بارشهای کمتر از حد انتظار در بهار ۱۴۰۴؛ آغاز فصل خشکسالی؟
بهاری که پیشبینیها از آن میکردند، بهدلیل کاهش قابل توجه بارشها آغاز شده است.

طبق دادههای رسمی سازمان هواشناسی ایران، تا تاریخ ۱۶ فروردینماه ۱۴۰۴، میزان بارش در کشور تنها به ۱۴.۵ میلیمتر رسید که نسبت به میانگین بلندمدت ۲۰.۲ میلیمتر، حدود ۲۸.۱ درصد کاهش را نشان میدهد. این آمار در حالی ثبت شده است که در مدت هفت روز اخیر منتهی به ۱۶ فروردین، تنها ۳.۹ میلیمتر بارش در کشور گزارش شده، در حالی که در بلندمدت باید ۷.۸ میلیمتر بارش در این دوره زمانی ثبت میشد. این امر نشاندهنده کاهش ۴۹.۹ درصدی بارش در این مدت است.
اگرچه برخی مناطق ایران ممکن است از میزان بارشهای کم خود راضی نباشند، اما در مجموع وضعیت بارشها به طور قابل توجهی از میانگینهای بلندمدت فاصله گرفته است. به ویژه اینکه بهطور کلی در سال آبی جاری (که از مهرماه سال گذشته آغاز شده است)، کشور بهطور میانگین ۱۱۴.۱ میلیمتر بارش دریافت کرده است که نسبت به میانگین بلندمدت ۱۸۱.۶ میلیمتر، کاهش ۳۷.۱ درصدی بارش را نشان میدهد.
از سوی دیگر، آمارهایی که به تفکیک استانها ارائه شده است، نشان میدهد که تنها استان مازندران در مقایسه با دوره بلندمدت توانسته است بارش بیشتری دریافت کند که این افزایش تنها در حدود ۲.۲ درصد بوده است. در مقابل، استانهای دیگر همچون هرمزگان و سیستان و بلوچستان وضعیت بحرانیتری داشته و در آنها بهترتیب ۷۵.۹ درصد و ۷۵.۴ درصد کاهش بارش نسبت به حد نرمال مشاهده شده است.
حتی استان تهران، که از جمله استانهای پرجمعیت و مهم کشور به شمار میرود، با کاهش قابل توجه بارش مواجه است. در حالی که میانگین بارش تهران در بلندمدت ۱۹۵.۵ میلیمتر بوده، اما در سال آبی جاری تنها ۱۱۴.۵ میلیمتر بارش ثبت شده که نشان از کاهش ۴۱.۴ درصدی بارش در این استان دارد.
در حالی که آغاز سال آبی از ابتدای پائیز است و مدت زمانی تا پایان آن باقی مانده، شرایط بارشهای بهاری نگرانیهایی را در خصوص خشکسالیهای احتمالی در ایران برانگیخته است.