ترکیب طلایی قهوه و زردچوبه؛ از فواید سلامتی تا هشدارهای مصرف
در سالهای اخیر، نوشیدنیهایی که با ترکیبات طبیعی و خواص درمانی عرضه میشوند، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفتهاند. یکی از این ترکیبات قهوه زردچوبه است؛ نوشیدنیای که طرفدارانش معتقدند ترکیبی بینظیر از انرژیبخشی و خواص ضدالتهابی را در خود دارد.

قهوه زردچوبه نوعی نوشیدنی داغ است که از ترکیب زردچوبه و قهوه سنتی بهدست میآید. بر اساس برخی مطالعات علمی، ترکیب کورکومین (ماده مؤثر موجود در زردچوبه) و اجزای قهوه میتواند نقش مثبتی در بهبود سلامت قلب، کمک به هضم، کنترل وزن و چند فایده دیگر ایفا کند.
کاهش التهاب با کمک کورکومین
کورکومین که ترکیب فعال زردچوبه محسوب میشود، در تحقیقات گوناگون بهعنوان یک عامل ضدالتهابی طبیعی شناخته شده است. مطالعات نشان میدهند این ماده میتواند به کنترل و کاهش التهابهای مزمن در برخی بیماریها کمک کند. بیماریهایی مانند آرتریت، مشکلات ناشی از بیماری التهابی روده مانند کرون یا کولیت اولسراتیو، و حتی آترواسکلروز (که ناشی از تشکیل پلاک در دیواره سرخرگهاست)، ممکن است تحت تأثیر این خاصیت کورکومین قرار بگیرند.
پشتیبانی از سلامت قلب
برخی تحقیقات نشان دادهاند که کورکومین قادر است از تشکیل پلاک در شریانها جلوگیری کند، که این موضوع میتواند به کاهش خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی بینجامد. همچنین، شواهدی وجود دارد که این ترکیب به کاهش فشار خون کمک میکند. بهطور همزمان، مصرف متعادل قهوه نیز با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در ارتباط است، که احتمالاً به دلیل اثرات ضدالتهابی کافئین و سایر ترکیبات فعال آن است.
بهبود عملکرد گوارشی
مطالعاتی وجود دارند که بیان میکنند کورکومین میتواند در کاهش علائمی مانند نفخ، گاز معده و سوزش سر دل در افرادی که از سوءهاضمه رنج میبرند، مؤثر باشد. همچنین این ماده ممکن است نشانههای بیماریهای التهابی روده همچون درد شکمی، تهوع و اسهال را تسکین دهد. شواهدی نیز وجود دارد که کورکومین به تعادل باکتریهای مفید روده کمک کرده و عملکرد کلی سیستم گوارشی را بهبود میبخشد.
کمک به کنترل وزن
قهوه به دلیل دارا بودن کافئین، بهعنوان یک عامل کمککننده در چربیسوزی متوسط شناخته میشود. زمانی که زردچوبه به آن افزوده میشود، این تأثیر میتواند تقویت گردد. بر اساس دادههای موجود، استفاده از کورکومین به شکل مکمل میتواند باعث کاهش وزن، شاخص توده بدنی (BMI) و همچنین دور کمر شود. البته، میزان این تأثیرات در اغلب موارد کمتر از یک کیلوگرم گزارش شده و نیاز به بررسیهای علمی گستردهتری در این زمینه احساس میشود.
اثرات احتمالی بر سلامت مغز
پژوهشها نشان دادهاند که نوشیدن قهوه میتواند باعث افزایش سطح هوشیاری، تمرکز و انرژی شود. این ویژگی در بلندمدت ممکن است به کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون کمک کند. از سوی دیگر، کورکومین نیز در مطالعات اولیه توانسته است افزایش سطح پروتئینی موسوم به فاکتور نورونزایی مشتق از مغز (BDNF) را رقم بزند؛ عاملی که در بهبود حافظه، یادگیری و رشد سلولهای عصبی نقش دارد.
تأثیر بر خلقوخو
یافتهها حاکی از آناند که مصرف ۲ تا ۳ فنجان قهوه در روز ممکن است با کاهش خطر ابتلا به افسردگی مرتبط باشد. ترکیب قهوه با زردچوبه میتواند از این نظر نیز مفید باشد، چرا که هر دو ماده در برخی پژوهشها بهعنوان عوامل بالقوه بهبوددهنده خلقوخو شناخته شدهاند.
با وجود تمامی این فواید، ضروری است که مصرف قهوه زردچوبه برای افراد دارای شرایط خاص با احتیاط انجام شود و در صورت نیاز با پزشک مشورت شود.