هشدار جنجالی درباره گردوغبار تهران | آیا آرسنیک و سیانور نفس تهران را تهدید میکند؟
گزارشی جدید درباره آلودگی هوای تهران منتشر شده که برگ تازهای از بحران محیط زیست شهری را گشوده؛ موضوع گردوغبار آلوده به سمومی مانند آرسنیک و سیانور که توجه خانوادهها و مدیران شهری را معطوف کرده است.

در تازهترین بررسیها، محسن موسویخوانساری، فعال محیطزیست و عضو هیأتمدیره انجمن آب و خاک پایدار ایران، هشدار داده که تالاب خشکشده بندعلیخان در جنوب ورامین یکی از کانونهای اصلی تولید گردوغبار بهویژه در جنوب غرب تهران است. او تصریح کرده است:
«تالاب بند علیخان … یکی از کانونهای گرد و غبار است. در حال حاضر پساب مناطق صنعتی مثل چرمشهر ورامین وارد این تالاب میشود و همین موضوع باعث شده است گرد و غبار برخاسته از این تالاب سمّی و حاوی موادی مانند آرسنیک و سیانور باشد.»
موسویخوانساری منشأ اصلی گردوغبار تهران را حاصل سه عامل میداند: گردوغبار وارداتی از عراق و سوریه، تالاب صالحیه در البرز و دریاچه نمک قم. خشکسالی شدید و سدسازیهای غیرکارشناسی، بهویژه در حوضه شور، باعث خشک شدن این منابع و افزایش غبار شدهاند. او تأکید میکند:
«گرد و غباری که در این چند روز اخیر مشاهده شد، عمدتا از دریاچه نمک قم بوده… نه صرفا تالاب صالحیه.»
از سوی دیگر، اداره کل حفاظت محیطزیست استان تهران این ادعاها را «فاقد هرگونه پشتوانه علمی و فنی» خوانده و با استناد به آزمایش دقیق آب، خاک و غبار، صحت حضور آرسنیک و سیانور را رد کرده است. حسن عباسنژاد، مدیرکل این نهاد، توضیح داده که:
«سیانور ترکیبی ناپایدار است و بقای آن در بستر خشک تالاب از نظر علمی بعید است. همچنین آرسنیک نیز در ساختار زمینشناسی منطقه ورامین حضور قابل توجهی ندارد.»
او اشاره کرده که تنها آلاینده قابلتوجه، کروم ششظرفیتی موجود در پساب برخی واحدهای صنعتی چرمشهر و سالاریه است. اداره محیطزیست خبر از اقدامات نظارتی، آموزش و ارتقای تصفیهخانه فاضلاب این منطقه میدهد و اعلام کرده کمیته احیای تالاب بندعلیخان نیز شکل گرفته است