. این آمار به وضوح نشاندهنده بهبود نسبی شرایط کیفی هوا در پایتخت است.
آشنایی با «ازن» و تهدیدات آن برای سلامتی
گاز ازن که از ترکیب سه اتم اکسیژن تشکیل میشود، بهعنوان یک اکسیدکننده قوی شناخته میشود و در سطح زمین، خطراتی برای سلامتی انسانها، جانوران و گیاهان دارد. از این رو این گاز به نام «ازن بد» و آلاینده توصیف میشود. ازن بهطور مستقیم در هوا منتشر نمیشود، بلکه از طریق واکنشهای شیمیایی میان اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات آلی فرار بهوجود میآید و معمولاً در تابستان و در ساعات میانی روز بیشتر به چشم میخورد. برخی از منابع عمده تولید ازن شامل گازهای خروجی از تاسیسات صنعتی و نیروگاهها، اگزوز خودروها، بخارات بنزین و حلالهای شیمیایی هستند.
دستهبندی شاخص کیفیت هوا
لازم به ذکر است که شاخص کیفیت هوا (AQI) به شش دسته اصلی تقسیمبندی میشود. بر اساس این تقسیمبندی، وضعیت هوا در این مقیاس به شرح زیر است:
- از صفر تا ۵۰: هوا «پاک»
- از ۵۱ تا ۱۰۰: هوا «قابل قبول یا متوسط»
- از ۱۰۱ تا ۱۵۰: هوا «ناسالم برای گروههای حساس»
- از ۱۵۱ تا ۲۰۰: هوا «ناسالم»
- از ۲۰۱ تا ۳۰۰: هوا «بسیار ناسالم»
- از ۳۰۱ تا ۵۰۰: شرایط کیفی هوا «خطرناک»
با وجود بهبودی وضعیت کیفیت هوا در تهران، کارشناسان همچنان بر لزوم اقدامات پایدار برای حفظ این روند تأکید میکنند تا زندگی سالمتری برای شهروندان تهرانی فراهم شود.