درمان آلزایمر با دو گیاه
محققان دانشگاه تهران به کشفی جدید دست یافتهاند که میتواند آینده درمان آلزایمر را متحول کند.

بر اساس یافتههای پژوهشهای انجامشده در مرکز تحقیقات بیوشیمی بیوفیزیک دانشگاه تهران، عصاره گیاهان وج و بادرنجبویه میتوانند در کاهش اثرات بیماری آلزایمر مؤثر واقع شوند. این پژوهشها به وضوح نشان میدهند که ترکیبات طبیعی موجود در این گیاهان میتوانند در درمان آلزایمر نقشی اساسی ایفا کنند.
این تحقیق که به راهنمایی دکتر عارفه سیدعربی و در رساله دکتری افروز انبارکی صورت گرفته است، بر اساس تجزیه و تحلیلهای مولکولی به بررسی تأثیر دو ترکیب آلفا-آسارون (alpha-Asarone) و بتا-کاریوفیلین (beta-Caryophyllene) پرداخته است. این ترکیبات که از عصارههای گیاهان وج و بادرنجبویه استخراج میشوند، قادر به کاهش تجمع پروتئین تاو در مغز هستند. تجمع این پروتئین یکی از عوامل اصلی بروز آلزایمر است. بنابراین، این ترکیبات به عنوان یک روش درمانی جدید برای بیماران آلزایمری مطرح میشوند.
دکتر سیدعربی، دانشیار مرکز تحقیقات بیوشیمی بیوفیزیک دانشگاه تهران، در این خصوص اظهار داشت: «آلزایمر به یکی از بزرگترین چالشهای جهانی تبدیل شده است. این بیماری تأثیرات زیادی بر عملکرد مغز، حافظه و توانایی یادگیری و گفتار افراد دارد و در مراحل پیشرفته میتواند تهدید جدی برای زندگی به همراه داشته باشد.» او همچنین افزود که تلاشهای زیادی در جهت یافتن درمان قطعی برای آلزایمر انجام شده است، اما هنوز هیچ درمانی بهطور قطعی به تأثیر خود نرسیده است.
سیدعربی همچنین توضیح داد که یکی از عوامل اصلی بروز آلزایمر، تجمع پروتئین تاو در سلولهای عصبی مغز است. از این رو، جلوگیری از این تجمع میتواند راهی مؤثر برای درمان این بیماری باشد.
در این پژوهش، ترکیبات آلفا-آسارون و بتا-کاریوفیلین به صورت رایحه استشمام شدهاند و نشان داده شده است که این روش میتواند در کاهش تجمع پروتئین تاو مؤثر باشد. همچنین، این ترکیبات به صورت آروماتراپی نیز قابل استفاده هستند که به درمان بسیاری از بیماریها کمک کرده است.
این تحقیق، در نهایت نتایج خود را در نشریه بینالمللی International Journal of Biological Macromolecules با ضریب تأثیر ۷.۷ منتشر کرده است.
به گفته محققان، هرچند این نتایج نویدبخش هستند، اما برای استفاده عملی از این ترکیبات در درمان آلزایمر نیاز به مطالعات و تحقیقات بیشتری است تا نتایج به طور قطعی تأیید شوند.