درمان بیماریهای خونی با استفاده از خون بندناف
رئیس گروه بانک خون بندناف و سلولهای بنیادی سازمان انتقال خون از کاربرد سلولهای بنیادی خونساز برای درمان ۸۰ بیماری خونی خبر داد و گفت: خون بندناف یکی از منابع اصلی پیوند سلولهای بنیادی است که بهویژه در درمان بیماریهای خونی کودکان کاربرد دارد.
نسیم عزتی، رئیس گروه بانک خون بندناف و سلولهای بنیادی سازمان انتقال خون، از درمان انواع بیماریهای خونی با استفاده از خون بندناف و سلولهای بنیادی خبر داد و افزود: سلولهای بنیادی خونساز برای درمان حدود ۸۰ بیماری مختلف، از جمله سرطانهای خون، لنفوم، کمخونی و تالاسمی استفاده میشود.
وی با بیان اینکه سه منبع اصلی برای پیوند سلولهای بنیادی خونساز در دسترس است، گفت: مغز استخوان، خون بندناف و سلولهای بنیادی خون محیطی "موبیلیزه" منابع اصلی پیوند هستند. ویژگیها و مزایای هر یک از این منابع متفاوت است و پزشکان بر اساس شرایط بیمار تصمیم میگیرند از کدام یک استفاده کنند.
عزتی افزود: خون بندناف سرشار از سلولهای بنیادی خونساز است، اما بهدلیل حجم محدود این سلولها، بیشتر برای اطفال مناسب است. این سلولها به عوامل مختلفی همچون سن مادر در زمان بارداری، نوع زایمان، و تغذیه مادر بستگی دارند.
رئیس گروه بانک خون بندناف سازمان انتقال خون، سلولهای بنیادی خون محیطی موبیلیزه را از دیگر منابع مهم پیوند خونساز دانست و گفت: این سلولها از افراد بالغ استخراج میشوند و به دلیل حجم بیشتر سلولها در خون محیطی، برای بزرگسالان و اطفال استفاده میشود. این خونها در مقایسه با خون بندناف اولویت بیشتری در پیوند دارند.
عزتی همچنین به مسائل اقتصادی پیرامون بانکهای خون بندناف اشاره کرد و گفت که فرآیند جمعآوری، فرآوری و نگهداری خون بندناف بسیار هزینهبر است، بهطوریکه بسیاری از بانکهای خصوصی و دولتی در دنیا به دلیل مسائل اقتصادی تعطیل شدهاند.
وی در ادامه اظهار کرد: خون بندناف به دلیل دارا بودن سلولهای بنیادی خونساز میتواند برای درمان بیماریهایی که نقص در سیستم خونی بدن دارند، مفید باشد. تا بهحال بیش از ۳۶ هزار نمونه خون بندناف در بانک خون بندناف سازمان انتقال خون جمعآوری شده که ۴ هزار و ۳۰۰ مورد آن شرایط ذخیرهسازی استاندارد را دارا هستند.
عزتی همچنین درباره فرایند جمعآوری خون بندناف توضیح داد و گفت: این خون پس از اخذ رضایت آگاهانه مادر باردار در کیسههای مخصوص جمعآوری شده و طی ۴۸ ساعت در دمای سرد فرآوری و فریز میشود. در صورت تطابق ژنتیکی بین خون بندناف و بیمار، این نمونهها برای پیوند به مرکز درمانی ارسال میشوند.
وی تاکید کرد که در صورتی که نمونهای سازگار در کشور یافت نشود، وزارت بهداشت جستجو برای یافتن نمونه سازگار در شبکه جهانی را آغاز میکند که هزینه آن حدود ۲۰ هزار یورو است.
عزتی همچنین به اهمیت فرهنگسازی در زمینه اهدای سلولهای بنیادی خونساز اشاره کرد و گفت: مانند اهدای خون، اهدای سلولهای بنیادی نیز میتواند جان بیماران را نجات دهد. این کار برای اهداکنندگان هیچ خطری ندارد و در بسیاری از موارد میتواند منجر به درمان بیماران شود.