خبرهای داغ
کدخبر: ۱۳۱۳۰
تاریخ خبر:

کشف راز بزرگ شدن شکم در میانسالی

بسیاری از افراد با ورود به دهه چهارم زندگی، با وجود رعایت رژیم غذایی و ورزش منظم، با افزایش چربی در ناحیه شکم مواجه می‌شوند.

کشف راز بزرگ شدن شکم در میانسالی

نتایج تحقیقات جدید پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس نشان می‌دهد که یکی از دلایل اصلی افزایش چربی در ناحیه شکم هنگام بالا رفتن سن، فعال شدن نوعی سلول بنیادی خاص به نام «پری‌آدیپوسیت‌های پیش‌تعریف‌شده» یا CP-As است. این سلول‌ها، که در بدن جوانان تقریبا غیرفعال‌اند، با رسیدن به میانسالی شروع به فعالیت می‌کنند و سلول‌های چربی تازه‌ای تولید می‌کنند.

این سلول‌های بنیادی خاص که پیش‌تر ناشناخته مانده بودند، در طول جوانی تقریبا هیچ نقشی در متابولیسم چربی ایفا نمی‌کنند، اما به‌محض ورود بدن به دوران میانسالی، به‌شدت فعال شده و موجب افزایش قابل‌توجه چربی، به‌ویژه در ناحیه شکم، می‌شوند.

تحقیقات تازه بیان می‌کند که بزرگ شدن شکم تنها نتیجه پرخوری یا کم‌تحرکی نیست. به گفته دانشمندان، تغییرات بیولوژیکی و درونی نیز در این فرایند نقش پررنگی دارند. به‌ویژه اینکه با افزایش سن، توده عضلانی به‌تدریج کاهش می‌یابد و در مقابل، بافت چربی، به‌ویژه در نواحی شکمی، افزایش می‌یابد.

دکتر تسون وان، از نویسندگان این مطالعه، در توضیح این پدیده گفت: «پیری باعث فعال شدن نوع جدیدی از سلول‌های بنیادی بالغ می‌شود که به‌طور انبوه شروع به تولید سلول‌های چربی می‌کنند، به‌خصوص در ناحیه شکم.»

دانشمندان در آزمایش‌های خود بر روی موش‌ها نشان دادند که فعال‌سازی سلول‌های CP-As از طریق یک مسیر سیگنال‌دهی خاص به نام LIFR (گیرنده عامل مهارکننده لوسمی) انجام می‌شود. این یافته‌ها حاکی از آن است که با مسدود کردن این مسیر، می‌توان روشی مؤثر برای مقابله با اضافه وزن ناشی از افزایش سن ارائه داد.

در یکی از بخش‌های جالب این پژوهش، دانشمندان سلول‌های بنیادی پیر را به بدن موش‌های جوان پیوند زدند و مشاهده کردند که این سلول‌ها همچنان به تولید فعال سلول‌های چربی ادامه می‌دهند. در مقابل، سلول‌های بنیادی جوانی که در بدن موش‌های مسن کاشته شدند، فعالیت چندانی نداشتند.

تحلیل بافت چربی انسان نیز تأیید کرده است که سلول‌های CP-As در بدن افراد میانسال حضور دارند. این یافته توضیح می‌دهد که چرا با وجود ثابت ماندن وزن، ترکیب بدن با افزایش سن تغییر می‌کند: از جمله کاهش حجم عضلات و افزایش بافت چربی، مخصوصاً در ناحیه شکم.

این کشف تازه می‌تواند مسیرهای درمانی جدیدی را برای کنترل چاقی شکمی در میانسالی و سالمندی فراهم کند، به‌ویژه برای افرادی که با وجود سبک زندگی سالم، همچنان با چربی شکمی روبه‌رو هستند.

copied
ارسال نظر
 
  • پربیننده‌ترین‌ها

  • پربحث‌ترین‌ها

وب گردی

    دیگر رسانه ها

    ×

    برای حمایت ما لطفا روی یکی از تبلیغات کلیک کنید

    کلیک