تاثیرات مصرف الکل بر مغز
نتایج یک تحقیق جدید نشان میدهد که مصرف بیش از حد الکل میتواند به شکل جدی بر سلامت مغز تاثیر بگذارد، به طوری که این آسیبها میتوانند باعث مشکلات حافظه و تفکر شوند.

در یک مطالعه جدید که در نشریه «نورولوژی» منتشر شد، آسیبهای مغزی مرتبط با مصرف الکل مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق که روی بافت مغزی بیش از ۱۷۰۰ نفر انجام شد، نشان داد که الکل میتواند به آسیبهایی منجر شود که با اختلالات حافظه و مشکلات شناختی ارتباط دارند. پژوهشگران بهویژه به دنبال ضایعاتی به نام «آرتریواسکلروز هیالینی» بودند که در مشکلات حافظه نقش دارد، همچنین «گرفتگیهای پروتئین تائو» که از نشانههای بیماری آلزایمر است، مورد بررسی قرار گرفتند.
دکتر «لینا ون»، پزشک اورژانس و استاد دانشگاه جورج واشینگتن، در این باره گفت: «در این تحقیق، بافت مغزی افرادی که در سنین ۷۵ سالگی بودند، پس از مرگشان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و ارتباط میان مصرف الکل و آسیبهای مغزی بررسی شد.»
تقسیمبندی گروهها و یافتههای این تحقیق
در این مطالعه، افراد به چهار گروه تقسیم شدند؛ گروهی که هیچگاه الکل مصرف نکرده بودند، کسانی که در حد متوسط (حداکثر ۷ نوشیدنی در هفته) مصرف میکردند، گروهی که نوشیدنیهای سنگین مصرف میکردند (۸ نوشیدنی یا بیشتر در هفته)، و گروهی که در گذشته مصرف سنگین داشتند ولی مصرف الکل را ترک کرده بودند.
نتایج تحقیق نشان داد که افرادی که مصرف سنگین الکل داشتند، ۱۳۳ درصد بیشتر از افرادی که هیچگاه الکل مصرف نکرده بودند در معرض آسیبهای مغزی قرار داشتند. این آسیبها بهویژه در افرادی که سیگار هم میکشیدند، نمایان شد. همچنین کسانی که پیشتر مصرف سنگین داشتند ولی الکل را ترک کرده بودند، ۸۹ درصد بیشتر از افرادی که اصلاً الکل مصرف نکرده بودند، به آسیب مغزی مبتلا شدند.
آسیبهای طولانیمدت مصرف الکل: تاثیرات بر عمر و سلامت مغز
پژوهشها نشان میدهند که کسانی که الکل زیادی مصرف میکنند، بیشتر در معرض گرفتگیهای پروتئین تائو هستند، که یکی از علائم بارز بیماری آلزایمر به شمار میآید. جالبتر اینکه این افراد بهطور میانگین ۱۳ سال زودتر از افرادی که هرگز الکل ننوشیدهاند، جان خود را از دست میدهند. این یافتهها به وضوح نشان میدهد که مصرف الکل نه تنها بر حافظه و تفکر تاثیر میگذارد، بلکه میتواند باعث تسریع در روند پیری مغز و کاهش طول عمر شود.
نتیجهگیری
این تحقیق مهم نشان میدهد که مصرف الکل، بهویژه مصرف سنگین آن، میتواند اثرات جبرانناپذیری بر مغز و سلامت شناختی افراد بگذارد. نتایج این تحقیق تأکید میکند که حتی ترک مصرف الکل پس از مدت طولانی نیز نمیتواند تمام آثار منفی آن را معکوس کند. از این رو، آگاهسازی بیشتر مردم در خصوص این خطرات به عنوان یک ضرورت برای حفظ سلامت عمومی مطرح است.